1 Ekim 2024 Salı

Mayıs şehitleri için İstanbul'da anma

Mayıs şehitlerinin devrimci ve Kürt özgürlük hareketinin önderi olduğu kaydedilen BMG'nin İstanbul'daki anmasında, şehitlerin ideallerinin BMG'nin değerleri olduğu kaydedildi. 

Devrimci önder İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtler olarak anılan Mahmut Zengin, Eşref Anyık, Ferhat Kurtay, Necmi Öner şahsında, Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) mayıs ayında ölümsüzleşenleri İstanbul'da andı.

Anmanın gerçekleştiği "İbrahim Kaypakkaya ve Dörtleri birleşik mücadelemizde yaşatacağız" ve "Bi biryari ya şehide, Şoreşe emi serkevi" pankartlarının yanı sıra Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan, Hüseyin İnan, İbrahim Kaypakkaya, Ulaş Bayraktaroğlu, Haki Karer ve Dörtler olarak anılan Mahmut Zengin, Eşref Anyık, Ferhat Kurtay, Necmi Öner'in fotoğrafları asıldı.

Çok sayıda kişinin katıldığı anma, tüm devrim ve sosyalizm şehitleri için saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşu sırasında hep bir ağızdan Rojava marşı okundu, "Şehit Namırin" sloganları yükseldi. 

'MAYIS ŞEHİTLERİ ÖNDERLERDİR'
Mayıs şehitlerini anlatan bir sinevizyon gösteriminin ardından BMG adına konuşma yapıldı. Mayıs ayı şehitlerinin Türkiye devrimci hareketi ve Kürt özgürlük hareketinin önderleri olduğu belirtilen konuşmacı, bu iki mücadelenin taşıdığı anlam ve değerin 18 Mayıs'ta kesiştiğini ve somutlatığını kaydetti.

'KAYPAKKAYA KEMALİZMDEN KOPUŞU GERÇEKLEŞTİRDİ'
İbrahim Kaypakkaya'nın '71 kopuşunu ileriye taşıyarak Kemalizmden kopuşu gerçekleştirdiği ve Kürt ulusunun kendi kaderini tayin hakkını savunduğu ifade edilen konuşmada, Kaypakkaya'nın Türkiye devrimci hareketi ve Kürt özgürlük hareketi önüne yeni bir düzlem koyduğu ifade edildi. Bu düzlemin 80'lerde Kürt özgürlük hareketi önderlerinin Diyarbakır zindanında bedenlerini tutuşturmasıyla birleştiği ifade edilen konuşmada, Haki Karer'in Türk bir emekçinin oğlu olarak Kürt özgürlük hareketi neferlerinden olmasının da bunun en somut örneklerinden olduğu dile getirildi.

'ŞEHİTLERİN İDEALLERİ VE İNANÇLARI TEMEL DEĞERLERİMİZ'
Türk ve Kürt halklarının devrimci mücadelesinin kesişiminin BMG'yle bir adım ileri taşındığı kaydedilen konuşmada, Rojava'da taçlandığı vurgulandı. "O devrimde Kürt ve Türk devrimciler buluştu, kanları birbirlerinin kanına karıştı" denilen konuşmada, Türk ve Kürt devrimci önderlerinin, şehitlerinin devrim idealleri ve inançlarının BMG'nin temel değerleri olduğunun altı çizildi.

Serbest kürsüyle devam eden etkinlik, müzik ve şiir dinletisiyle sona erdi.