25 Eylül 2024 Çarşamba

Mauritius'ta 40 yunusun ölümü sonrası hükümete istifa çağrısı

Mauritius'ta binlerce kişi, temmuz ayında karaya oturan bir Japon yük gemisinden sızan petrolün olduğu bölgede en az 40 yunusun ölümüyle ilgili soruşturma talep etti ve hükümeti istifaya çağırdı.

Binlerce kişi cumartesi günü Mauritius'un başkenti Port Louis'de, 25 Temmuz'da Hint Okyanusu'nda karaya oturan Japonya bandrollü MV Wakashio adlı tankerden sızan petrolden etkilenen en az 40 yunusun ölümünün araştırılması talebiyle yürüdü. Çevre krizinin kötü yönetildiğini belirten eylemciler hükümeti istifaya davet etti.

Eyleme katılan Mauritiuslu çevre bilimcisi Fabiola Monty, "Hükümetin petrol sızıntısının yönetimine ve verdiği kısıtlı bilgilere güvenmiyoruz" dedi.

Afrika ada ülkesi yönetimi ise ölen yunuslar üzerinde otopsi yapılacağını duyurdu. Hükümet, petrol sızıntısını incelemek için bir komisyon kurdu.

Mauritius'da sızıntı hakkında yürütülen iki soruşturmada polis, kaza hakkından mürettebatın sorumluluğunu incelerken, Denizcilik Bakanlığı uzmanları kazanın nedenlerini araştırıyor. Geminin Hindistanlı kaptanı ve Sri Lankalı mürettebatı tutuklu bulunuyor.

Japonya'ya ait MV Wakashio adlı tanker, 5 Temmuz 2020'de Morityus'un güneydoğu kıyısındaki Pointe d'Esny açıklarında mercan resifinin üzerinden geçerken karaya oturmuş ve ikiye ayrılmıştı.

Bünyesinde 3 bin 800 ton fuel oil, 200 ton dizel yakıt bulunduran geminin petrol tankının çatlamasıyla bin ton petrol denize sızmıştı.

Bölgede birçok balık ve yengeç ölü bulundu. İlk yunus ölümleri ise 26 Ağustos'ta kayda geçti.

Yetkililer, The MV Wakashio'dan 3 bin ton petrolün kazadan hemen sonra boşaltıldığını iddia etti. Geminin sahibi Nagashiki Shipping firması da gemi ikiye bölünmeden önce içinde az miktar petrol kaldığını savundu.