1 Ekim 2024 Salı

Marksist Teori'nin yeni sayısı çıktı

Marksist Teori dergisinin yeni sayısı, işçi sınıfının güncel mücadelelerine odaklandığıyla yazılarıyla okurlarıyla buluştu. Dergide ayrıca Etiyopya ve Kazakistan'da yaşanan mücadelelere ilişkin yazılar da yer alıyor.

Marksist Teori dergisi yeni çıkan sayısında güncel işçi mücadelelerine odaklanıyor. Yürüyen hareketin teorik-politik okumasını yapıyor. Marksizmin leninizmin "devrimci teori devrimci pratik içindir" varoluş ilkesinin kılavuzluğuyla hareket eden Marksist Teori dergisi, işçi sınıfının aktüel gerçekliği zeminine basarak, güncel işçi mücadelelerini çeşitli yönleriyle teorik-politik analiz ve inceleme konusu yapıyor.

Dergi işçi sınıfının gelişen dinamiklerini Toprak Akarsu'nun "Stratejik bakış; dağı kuşatmak", İbrahim Çiçek'in "Öncü grev dalgası ve bazı çıkarsamalar" ve İbrahim Okçuoğlu'nun "Kurye sisteminin kapitalizmde yeri ve motokuryelerin sınıfsal karakteri" başlıkları yazılarıyla ele alıyor.

Toprak Akarsu, sınıf hareketine stratejik yaklaşımın teorik temellerini ortaya koyduğu yazısında, teorik ve ilkesel olanı yeniden hatırlatırken, güncel sınıf gerçekliğine ve harekete somut bir stratejik bakışla yaklaşmanın önemini vurguluyor.

Yazıda, sınıf savaşımının temel boyutları, politik mücadele, ekonomik-sendikal mücadele, ideolojik-teorik mücadele ve moral-psikolojik mücadele bağlamları/ayakları, devrimci sınıf bilincinin kazanılmasının teorik-politik perspektifi sunuluyor. Lenin'in bir dağı kuşatma betimlemesinden hareket eden Toprak Akarsu, işçi hareketini stratejik bakış ve planla kuşatmayı salık veriyor.

İbrahim Çiçek, 2022 yılı başında ortaya çıkan ve fiili grevlerle karakterize olan işçi direnişlerinin analizine girişiyor. İşçi hareketinin gelişme imkanlarını araştırıyor. Güncel işçi direnişlerinden çıkarsamalar yapıyor. Mevcut hareketle öncü devrimcilik konumundan ilişkilenmenin belli başlı yönlerine dikkat çekiyor.

İbrahim Okçuoğlu, güncel işçi mücadelelerinin ana sürükleyici sınıf damarı ve bölüğü olarak öne çıkan kurye işçileri ve motokuryelerin sınıfsal konum ve karakterini inceliyor. Marksist teorinin kavramlar setiyle ve ölçekleriyle kapitalizmde kurye sistemini ve hızla gelişen motokuryelik olgunu ele alıyor. Okçuoğlu dünya ve Türkiye'deki somut ve güncel verileri kullanarak, bu yeni toplumsal katman ve sınıf dilimini analize tabi tutuyor.

Marksist Teori'nin son sayısında, işçi sınıfı hareketini inceleyen dosya yazılarının yanı sıra güncel sınıf savaşımlarının farklı siyasal gündemleri de ele alınıyor.

Ziya Ulusoy, "Ukrayna savaşı ve solda bazı yanılgılar" başlıklı yazısında Sungur Savran şahsında Rusya hakkında yanılgılı tezler savunan emekçi soldan anlayışları eleştiriyor. Savaş konusunda marksizmin leninizmin teorik ve ilkesel tutum ve çizgisini de ortaya koyan polemik yazısı, yanı sıra güçlü bir jeopolitik analiz niteliği de taşıyor.

Deniz Boran, "Dünyada 'barınma hakkı' mücadelesine kuş bakışı" başlıklı yazısında Türkiye'de "barınamıyoruz hareketi"nde ifadesini bulan konut sorunu ve barınma hakkı mücadelesinden hareket ederek dünyadaki barınma hakkı mücadelesinin panoramasını sunuyor. Özgün mücadele deneyimlerine dikkat çekiyor.

Efe Dağlı'nın yazısı "20. yüzyıl Kürt aydınlanmasının bazı kaynakları" başlığını taşıyor. Yazı Kürt ulusal bilincinin gelişiminde Sovyet Kürtlerinin özel ve etkin katkısını ele alıyor. Kürt ulusal bilincinin gelişip şekillenmesinde gölgede kalan veya ihmal edilen sosyalist ve sovyetik aydınlanmanın kaynağını tüm çarpıcılığıyla ortaya koyuyor.

Deniz Boran'ın dergide yer alan ikinci yazısı Kazakistan'daki devrim ve karşıdevrim mücadelesinin politik analizini kapsıyor. Bir halk ayaklanması deneyiminin devrimci politik analizini yapıyor.

Marksist Teori'nin son yazısı bir çeviri yazısı. Araştırmacı yazar Hibist Kassa'nın "Etiyopya'da etnik milliyetçilik, emperyalizm ve işçi sınıfı" yazısı Etiyopya'daki durumun kapsamlı bir politik araştırmasını yansıtıyor.