1 Ekim 2024 Salı

Marksist Teori dergisinin 43. sayısı matbu olarak çıktı

Marksist Teori dergisinin 43. sayısı çıktı. Pandemi dolayısıyla iki sayı aradan sonra matbu olarak basılan derginin bu sayısında "Kapitalizmin cenazesini devrim kaldırır" dosya konusu ele alındı.

41 ve 42. sayıları salgın nedeniyle dijital olarak çıkan Marksist Teori dergisi, "Kapitalizmin cenazesini devrim kaldırır" başlıklı dosyayla, Temmuz-Ağustos tarihli 43. sayısıyla birlikte tekrar matbu olarak okuyucuyla buluştu.

650 üniversiteden 3 binden fazla akademisyen, yazar ve araştırmacının yayınladığı "Krizden çıkış manifestosu"na karşı Marksist Teori Kolektifi olarak yazılan ve yayınlanan, "Kapitalizmin cenazesini devrim kaldırır" manifestosu "Kapitalizm varoluşsal bir kriz içerisinde ve bu kriz koronavirüs salgınıyla birlikte iyice derinleşiyor. Burjuvazi bu krizden çıkış için kendi planlarını yapıyor. Küçük burjuva aydınların farklı nitelikte uluslararası çaba ve girişimleri hızlanıyor. Bu koşullar altında Marksist Teori Kolektifi olarak dünya işçi sınıfı ve ezilenlerine devrimci bir çağrı yapmayı görev ve sorumluluk bilerek bu manifestoyu hazırladık" değerlendirmesi yapıyor. Okuyucunun karşılaştırması için her iki manifesto da dergide yer alıyor.

Dosya kapsamında diğer bir yazı Toprak Akarsu'nun "Yaklaşan fırtınalı döneme hazırlık" yazısı. Aydınların bildirisini analiz eden Akarsu, "Bildirinin öngördüğü tedbirlerin hiçbiri işin meta niteliğini zayıflatmaz, değiştirmez, ortadan kaldırmaz. Üretim araçlarının toplumsal mülkiyeti ancak zoralım yoluyla, burjuvazinin siyasi iktidarının yıkılmasıyla gerçekleşebilir. Diğer yandan bildiri bir veri kabul edildiğinde işin meta niteliğinin toplumsal meşruiyetinin  akademisyenler arasında erimekte olduğunun tespit edilmesi tarihsel bakımdan önemli ve dikkat çekicidir" tespiti yapıyor.

"Enternasyonalle kurtulur insanlık" yazısı ise kuruluş ilanı koronavirüs koşullarıyla çakışan İlerici Enternasyonal (İE) ile polemik yapıyor. Yazı, "Kapitalizmi "yıkmak", kapitalizmin devrimci tarzda ortadan kaldırılması anlamına gelir ki, İE ve "post-kapitalizm" savunucularının böyle "yıkıcı" bir yaklaşımı ve yönelimi, iddiası söz konusu değildir!" değerlendirmesinde bulunuyor.

'ABD SOKAKLARINDA SİYAH ATEŞ'
Güney Işıkara-Muhsin Yorulmaz'ın yazdığı "ABD sokaklarında siyah ateş" yazısı ABD polisi tarafından Georg Floyd'un 25 Mayıs günü katledilmesi üzerine başlayan siyahi ayaklanmayı analiz ediyor.

Yaşam Uzun tarafından çevrilen "Otonomi ve karşı iktidar: Sarı Yelekliler Hareketi'nin ardından örgüt meselesini yeniden düşünmek" yazısı Sarı Yelekliler Hareketi deneyimi üzerinden örgüt-özne sorununu tartışıyor.

İnan Özgür'ün  MLKP'nin Ocak-Şubat 2019 tarihinde gerçekleşen 6. Kongresi ile ÖDP'nin adını Sol Parti olarak değiştirdiği Aralık 2019'da gerçekleşen 8. Olağanüstü kongresini değişik boyutlarıyla analiz eden "İki kongre, iki program, iki politika" yazısı da 43. sayının dikkat çeken yazılarından bir diğeri.

Arin Çiya tarafından yazılan "Ulusal Birlik, Rojava ve Kürdistan'ın geleceği" yazısı son dönemde Kürt ulusal ittifakı etrafındaki gelişmeleri analiz ederken "Uzlaşmadan kazançlı çıkan Devrim Yönetimi oldu. Yine de bu verilen tavizi önemsiz kılmaz. "Emperyalizme elini veren kolunu kaptırır" gerçeği yerli yerinde duruyor. ENKS'yle uzlaşma, PDK dolayısıyla Kürt burjuvazisinin devrime ortak yapılması demektir. Buradan da görülüyor ki bundan böyle Rojava'da sınıf mücadelesi yeni bir içerik kazanacaktır" tespiti yapılıyor.

43. sayıda yer alan diğer yazılar ise İbrahim Okçuoğlu imzalı "Doğu Akdeniz'de keskinleşen rekabet" ve " Libya'da emperyalistler arası it dalaşı" başlıklı iki yazı, Veysel Güney imzalı "Leninizm'de proletaryanın rolü" yazısı ile "Eğitimde ısrar ve süreklilik" yazıları.