23 Eylül 2024 Pazartesi

Marksist Teori dergisinin 12'nci sayısı çıktı

Daima Marksist Teori dergisinin son sayısı çıktı. Eylül-Ekim 2023 tarihli 12'nci sayıda, "Burjuva Cumhuriyetin Serencamı" başlıklı dosya yazıları yer alıyor. Türk burjuva cumhuriyetinin yüzüncü yılı marksist leninist analitik yöntemle ele alınıyor.

Daima Marksist Teori dergisinin Eylül-Ekim 2023 tarihli 12'nci sayısı yayınlandı. Derginin bu sayısı "Burjuva Cumhuriyetin Serencamı" başlıklı dosya yazılarından oluşuyor. Dergi Türk burjuva cumhuriyetinin yüzüncü yılını marksist leninist analitik yöntemle özel bir çalışma propaganda ve teşhir konusu olarak ele alıyor. "Burjuva Cumhuriyetin Serencamı" başlıklı dosya yazılarının tümü Türk burjuva cumhuriyetinin kuruluşundan bugüne gelen yüzyıllık cumhuriyet pratiğini ve gerçeğini teorik-politik düzlemlerde çözümlüyor. Toprak Akarsu, "Sosyalizme açılan demokratik cumhuriyet için" başlıklı yazısında, burjuva cumhuriyetin karakteri ve niteliği konusunda oportünizmin tezlerini ve ideo-politik yanlışlarını eleştirip çürütüyor. Burjuva cumhuriyet ideolojisiyle bağını koparamayan oportünizme karşı mücadelenin can alıcı önemini vurguluyor. Demokratik bir cumhuriyetin sosyalizme açılan kapı olmasının teorik-politik arka planına dikkat çekiyor.

Yazar Göksu Çağan "Yüzyıllık düzen ve dümen: Cumhuriyet" başlıklı yazısında kemalist burjuva cumhuriyet olarak kurulan Türkiye Cumhuriyetinin kurucu niteliklerine ve yüzyıllık politik evrimine odaklanıyor. Burjuva cumhuriyetin sınıfsal ve siyasal yapısını eleştirel çözümlemeler ve tarihsel-güncel bağlamlarıyla ortaya seriyor. Cumhuriyet eksenindeki politik ve sınıfsal saflaşmalar tablosuna dair güncel çözümlemeler yapan Göksu Çağan, halklarımız için kurtuluş yolunun Halk Cumhuriyetleri Birliği seçeneği olduğunu vurguluyor.

Dergi yazarlarından Aydın Akyüz, "Siyasi bağımsızlıktan mali-ekonomik sömürgeci boyunduruğa" makalesinde kemalist burjuva cumhuriyetin emperyalist-kapitalist sistemle bağımlılık ve sömürgeleşme süreçlerini ele alıyor. Burjuva cumhuriyetin başlangıçtan itibaren emperyalizmle olan ekonomik ilişkilerinin yüzyılın sonunda mali-ekonomik sömürgecilikle tamamlanmasının somut tablosunu marksist açıdan çözümleyerek sunuyor.

Ziya Ulusoy, "Cumhuriyet ve Hristiyan, Yahudi, Êzidî halklarımız" adlı yazısıyla cumhuriyet düzeni tarafından asimilasyona ve soykırıma uğratılan Müslüman olmayan halklarımızın gerçeğine ve trajedilerine ışık tutuyor. Fehmi Çapan, "İşçi düşmanı Türk burjuva cumhuriyeti" makalesiyle Türk burjuva cumhuriyetinin işçi sınıfına yönelik politikalarını ve pratiğini somut çözümlemeler ve tespitlerle anlatıyor.

Arif Çelebi'nin, "Kemalizm emekçi sınıflara düşmandır" adlı yazısı daha önce 2009 yılında Teoride Doğrultu dergisinin 36'ıncı sayısında yayımlandı. Yazı burjuva cumhuriyetin halklarımıza olan düşmanlıklarını somut verileri ve marksist sınıf analizleri ve tarihsel arka planlarıyla veriyor.