1 Ekim 2024 Salı

Mardin'de 600 sağlık çalışanı enfekte oldu, sağlık sistemi çöktü

Günlük vaka sayısının 300'e yükseldiği Mardin'de enfekte olan sağlıkçı sayısı 600'e yaklaştı. SES Mardin Şube Sekreteri Ahmet Özen, salgına karşı alınan tedbirlerin ise maske takmanın ötesine geçmediğini belirtti. 

Koronavirüs (Covid-19) vakaları günden güne artıyor, Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilerin doğru olmadığına ilişkin tartışma da sürüyor. Açıklanan verilere dair şüpheleri büyüten gelişmelerden biri Bakan Fahrettin Koca'nın 27 Ağustos'ta ülke geneline ilişkin paylaştığı veriler oldu.

Twitter hesabından bu tarihte 26 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklayan Bakan Koca'nın paylaşımını alıntılayan Diyarbakır Tabip Odası (DTO), sadece kentteki bir hastanede 15 kişinin yaşamını yitirdiği bilgisini paylaşıp, vaka-ölüm sayılarının düşük gösterilmesinin toplumu rehavete sürüklediği uyarısında bulundu.

Vaka sayılarının hızla arttığı kentlerden biri de Mardin. Mardin İl Sağlık Müdürlüğü, kentte bulunan sağlık örgütleriyle veri paylaşımı yapmıyor. Ancak Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan "Hayat Eve Sığar" uygulamasındaki haritada Mardin kırmızıya bürünmüş durumda.

ENFEKTE OLAN SAĞLIK ÇALIŞANI SAYISI 600
Sağlık meslek örgütlerinin kendi imkanları ile ulaştıkları bilgilere göre, günlük pozitif vaka sayısının 300 dolayında olduğu kentte salgından kaynaklı her gün en az 3 ölüm yaşanıyor.

Kurban Bayramı öncesine göre vaka sayısında yüzde 20'lik bir artış yaşandığı tahmin edilirken, kentte virüsün sağlık çalışanları arasında yayılma hızı da oldukça yüksek. Mardin Tabip Odası (MTO) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mardin Şubesi'nin verilerine göre, Covid-19'a yakalanan sağlık çalışanlarının sayısı bayramdan önce 300 civarında iken, bayramdan sonra bu rakam 600 civarına ulaşmış durumda.

HASTANELERDE YER YOK
Mardin Devlet Hastanesi, tüm ilçe devlet hastaneleri ile özel hastanelere Covid-19 tedavisi ile hasta yatışı yapılıyor. Fakat bu hastanelerde yer olmadığı için birçok kişi evinde karantina uygulamasına tabi tutuluyor, hastanelerde ise ikinci basamak sağlık hizmeti verilemez durumda.

BİRİNCİ BASAMAK HİZMETİ DE YARIYA DÜŞTÜ
SES Mardin Şube Sekreteri Ahmet Özen, Covid-19 salgını karşısında Mardin'deki durumu Mezopotamya Ajansı'na (MA) değerlendirdi.

Toplam vaka sayısının 11 bine ulaştığı kentte görev yapan sağlıkçıların 3'te birinin enfekte olduğunu söyleyen Özen, "Çalışan birimlerin tamamında Kovid-19'u geçirmeyen neredeyse yok. Enfekte durumu halen devam etmekte. Sağlık emekçilerinin iş yükü artmakta. Bunun dışında topluma 14 gün uygulanan karantina süreci sağlıkçılarda 7 güne indirilmiş durumda. 7 günden sonra tekrar test yapılıp, negatif gelirse tekrar çalıştırılıyor" dedi.

İkinci basamak sağlık sisteminin yanı sıra birinci basamak sağlık sisteminde çalışanların da ekipler halinde filyasyon çalışmasına çıkarıldığını belirten Özen, "Birinci basamak hizmetleri de yarı yarıya azalmış durumda. Bağışıklama hizmetlerinin geri kaldığını söyleyebiliriz. Pandemi hastanelerinin ayrılmaması hem ikinci basamak hem birinci basamak hem de Kovid-19 hizmetlerinin aynı birimlerde yürütülmesi başka sağlık sorunlarından kaynaklı hastanelere başvuran hastaların da enfekte olmasına sebep olmakta. Yığılmalara sebep olmakta" ifadelerini kullandı.

Özen, alınan tedbirlerin ise maske takmanın ötesine geçmediğini kaydetti.

'SİSTEM ÇÖKTÜ'
Özen, kamu hastanelerinin döner sermaye ile kendisini finanse etmesi adına polikliniklerin hizmet vermeye devam ettiğine dikkat çekerek, hastanelerin genel bütçeden finanse edilmesi gerektiğini belirtti. Kaliteli sağlık hakkına erişilmesinin sağlanması gerektiğini dile getiren Özen, "Pandemi hastanelerinin ayrılıp, diğer sağlık hizmetlerini uygulayan sağlık kuruluşları Kovid-19 hastalarını almaması ile hastalar da gidip rahat bir sağlık hizmeti alabileceklerdir. Bu hali ile içinden çıkılmaz bir kaos ortamı oluşuyor" diye konuştu.

Hastanelerin kendilerini finanse etmeleri uğruna halkın sağlığının riske atıldığını söyleyen Özen, "Pandemi ile birlikte sistemin yürüyemeyeceğini, çöktüğünü gördük" dedi.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Pandemiye dair verilerin şeffaf bir şekilde paylaşılmaması, vaka sayılarının gizlenmesinin halkta rehavete sebep olduğunu dile getiren Özen, sonbaharın gelmesi ile birlikte soğuyan havalarla vaka sayılarının artacağı uyarısında bulundu.

Bu yüzden alınması gereken önlemler üzerinde duran Özen, "Havaların soğuması ile nezle ve grip vakalarının arttığını biliyoruz. Pandemi süreci ile beraber zaten dolu olan yatak sayısını, yoğun bakım sayısını n ihtiyacını iki-üç kat artıracağını öngörmek gerekiyor" diye belirtti. Soğuk havalar ile birlikte hastaların klinik durumunun da ağır seyredeceğini kaydeden Özen, sahra hastaneleri ya da ekstra olarak yoğun bakım yatak sayısının artırılması gerektiğini vurguladı. Kamuya sağlık personeli alımının güvenceli bir şekilde yapılması ile daha önce ihraç edilen sağlık çalışanlarının geri alınmasının önünün açılmasının süreç açısından önemli olduğuna dikkat çeken Özen, halkın da gerekli tedbirlere uymak konusunda özen göstermesi gerektiğini söyledi.