22 Eylül 2024 Pazar

Maraş'ta yasağa rağmen katliamda hayatını kaybedenler anıldı

Maraş'ta yapılmak istenen katliam anması Valilik yasağına rağmen gerçekleştirildi. Anmada konuşan dede Gazi Metin, "Her sene anmaya geldiğimiz zaman önümüze barikatlar koyuluyor. Ama biz can kırmaya can yakmaya gelmiyoruz. Kaybettiğimiz canları anmaya geliyoruz. Her yılda gelmeye devam edeceğiz" dedi.
Maraş'ta 40 yıl önce katledilen Aleviler için Yörükselim Mahallesi Cemevi'nde anma töreni düzenlendi.
 
Törene katliamda yaşamını yitirenlerin yakınlarının yanı sıra, Demokratik Alevi Derneği (DAD) Eş Genel Başkanı Musa Kulu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkan Yardımcısı Onur Kaya, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Başkanı Hüseyin Mat, Britanya Alevi Federasyonu (BAF) Başkanı İsrafil Erbil, Avrupa Alevi Gençler Birliği (AAGB) Genel Başkanı Nadir Bal, Alevi Dernekler Federasyonu (ADF) Genel Başkanı Celal Fırat, Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF) Remzi Akbulut, HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç, HDP MYK Üyesi Çilem Küçükkeleş, Devrimci Kızılbaşlar Hareketi ile çok sayıda kişi katıldı.
 
Anmaya farklı kentlerden katılmak için Maraş'a gelmek isteyenler, şehrin giriş noktalarında GBT taraması bahanesiyle uzun süre bekletildikten sonra kente alındı.
 
Cemevine yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ile "Maraş'ı unutma unutturma" pankartı asıldı.
 
Mahalleyi ablukaya alan polisler, basın emekçilerinin içeriye girmesine engel olurken cemevi kapsında anmayı kamera ile kayıt altına aldı.
 
'CANLARI ANMAYA GELİYORUZ'
 
Pirin duası ve yaşamını yitirenlerin anısına sembolik olarak karanfil bırakılmasının ardından başlayan programda konuşan dede Gazi Metin, "Her sene anmaya geldiğimiz zaman önümüze barikatlar koyuluyor. Ama biz can kırmaya can yakmaya gelmiyoruz. Kaybettiğimiz canları anmaya geliyoruz. Her yılda gelmeye devam edeceğiz" dedi.
 
Metin'in konuşmasından sonra semah dönüldü.
 
Avrupa Alevi Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat, aradan geçen 40 yıla rağmen adaletin yerini bulmadığını söyledi. Mat, konuşmasına şöyle devam etti: "Bizler yarayı kaşımaya değil, katliamların bir daha yaşanmaması için bir araya geliyoruz. Katliamları unutursak yeni katliamlara sebebiyet veririz. Sivas'ta, Çorum'da, Maraş'ta yıllardır anma yapıyor acılarımızı paylaşıyoruz. Ancak Acılarımızı paylaşırken kimsenin canını yakmıyoruz. Bizler başka kimsenin bizim yaşadığımız acıyı yaşamasını istemiyoruz. Yıllardır burada bu anma etkinlikleri neden yasaklanıyor?"
 
'BU TOPRAKLARIN SEVGİYE İHTİYACI VAR'
 
Alevi Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat da 40 yıldan beridir Alevilerin yüreklerinin kan ağlandığını dile getirdi. Fırat, "Bu toprakların umuda barışa kardeşliğe ihtiyacı var. Bu kadim topraklardan Hacı Bektaşi Veliler, Mevlanalar, Yunus Emreler geçti. Hepsinin tek amacı sevgiydi. Biz de bunu istiyoruz. Yunus'un dediği gibi; 'Bizim dilimiz sevgidir. El ele verelim ve bu topraklara sevgi getirelim'" diye konuştu.
 
'DİYANETİN BÜTÇESİ TEK BİR KESİME GİDİYOR'
 
Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Remzi Akbulut da acıları paylaşmak için toplandıklarını ifade etti. Akbulut, "İnançlarımızla ilgili AİHM, Yargıtay ve Danıştay'ın verdiği kararlar uygulanmıyor. O zaman ortada bir kardeşlik kalmıyor. Diyanetin bu yıl bütçesi her sene olduğu gibi diğer bakanlıkların bütçesinden kat kat fazladır. Ancak bu bütçe tek bir kesime harcanıyor. Alevilerde bu ülkenin vatandaşı, ancak bu bütçeden tek bir kuruş Alevilere harcanmıyor. Bu bütçe tüm din ve inançlara eşit şekilde paylaşılmalıdır" ifadesinde bulundu.
 
'MARAŞ'A DA RAHATÇA GELEBİLMELİYİZ'
 
Alevi Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Doğan Demir de şöyle konuştu: "Gönül isterdi ki bugün Sivas'ta olduğu gibi burada da miting yapabilseydik. Umarım hükümet bu konuda gereğini yapar. Biz de Sivas'a, Çorum'a rahatça gittiğimiz gibi Maraş'a da sıkıntı çekmeden geliriz ve Maraşlılarla birlikte katliamı kınarız. Katliamların Alevi'si Sünni'si yoktur. Burada insanlar katledildi. Bu memleket hepimizindir. Bu ülkeyi yönetenler elini vicdanına koyup bu katliamları gerçekleştirenlere hesap sormalı ve katliamları anmaya rahatça gelmeliyiz."
 
'BU YARAYI BİZ Mİ AÇTIK?'
 
PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, "Maraş'a nasıl gelmeyiz biliyor musunuz? Devlet katliamda tüm hayatını kaybeden ailelerden özür dilerse ve kayıp mezarları bulunursa o zaman gelmeyiz. Yoksa asırlar boyunca gelmeye devam edeceğiz. Maraş'ın AKPli vekilleri 'Gelip yarayı kaşımasın' demişler. İyide biz mi bu yarayı açtık? Bu yarayı kapatmak Maraş halkının ve devletin görevidir. Maraş'ı unutmamak, unutturmamak Alevi kurumlarının asli görevidir. Maraş, Aralık ayıyla hatırlanan bir soykırım değildir. Eylül ayında başlayarak anılmalıdır. Maraş bir günle anılamaz" diye konuştu.
 
'KATİLLERDEN HESAP SORMALI'
 
HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen de hayatını kaybedenleri anarak konuşmasına başladı. 40 yıldan bu yana katliamın hesabının sorulmadığını söyleyen Özen, "Asıl failler yargılanmalıdır. Devlet görevini yapmalı ve katiller hesap sormalıdır. Kardeşlik edebiyatına son verip gerçek bir kardeşliği hayat geçirmelidir" dedi.
 
'YAŞANMAZDI'
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal ise aradan geçen 40 yıla rağmen acının ilk günkü gibi taze olduğunu söyledi. Katliamların tekrar yaşanmaması için katliamla yüzleşilmesi gerektiğini dile getiren Sarıbal, "Bizim tek isteğimiz bu vahşi katliamı yapanlardan hesap sorulmasıdır" dedi.