1 Ekim 2024 Salı

Maltepe Hapishanesi'nde çocuk tutsaklar intihara sürüklendi

Maltepe Hapishanesi'nde çocuk tutsakların maruz kaldıkları sistematik şiddetten dolayı intihara sürüklendiğini duyuran ÖHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, çocuk tutsakların yetişkinlerle aynı koğuşta tutulamayacağının altını çizdi. Açıklamada, Adalet Bakanlığı'nın derhal görevini yerine getirmesi istendi. 

Tutsaklara yönelik sistematik işkence ve hak ihlalleri artarak sürüyor. Özellikle çocuk tutsaklar maruz kaldıkları fiziksel, psikolojik işkenceler sonucu intihara sürükleniyor. 23 Nisan'da ülkenin birçok yerinde "çocuk bayramı" kutlanırken, Maltepe Hapishanesinde çocuk tutsakların maruz kaldıkları sistematik baskıdan dolayı intihara sürüklendiği ortaya çıktı. 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 19 Nisan'da kendilerine yapılan başvuru sonucunda 20-22 Nisan tarihinde Maltepe 2 Nolu L Tipi Hapishanesine ziyaret gerçekleştirecek başvuruya konu hak ihlaline ilişkin görüşmeler yaptığını belirtti. 

'ÇOCUK MAHPUSLAR ŞİDDETE MARUZ KALDI'
ÖHD'nin konuya ilişkin sosyal medyasında yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Çocuk bir mahpusun daha önce Maltepe Çocuk Hapishanesi'nde tutulduğu ancak 18yaşına girmemesine rağmen bir ay önce yetişkinlerin tutulduğu Maltepe 2 Nolu L Tipi Hapishanesine getirildiği ve getirildiği hapishanede 6 çocuk tutuklu ile birlikte 55 kişilik yetişkin koğuşuna konuldukları öğrenilmiştir. Getirildikleri koğuşta yatak kalmadığı için yerlere yatak atıldığını ve yerde uyuduklarını belirten mahpuslar; koğuş içerisinde mahpuslar arasında gruplaşmalar olduğunu ve 4 çocuk mahpusun bu gruplardan bir tanesinin şiddetine maruz kaldığını; kendilerine getirilen yemeklerin bu grup tarafından alındığını ve yemek yiyemediklerini; kendilerine zorla başkalarının çamaşırlarının yıkatıldığını ve diş fırçası ile tuvaletlerin temizletildiğini aktarmışlardır. Bu yaşanılanları defalarca görevli gardiyanlara bildiren çocuk mahpuslar ısrarları sonucunda başka bir koğuşa götürüldüklerini ancak bu koğuşta da yetişkinler tarafından darp edildiklerini aktarmışlardır. Bu durumu da görevli gardiyanlara aktaran çocuk mahpuslar görevli gardiyanlarca eski koğuşlarına gönderilmekle tehdit edildiklerini belirtmişlerdir."

'ŞİDDETE DAYANAMAYAN ÜÇ MAHPUS İNTİHAR GİRİŞİMİNDE BULUNDU'
Bahsi geçen şiddet olaylarında kendilerine yönelik baskı ve şiddete dayanamayan üç mahpusun yakın zamanda intihar girişiminde bulundukları ve intihar girişiminden sonra bu üç mahpusun Maltepe Çocuk Hapishanesi'ne geri gönderildiğini ancak diğer çocuk mahpusların halen daha yetişkin koğuşlarında tutulduğu belirtilmiştir. 

'ÇOCUK MAHPUSLAR YETİŞKİNLERLE AYNI KOĞUŞTA  TUTULAMAZ'
Öncelikle tüm yargı ve infaz süreçlerinde çocuğun üstün yararının gözetilerek her türlü şiddet, kötü muamele ve işkenceden korunmaları gerekirken çocuk mahpusların yukarıda açıklanan hak ihlallerine maruz bırakılması kabul edilemezdir. Diğer bir husus suça sürüklenen çocukların yargılama süreçlerinin mümkün mertebe tutuksuz yargılama ile yürütülmesi gerekirken haklarında tutuklama kararı verilen çocuk mahpusların yetişkinlerle aynı koğuşa konulması taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere aykırıdır. 

'YÜKÜMLÜLÜK ADALET BAKANLIĞI'NDA'
Bu hak ihlallerinin Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kabul edilen 23 Nisan gününde ortaya çıkması bugünün eşit yurttaşlık temelinde hiçbir çocuuğn yaşam hakkının ihlal edilmediği günlere kadar bayram olarak kutlanamayacağını göstermektedir. Maltepe 2 Nolu L Tipi Hapishanesi'nde yaşanan hak ihlalleriyle ilgili sürecin takipçisi olacağımızı belirtmekle beraber bu iddiaları soruşturma yükümlülüğünün Adalet Bakanlığı'nda olduğunu hatırlatarak yeni bir intihar girişimi olmadan Bakanlığı konuyla ilgili göreve davet ediyoruz."