25 Eylül 2024 Çarşamba

Mali'de darbeci Goita cumhurbaşkanı ilan edildi

Mali'de 18 Ağustos'taki askeri darbenin ardından, darbeci Assimi Goita cumhurbaşkanı ilan edildi. Darbe günü gözaltına alınan Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita ise serbest bırakıldı.

Mali'de 18 Ağustos'taki darbenin ardından askeri cunta Halkın Kurtuluşu Ulusal Konseyi (CNSP) lideri Assimi Goita cumhurbaşkanı ilan edildi.

Halkın Kurtuluşu Ulusal Konseyi (CNSP) tarafından hazırlanan "temel hak ve görevlerin" açıklandığı Assimi Goita imzalı 41 maddelik bir belge resmi gazetede yayımlandı. Belgenin 32'nci maddesinde, CNSP'nin liderinin cumhurbaşkanı olarak görev yapacağı belirtildi.

Belgedeki maddelerin, 1992 tarihli anayasanın hükümlerine "ek" olarak uygulanacağı ve geçiş sürecine ilişkin tüzüğün kabul edilmesiyle geçerliliğini yitirebileceği kaydedildi.

Darbenin yapıldığı gece, devlet televizyonundan sivil ve siyasi geçiş sözü veren askeri cunta, bunun için Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ile çeşitli görüşmeler yapmıştı.

ECOWAS heyeti, 22-24 Ağustos'ta bölgeye yaptığı ziyarette geçiş sürecinin en fazla bir yıl olması gerektiğini bildirmişti.

Öte yandan, darbe günü gözaltına alınan Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita ise istifa kararının ardından yapılan görüşmeler sonucu serbest bırakıldı.