22 Eylül 2024 Pazar

Makina mühendisleri tren kazasıyla ilgili ihmallere dikkat çekti

Makina Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamada, 9 kişinin canına mal olan yüksek hızlı tren kazasıyla ilgili ?İzlenen demiryolu politikaları oldukça sorunludur ve facialara davetiye çıkarır niteliktedir? denildi. Ankara-Konya seferini yapan yüksek hızlı trenin Yenimahalle Çiftlik’te bulunan Marşandiz istasyonunda aynı hat üzerinde bulunan kılavuz lokomotif ile çarpışması sonucunda 9 kişinin hayatını kaybetmesine tepkiler sürüyor. Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, “Ankara-Sincan arasındaki Yüksek Hızlı Tren hattında sinyalizasyon eksikliği bulunmaktadır” diye belirtti. Yener, hattın durumu ile ilgili görevlilerin, bu eksikliği birbirleriyle telsiz/telefon görüşmesi yoluyla kapatmaya çalıştığına dikkat çekti.

Makina Mühendisleri Odası adına açıklamada bulunan Yener, “Edindiğimiz ilk bilgiler de göstermektedir ki bu kaza, 22 Temmuz 2004 tarihinde 41 yurttaşımızın ölümüne 81 yurttaşımızın yaralanmasına yol açan Pamukova kazası gibi YHT’ye ilişkin izlenen imaj politikasının bir sonucudur. Gerek bu durum gerekse 8 Temmuz’da Tekirdağ-Çorlu’da yaşanan kazanın da gösterdiği üzere izlenen demiryolu politikaları oldukça sorunludur ve facialara davetiye çıkarır niteliktedir” dedi.

Toplu ölümlere de yol açan kazaların çoğunun mühendislik bilimlerinin gereklerinin yerine getirilmemesi, teknik ve altyapı eksikleri, zemin etüdü çalışmalarının yapılmayışı, bakım-onarım, yenileme çalışmalarının yetersizliği, personel yapısındaki nitelik düşüşü ve sayısal azalma nedeniyle yaşandığını bildiren Yener, açıklamanın devamında şunları belirtti: “Kamu hizmeti anlayışı yerine piyasacı yaklaşım benimsenmiş, mühendislik hizmetleri ve kriterleri kısıtlanmış, teknik mükemmellik yaklaşımı terk edilmiş, altyapı ile bakım, sinyalizasyon, elektrifikasyon yatırımları ihmal edilmiş, bakım atölyeleri kapatılarak azaltılmış, TCDD’nin taşınmazları ve limanları satılmaya başlanmış, çalışanlar güvencesiz çalışma biçimlerine tabi kılınmış, personel sayısında ciddi düşüşler olmuş, liyakatli teknik personelde azalma yaşanmıştır. İktidar, çağdaş bir gereksinim olan YHT’lere ilişkin imaj politikasını terk etmeli ve ifade ettiğimiz eksiklerin üzerine gitmelidir. Aksi takdirde benzer faciaların süreceğini üzülerek belirtmek isteriz.”