1 Ekim 2024 Salı

'Mahkeme şimdi tahliye kararı vermez, beklerse ölüm cezası vermiş olur'

Ölüm orucundaki Ebru Timtik'le görüşen Avukat Betül Vangölü Kozağaçlı,"Yazarak iletişim kuruyor. Ama bugün yazmakta da çok zorlandı. O kadar bitkin ki, çok az tepki verebiliyor. Beni duyuyorsan gözlerini kırp diyoruz, gözlerini kırpıyor. 'Evet-hayır' demek için başını sallıyor. Mahkeme Ebru için eğer şimdi tahliye kararı vermez de dosyadaki nihai karar için beklerse bu, ölüm cezası vermek olur" dedi.

Ölüm orucundaki avukat Ebru Timtik ile bugün görüşen avukat Betül Vangölü Kozağaçlı, "Karnında şişlikler olduğunu daha önce de duyurmuştuk, bu şişlikler devam ediyor ve çok fazla ağrı yapıyor. Muhtemelen sindirim sisteminde sorun var. Ağrıdan kıvranıyor" dedi.

'SUYU ŞIRINGAYLA İÇEBİLİYOR'
Bianet'e konuşan Avukat Betül Vangölü Kozağaçlı, Timtik'in çok bitkin, çok halsiz ve zayıf olduğunu belirterek, şunları anlattı:

"Çok bitkin, konuşmaya çalışıyor sesi çıkmıyor, sesini duyamadık. Bugün ağrılar yüzünden en yorgun, halsiz olduğu günlerdendi.

"Bilinci açık, söylediklerimizi anlıyor ancak durumu çok endişe verici. Sıvı, şeker ve B1 vitamini almakta da çok zorlanıyor.

"Refakatçisi, B1 vitamininin kapsülünü açıp içindeki tozu sıvıyla karıştırarak şırıngayla veriyor. Suyu da bu şekilde, şırıngayla yudum yudum içebiliyor. Boğazının durumu uzun süredir kötüydü, şimdi hayatta kalabilmek için işkence çekiyor.

"Kilosu bir süre önce ölçülmüştü, 33 kiloydu. Zaten artık kaybedeceği bir kilo da kalmadı, vücudunda kas ve yağ kalmadı."

'DURUM ADLİ TATİL SONRASINA BIRAKILMAYACAK KADAR ACİL'
Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin nihai kararından önce tahliye kararı vermesini istediklerni hatırlatan Kozağaçlı, "Durum, adli tatil sonrasına bırakılamayacak kadar acil. Mahkeme Ebru için eğer şimdi tahliye kararı vermez de dosyadaki nihai karar için beklerse bu, ölüm cezası vermek olur. Bunun da farkında olduklarını düşünüyoruz, biz avukatları olarak onlarca dilekçe verdik, baro başkanları görüştü" dedi.

Kozağaçlı, sağlık durumuna ilişkin tespitlerin sadece kendilerine değil, hekimlerin de bu riske dikkat çektiğini söyledi ve tahliye talebini yineledi.

'SAĞLIKLI BİR İNSANI DAHİ HASTA EDECEK KOŞULLARDA'
Halkın Hukuk Bürosu da Timtik'le ilgili şu bilgileri paylaştı: "Ebru; tam 27 gündür havasız bir odada, sürekli açık tutulan ışık altında ve gürültülü bir ortamda tutulmaktadır. Ölüm orucunda olması nedeniyle ışık, ses gibi pek çok uyarana karşı hassasiyeti artmıştır. Ebru'nun kaldığı koşullar sağlıklı bir insanı dahi hasta edecek kadar kötü bir durumdadır.

"23 Ağustos Pazar gününden itibaren Ebru Timtik'in durumu ağırlaşmıştır, sıvı almada zorlanmaktadır. Ayrıca vitamin ve şeker alımı iyice azalarak durma noktasına gelmiştir. Bu durum hayati tehlikesinin artmasına ve her geçen saniye ile yaşamının daha da riske girmesine yol açmaktadır."

Fotoğraf: İdil Fosem