1 Ekim 2024 Salı

Mahkeme Keskin ve Çapan'a verilen cezayı az buldu

Berkin Elvan'a ilişkin yaptıkları haberler nedeniyle yargılanan Eren Keskin ve Reyhan Çapan'ın yeniden yargılandığı davanın karar duruşmasında mahkeme, daha önce verilen para cezasını az bularak arttırılmasına karar verdi.

KHK'yle kapatılan Özgür Gündem Gazetesi'nin Eş Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin ve Yazı İşleri Müdürü Reyhan Çapan'ın Gezi direnişinde katledilen Berkin Elvan'a ilişkin yaptıkları haberler nedeniyle "18 yaşından küçük olan ve suçtan zarar görenlerin kimliğini açık vermek" suçlamasıyla yeniden yargılandıkları davanın karar duruşması görüldü. Çağlayan'da bulunan İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Keskin ile Çapan katılmazken, avukatları Sercan Korkmaz hazır bulundu.

Duruşmada söz alan Avukat Korkmaz, haberlerin toplumsal bilgilendirme amaçlı yapıldığını kaydederek, benzer vurgulara yer verilen Yargıtay kararlarını hatırlattı. Mahkemenin Berkin Elvan hakkında daha önce verdiği karara işaret eden Korkmaz, "Aynı içerikli bir yargılamada mahkemenizin verdiği kararda ‘küçüğün bilgilerinin suç tarihinde başka basın kuruluşlarında yayınladığı için zaten bilinen kimlik bilgilerinin yayınlanmasının suç oluşturmayacağı' yönünde kararı vardır. Davamız ile aynı içeriktedir" ifadelerini kullandı.

Korkmaz'ın ardından esasa ilişkin mütalaa sunan iddia makamı, Elvan'ın yayınlanan haberlerden zarar gördüğünü iddia ederek, ceza verilmesini ve cezaya zincirleme suç hükümlerinin uygulanmasını talep etti.

Kararını açıklayan mahkeme, Keskin ve Çapan'a daha önce verilen 10 bin 461 TL'lik para cezasını az bularak, cezayı 12 bin 50 TL'ye çıkardı.