30 Eylül 2024 Pazartesi

Mahkeme, Aysel Tuğluk'a zorla ifade verdirmeye çalıştı

Hasta tutsak Aysel Tuğluk'un zorla ifade almasını çalışan mahkeme heyeti avukatların da sözlerini kesti. Aysel Tuğluk'un "savunma yapabilecek durumda değilim" demesini yok sayan mahkeme heyetine siyasetçiler ve avukatlar "yaptığınız işkencedir" diye tepki gösterdi. 

Kobanê davasının 15. duruşması beşinci gününde Sincan Hapishane Kampüsünde görüldü. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada HDP milletvekilleri ve parti yöneticilerinin yanı sıra Aysel Tuğluk İçin 1000 Kadın Platformundan Prof. Dr. Yasemin Özgün, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, EHP Ankara İl Sözcüsü Senem Deniz, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, HDP Danışma Kurulu Üyesi Şebnem Oğuz ve DBP, DTK ve ÖHD temsilcileri de hazır bulundu.

KADINLARDAN AÇIKLAMA: TUĞLUK'A SES VERELİM
Duruşma öncesi bir araya gelen kadınlar açıklama yaptı. Aysel Tuğluk için 1000 Kadın Platform üyesi Prof. Dr. Yasemin Özgün, sağlık sorunlarına rağmen mahkemenin ısrarla Aysel Tuğluk'un ifadesini alma ısrarının savunma hakkının yok sayılması olduğunun altını çizen Özgün, "Tedavisine imkan tanınmadığı ve savunma hakkını tedaviden sonra kullanması sağlanmadığı sürece, Aysel Tuğluk'u mahkemede ifade vermeye zorlamak savunma hakkının gasbıdır. Aysel Tuğluk'un tedavisini engelleyen bu zorlayıcı tutum bir işkence halini almış durumdadır. Aysel Tuğluk'a yönelik işkence derhal son bulmalıdır. Türkiye demokratik kamuoyunu bu çağrıyı en güçlü biçimde sahiplenmeye ve Aysel Tuğluk için ses vermeye davet ediyoruz" dedi. Kadınlar açıklamanın ardından duruşma salonuna geçti.

Sincan Hapishanesinde tutsak siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, farklı hapishanelerde bulunan siyasetçiler ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı.

AV. ÇELEBİ: TUĞLUK'A YAPTIĞINIZ İŞKENCEDİR
Duruşmaya Kocaeli 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanede bulunan Aysel Tuğluk SEGBİS ile bağlandı. Tuğluk'a, önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve yerine kayyum atanan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gülten Kışanak ile Avukat Ezgi Güngördü refakat etti. Diyarbakır'dan SEGBİS ile bağlanan Avukat Serdar Çelebi söz alarak, Tuğluk'un dinlenilmemesine ilişkin taleplerini yineledi ve ATK raporlarını hatırlattı. Çelebi, "Aysel Tuğluk'un sağlık durumuna ilişkin birçok rapor verdik. Tuğluk'un kendisini savunamayacağı ortadadır. Savunma hakkı bertaraf ediliyor. Savunma hakkı adil yargılanmanın olmazsa olmazıdır. Bu yapılan kötü muameledir, işkencedir" dedi.

TUĞLUK: KENDİMİ SAVUNABİLECEK DURUMDA DEĞİLİM
Savcılık ise Aysel Tuğluk'un müdafi aracılığıyla savunmasının alınmasını talep etti. Mahkeme heyeti, ATK raporlarındaki "Kısmen savunma yapabilir" ibaresini gerekçe göstererek Avukat Çelebi'nin taleplerini oybirliğiyle reddetti. Daha sonra Aysel Tuğluk'un ifadesine geçildi. Tuğluk'un konuşmakta zorluk çektiği görülmesine rağmen heyet ifadeye devam etti. Tuğluk, konuşabilecek durumda olmadığını belirterek "Kendimi savunabilecek durumda değilim" dedi. Heyet daha sonra Tuğluk'a bazı sorular yöneltti. Heyet, Tuğluk'a Kerem Gökalp'i tanıyıp tanımadığını ve Gökalp'ın Tuğluk'un yaralıları aracıyla taşıdığına ilişkin ifadelerini sordu. Tuğluk, Gökalp'ı tanımadığını ve o dönemi hatırlamadığını belirtti. Söz alan Çelebi, Aysel Tuğluk'a yöneltilen soruların mükerrer yargılanmaya girdiğini belirterek itiraz etti. Mahkeme itirazları reddetti.

AVUKATLARDAN HAKİME: HER ŞEYİ REDDEDİYORSUNUZ SİZ KİMSİNİZ
Ardından söz alan Avukat Kemal Akalın, "Elinizi vicdanınıza koyun. Bağımlılık olur da bu kadarına da pes. Resmen alay ediyorsunuz, biraz saygı gösterin. Kendisine eziyet etmeyin. Hiçbir talebi kabul etmeyip her şeyi reddediyorsunuz. Siz kim oluyorsunuz? Sizi yargılayanlar bir gün gidecektir" diye konuştu. Peşinden söz alan Ezgi Güngördü, Aysel Tuğluk'un zorla ifadesinin alındığına vurgu yaparak, "Aysel hanım ifade veremeyecek durumda olduğunu belirttiği halde hala soru soruyorsunuz. Aysel Hanım beyan veremeyeceğini söylediği halde zorla soruları yanıtlamasını istiyorsunuz. Bu işkencedir. ATK, ‘kısmen savunma' diyor ama kanunlarda yeri yok. Siz işkence yapmayı tercih ediyorsunuz" ifadelerini kullandı.

TUĞLUK'UN AVUKATLARININ SÖZÜ KESİLDİ
Güngördü, konuşma yaparken heyet avukatın sözünü keserek Tuğluk'a yönelik sorularına devam etti. Tuğluk, soruları anlayamadığını ısrarla söylemesine rağmen, heyet başkanı "Daha yavaş anlatmamı ister misin?" ifadelerini kullanarak soru sormaya devam etti. Tuğluk, "Ne zaman olmuş, ne olmuş hiçbir şey bilmiyorum ki. Ne biçim yargılandığımı bilmiyorum" dedi. Mahkemenin ısrarlı tavrına tepki gösteren Gülten Kışanak, "Yapılan işkencedir. Tuğluk, avukatını bile tanımıyor hala soru soruyorsunuz. Bunu kabul etmiyoruz, yapılan işkencedir, vicdanımız kabul etmiyor. SEGBİS çözümlerini alın bakın. Tuğluk'un ifadelerini duymamak için mikrofonları kapattınız" dedi.

'MÜVEKKİLİMİN KURDUĞU İKİ SÖZ SAVUNMA DEĞİLDİR'
Daha sonra söz alan Avukat Çelebi, "Böyle bir sorgulama yapılamaz ama buna rağmen yargılama yapmaya devam ediyorsunuz. Savunma vermeme niyetinde değiliz ama savunma yapacaksa kendisine sorulanları anlaması ve yanıt vermesi gerekir ama bunu yapamıyor. Bu tarihe bir hukuk ayıbı olarak geçecek. Bu hukuka aykırıdır. Müvekkilimin kurduğu bir iki söz, savunma vermek olarak kabul edilemez. Bunun yapılması keyfidir, hukuka aykırıdır, kabul edilemez" dedi.

MAHKEME ZORLA SAVUNMA ALMAYA ÇALIŞTI
Avukat Kenan Maçoğlu, "Siz anlamıyorsunuz, bilmiyorsunuz ama anlamaya çalışın. Gülten hanım da söyledi avukatını bile hatırlamıyor. Tuğluk'un sağlık durumu ortadadır. Tefrik edin, bu konudaki kararınız neyse yine onu verin. Savcı Bey diyor Yargıtay kararı var ama baktık ki Yargıtay tersi karar vermiş. ‘Sanığın ifadesini alın' demiş ve kararı bozmuş. Karar tefrik edin ve yolunuza devam edin" diye konuştu. Mahkeme heyeti, Maçoğlu'nun sık sık sözünü keserek Tuğluk'un savunmasının alınması gerektiğini savundu. 

'AYSEL HANIMI DUYDUNUZ MU ANLADINIZ, NE DEDİĞİ ANLAŞILMIYOR BİLE'
Daha sonra söz alan Avukat Nuray Özdoğan, Tuğluk'a yönelik tavrın işkence olduğunu söyledi. Özdoğan, "Tuğluk tutuklu olduğu için tedavi olamıyor. Tuğluk'un bu durumunda sizin de payınız var. ‘Savunma aldık' demek için bunu yapıyorsunuz ama bu hukuka karşı hiledir. Buna itiraz ediyoruz" dedi. Ardından Mersin'den SEGBİS'le bağlanan Avukat Ali Bozan, "Bana söz vermeyerek mikrofonumu kapattınız. Şunu söylemek istiyorum, Aysel Hanıma söz verdiğinizde Aysel Hanım'ın ne dediğini duydunuz mu? SEGBİS kayıtlarında da çıkmayacak çünkü anlaşılmıyordu. Israrlı bir şekilde soru sordunuz ve savunma yapmaya çalıştınız. Bu işkencedir. Savunma yapmayan tek kişi Tuğluk değil, 12 kişi savunma vermek isterken siz onlara söz vermiyorsunuz. Sizin yaptığınız bilerek isteyerek işkencedir. Sağlık durumunu görmenize rağmen zorla savunma almak istiyorsunuz. Kaydı kapatıyorsunuz, benim bir şeyleri duymamı engelliyorsunuz. Bunu bir kez daha yaparsanız size uzaktan kumanda mahkemesi diyeceğim" dedi.

TALEPLER REDDEDİLDİ
Bozan'ın konuşmasının ardından mahkeme Aysel Tuğluk'un sorgusunun alınmaması, dosyanın Aysel Tuğluk'a yönelik tefrik edilmesi taleplerini oybirliğiyle reddederek yargılamaya devam etme kararı aldı. Duruşmaya verilen aranın ardından devam edilecek.

Duruşma verilen aranın ardından Avukat Serdar Çelebi'nin beyanlarıyla devam etti.

ÇELEBİ: MAHKEME HEYETİNİN DOSYAYA YAKLAŞIMI BELLİDİR
Mahkeme heyetinin hukukla değil başka saiklerle hareket ettiğini söyleyen Çelebi, Aysel Tuğluk'un tedavi görmesi gerektiği yönünde taleplerinin olduğunu anımsattı. Çelebi, "Buna ilişkin uzman raporlar sunduk ama kulak tıkanıldı, görmezden gelindi. Aysel hanımın savunma yapamayacak durumda olduğuna dair kimi tespitler raporda yer alıyordu. Ama sizin için raporda olan 'kısmi savunma yapar' cümlesi sizin için yeterli oldu. Aysel hanım dört cümle ya kullandı ya kullanmadı, kullandığı kelime sayısı beş parmağı geçmez. Anlaşılacak tek bir cümle yok ve sizlerde gördünüz. Mahkeme heyeti dosyaya yaklaşımını gösterdi" dedi.

Çelebi'nin ardından Gülser Yıldırım tutuklu bulunduğu hapishaneden SEGBİS ile duruşmaya bağlandı. Yıldırım, savunma için hazır olmadığını ve önümüzdeki günlerde savunmasının yapacağını belirtti. Sincan Hapishanesi'nden SEGBİS ile duruşmaya bağlanan Dilek Yağlı'da 1 Eylül'de savunmasını vereceğini kaydetti. 

Ardından tutsak bulunduğu hapishaneye duruşmaya SEGBİS ile katılan HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, savunmasının hazır olmadığını şimdi savunma vermeyeceğini kaydetti.

Duruşmaya yarın saat 10.00'a kadar ara verildi.