7 Ekim 2024 Pazartesi

Mahirlerin yoldaşı Orhan Savaşçı yaşamını yitirdi

THKP-C MK Üyesi Orhan Savaşçı, İsveç'te uzun süredir tedavi gördüğü hastalık nedeniyle hayatını kaybetti.

Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) MK Üyesi Orhan Savaşçı dün hayatını kaybetti. Uzun süredir İsveç'te yaşamını sürdüren ve hastalığı ile mücadele eden Savaşçı'nın vefatını Ayrıntı Yayınları, "Mahir, Hüseyin, Ulaş'ın yoldaşı Orhan Savaşçı' yı kaybettik, üzgünüz!" ifadeleri ile duyurdu.

İlbay Kahraman'ın Yakın Tarih dizisi için Orhan Savaşçı ile gerçekleştirdiği nehir söyleşinin "Cepheden Anılar" başlığı altında birkaç yıl önce Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandığı hatırlatılan açıklamada, bu kitabın Orhan Savaşçı'nın gözünden THKP-C’nin kuruluşunu, kurucularını, eylemlerini ve yaşadıklarını anlatan değerli bir anı kitabı olarak iz bıraktığı ifade edildi.

Orhan Savaşçı'nın cenazesinin, uzun süredir yaşadığı İsveç'in Stockholm kentinde gerçekleşeştirilecek bir törenle uğurlanacağı belirtildi.

ORHAN SAVAŞÇI KİMDİR?
1940 yılında doğan Savaşçı, 1958 yılında Hava Harp Okulu'na girdi. 1960'ta Pilot Teğmen rütbesiyle mezun oldu. TSK içerisinde devrimci fikirlerin yayılması ve bu fikirleri taşıyan subayların örgütlenmesi adına 1969 yılında Teğmen Saffet Alp'in de içerisinde olduğu toplantıda alınan kararla kurulan Hava Kuvvetleri Proleter Devrimci Örgütü'nün kuruluşunda yer aldı. Hava Kuvvetleri Proleter Devrimci Örgütü, daha sonra THKP-C'nin önder kadrolarıyla temas kurduktan sonra THKP-C ile birleşme kararı aldı. Savaşçı da THKP-C'nin kurucuları arasında yer aldı. TSK içerisindeki örgütlenmeden sorumlu Savaşçı, 12 Mart Muhtırası sonrasında 16 Şubat 1972 tarihinde tutuklandı ve II. THKP-C davasında yargılandı. Önce idam, sonra müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 1979 yılında infaz yasasıyla hapisten çıktıktan sonra yurtdışına gitti.