23 Eylül 2024 Pazartesi

Madencilerin gasp edilen emeklilik ve tazminat hakları için eylem 

Soma Hükümet Meydanı'nda madencilerin emeklilik ve tazminat mağduriyetleri hakkında açıklama yapan Bağımsız Maden İş Sendikası, haklarını alana kadar mücadele edeceklerini kaydetti. 

Bağımsız Maden İş Sendikası, Soma Hükümet Meydanı'nda madencilerin emeklilik ve tazminat mağduriyeti hakkında basın açıklaması düzenledi. "Çalışmak zulüm emeklilik ölüm. Yer altı madenlerinde insanca yaşanacak bir emeklilik ücreti için yasal düzenleme istiyoruz" yazılı pankartın açıldığı eylemde; "İki gözün hakkını verin", "Somalı madencilerin tazminat sorunu bitmedi, emeklilik sorunu eklendi", "Kira, ısıtma, su, yakıt, market, pazar, elektrik yüzde 300 zam, emekliye yüzde 25 zam", "Emekli maaşı 2 bin 500 TL, ısınabilir kalorifer aidatı bin lira" yazılı dövizler taşındı.

'TAZMİNAT SORUNU İVEDİLİKLE ÇÖZÜLSÜN'
Okunan basın metninde, Soma Uyar madenciliğin tazminat ödemelerinde 952 madencinin tazminatını eksik ödeme aldığı hatırlatıldı. Açıklamada, "Azim Uyar'a ait bir ocağa ödemeler yapılırken Azim Uyar'a ait diğer ocağa ödemeler yapılmamıştır. Ayrıca iş kazası ve Ölümlü İş Kazası tazminat ödemeleri hiç yapılmamıştır. Özellikle bu yola çıktığımızdan bu yana tazminat sorununun çözümünde direnişlere öncülük eden İdris Sarıkaya'nın, Ali Kandemir'in ve Ali Faik İnter'in mahkemelerce kazanılmış olan tazminat hakları ödenmemiştir. Bu yola çıkarken söylediğimiz ve aynı zamanda sendikamızın bir mücadele ilkesi olarak 'bir kişinin hakkı kalmayıncaya kadar bu yoldan asla dönmeyeceğiz.' Mücadelemizin neticesinde muhatap olarak karşımıza çıkanlar, günlerce, aylarca bizi oyalayanlar bu sözümüzü, ilkemizi on milyon kez düşünsünler ve Somalı madencilerin çözülmeyen tazminat sorununu ivedilikle çözsünler" denildi. 

'SGK'YA EMEKLİLİK MALİYET YÜKÜ EN AZ KESİM MADENCİLER'
"Ölüm aylığı anlamına gelen emeklilik ücretlerine madenciler 'hayır' diyor" denilen açıklamada, madenciliğin dünyanın en ağır olduğu ve madencinin kısa ömürlü olduğu için SGK'ya emeklilik maliyet yükü en az olan kesim olduğunun altı çizildi. Bir maden işçisi iş cinayetinde öldürülmezse,iş kazasında uzvunu kaybetmezse çalışıp emekli olunca ciğerleri tükendiği belirtilen açıklamada, "Madencilik sonucu çeşitli hastalıklarla boğuşarak kısa ömrünü tamamlamaya çalışıyor madenciler" vurgusu yapıldı. 

Açıklama şöyle devam etti: "Hayat pahalılığının 3-5 katına çıkmış olduğu bir durumda, temel ihtiyaçlar giderlerinin, elektriğin, suyun, kiranın, ısıtmanın, market, pazar ürünlerinin günlük gelen zamlarla belirlendiği bir hayatta, 2 bin 500-3 bin 200 TL arası maaş alan emekli madencinin ve ailesinin geçinebilmesini düşünebilmek akıl dışılıktır.

'NASIL GEÇİNECEĞİZ'
3213 sayılı Maden Kanunu'na 11 Eylül 2014 tarihli resmi gazetede yayınlanan 6552 sayılı Kanun ile eklenen maddeyle; madencilerin düşük ücret aldıkları ve çok çalıştırıldıkları devletçe kabul edilmiştir. Fakat buna rağmen maden işçisi emekli olduğunda nasıl yaşayacağı, nasıl geçineceği görmezden gelinmiş, eksik bırakılmış veya kulak ardı yapılmıştır.

Ayrıca; kamuya ait yeraltı maden işletmelerinden emekli olmuş bir maden işçisinin ortalama aylık aldığı ücret 6 bin 500 TL'dir. Özel işletme yeraltı madenlerinde çalışıp emekli olan madencilerle arasında dev bir uçurum bulunmaktadır. Dünyada emekli bir maden işçisinin ortalama aylık geliri 2000 Euro olmaktadır. Bu ücret ülkemizdeki emekli madencinin aldığı sefalet ücretinin hem yaşamsal olarak kat kat üzerinde hem maddi olarak kat kat üzerindedir.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Dolayısıyla; özel işletmelerin yeraltı madenlerinde çalışmış ve emekli olmuş madencilerin yaşadığı durumun adı tam anlamıyla sefalettir. Bizim gün geçtikçe daha da kötüleşen bu sefalete, bu ölüm aylığı anlamına gelen düşük emeklilik ücretlerine daha fazla tahammülümüz yok. Madenciyi bu sefaletten çıkaracak ve insanca yaşayabileceği bir ücret almasını sağlayacak bir yasal düzenleme talebimizdir bizim. Aynı zamanda Uyar madencilikte tazminatlarını alamayan, eksik ödeme alan, iş kazası ve ölümlü iş kazası tazminatlarının gerçek tutarlarını alamayan madencilerin tazminat sorunu çözülmelidir. 
Tüm kamuoyunu ve halkımızı bu büyük haksızlıklara karşı destek olmaya ve birleşmeye çağırıyoruz."