19 Eylül 2024 Perşembe

Macron, Başbakan Attal'ın istifasını reddetti

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, erken genel seçimler sonrası istifasını sunan Başbakan Gabriel Attal'dan bir süre daha görevine devam etmesini istedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, erken genel seçimlerin ikinci turundan sol ittifak Yeni Halk Cephesi'nin birinci çıkması üzerine istifasını sunan Başbakan Gabriel Attal'dan görevine "şimdilik" devam etmesini istedi.

Fransız basınının Elysee Sarayı'ndan edindiği bilgiye göre, Başbakan Attal, Macron'a istifasını sunmak üzere bugün Elysee Sarayı'na gitti. Görüşmenin ardından Macron istifayı reddederek, "ülkenin istikrarı" için Attal'dan görevine "şimdilik" devam etmesini istedi.

Fransa'da erken genel seçimlerin ikinci turu sonucunda Yeni Halk Cephesi (NFP), 182 milletvekili çıkararak birinci oldu. Macron ve eski başbakanın etrafında oluşturulan Ensemble ittifakı ikinci, aşırı sağ RN ise üçüncü sırada yer aldı. Bu tablo ile hiçbir ittifak mecliste salt çoğunluğu elde edemedi.

Attal, Yeni Halk Cephesi'nin sandıktan birinci çıkmasının ardından yaptığı açıklamada, "Bu seçimde temsil ettiğim siyasi grup, bu akşam çoğunluğu sağlayamıyor. Cumhuriyet geleneğine ve prensiplerime uygun olarak yarın sabah Cumhurbaşkanı'na istifamı sunacağım" demişti.