30 Eylül 2024 Pazartesi

Mabel Matiz: Bir başka sınavda görüşmek üzere

YKS'de Mabel Matiz'in 'Fırtınadayım' şarkısına ilişkin sorulan sorunun ardından ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün'ün yaptığı açıklamaya, sosyal medyada büyük tepki geldi. Eğitim-Sen yazılı açıklama yaptı. "Müziğimi yapmaya, hikayeler anlatmaya ve bu ülkenin bir parçası olmaya gönülden devam edeceğim. Bir başka sınavda görüşmek üzere…" paylaşımı yapan Matiz ise destek verenlere teşekkür etti.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) Mabel Matiz'in albümünde yer alan bir şarkısının sözünün sorulmasına ilişkin inceleme başlatıldığını açıkladı. Aygün'ün açıklamasında, "Kurumumuz yönetiminin milli, manevi değerlerimiz ve toplumsal değer yargılarımız konusundaki hassasiyeti açıktır" şeklinde ifadeler yer aldı.

SOSYAL MEDYADAN DESTEK
Açıklamanın ardından sosyal medyada birçok kişi ÖSYM'ye ve Aygün'e tepki gösterdi.

Yazar Murat Uyurkulak, "Mabel Matiz'den korkan cihan devletimiz" derken, Şarkıcı Sıla, "Mabel Matiz bu toprakların değeridir" sözleriyle karara tepki gösterdi.

Rock grubu Mor ve Ötesi, "Çocuklar, unutmayın. Mabel de biziz, Ezhel de biziz, Sezen Aksu da biziz, Cem Karaca da biziz, Selda Bağcan da biziz, Zeki Müren de biziz, Aşık Mahsuni de biziz, mor ve ötesi de biziz, hepsi de sizsiniz. Ya bunlar kim? tam bilmiyoruz ama bunlar siz değilsiniz" şeklinde paylaşım yaptı.

Şarkıcı Haluk Levent, şu sözlerle tepki gösterdi: "Bu ülke Zeki Müreni sevdi. Ona "sanat güneşi" dedi. Ben Mabel Matiz ile hiç tanışmadım. Ama burada bir haksızlık var. Sorulan sorunun manevi değerlerimizle alakası yok ki. Çok üzüldüm gerçekten."

Şarkıcı Aylin Aslım ise "Yıllarca soruları fetoculara satmış, bize milli manevi değer öğretecek ösym. Gram faydanız yok bu ülkeye, gram" diyerek Mabel Matiz'in hedef alınmasına tepki gösterdi.

EĞİTİM-SEN YAPILAN MÜNFERİT DEĞİL, MUTLAKA İTİRAZ EDELİM
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası da yaptığı açıklama ile Matiz’in hedef alınmasını kınadı. "Kullanılan şarkı sözünün ve sorunun bilimsel bir eleştirisi yerine, sözün sahibinin tartışmanın odağında olduğu bu sürecin hepimizi kaygılandırması gerektiğini düşünmekteyiz" diyen Eğitim-Sen, "ÖSYM’nin hazırladığı sınavların dinen veya değerler açısından da kontrol edilmesi bir sonraki aşama mı olacak?" sorusunu akıllara getirdiğini kaydetti.

Matiz’in hedef alınmasının münferit olmadığını, mutlaka itiraz etmek gerektiğini vurgulayan Eğitim-Sen, "Toplumun tamamının tek bir kimliğe sıkıştırılmaya çalışılmasına karşı ısrarla çok sesli ve çok renkli yaşamı savunmaya devam edeceğiz. Toplumun değerleri sözünün arkasına saklanmaya çalışanlar bilsinler ki, bu topraklarda yaşayan halkların binlerce yılda biriktirdiği değerlere bugün sıkı sıkıya sarılıyoruz. Bu değerler bir arada yaşamdır, hoşgörüdür, kardeşliktir, barıştır, farklı olana saygıdır, özgürlüktür. Bu topraklar her koşulda özgürlüğü için bedel ödeyenlerin topraklarıdır. Bugün de bize dayatılmaya çalışılan tek tip yaşama sessiz kalmayacağız, haklarımız ve özgürlüklerimiz için mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi. 

MATİZ: BİR BAŞKA SINAVDA GÖRÜŞMEK ÜZERE
Şarkıcı Mabel Matiz de sosyal medya hesabından paylaştığı mesajla, destek verenlere teşekkür etti.

Matiz şunları söyledi: "Yoğun destek ve sevgi mesajlarınızı içim büyüyerek okuyor ve kabul ediyorum. Bugüne dek müziğimle anlatmak istediğim şeyin ne kadar iyi anlaşıldığını yine sizin yazdıklarınızdan anlıyor ve daha da güçlü hissediyorum. Müziğimi yapmaya, hikayeler anlatmaya ve bu ülkenin bir parçası olmaya gönülden devam edeceğim. Bir başka sınavda görüşmek üzere…"

NE OLMUŞTU?
Geçen hafta sonu gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) Türkçe bölümünde Mabel Matiz'in 'Maya' albümünden adaylara soru gelmiş, albümdeki 'Fırtınadayım' şarkı sözlerinin yer aldığı soruda, adaylara şarkının sözlerinde ne ifade edildiği sorulmuştu.

Mabel Matiz bunun üzerine sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Sevgili arkadaşlar selam. Bugünkü YSK sınavında şarkılarımı konu alan sorulardan şimdi haberim oldu. Valla ne diyim, en az sizin kadar şaşırdım. Buna ek olarak, sevindim de galiba. Bu, ne bilmiyorum, ama bu bir şey" ifadelerini kullanmış ve YKS'de yaşadıklarını anlatmıştı.