19 Eylül 2024 Perşembe

Londra'da Kürtler ırkçı saldırıyı özsavunmayla geri püskürttü

Londra'da Türkiye'nin Hollanda maçındaki yenilgisini hazmedemeyen faşistler bunu bahane ederek Kürtlerin yaşadığı Haringey'e ırkçı saldırı girişiminde bulundu. Özsavunma uygulayarak ırkçı faşist saldırıyı geri püskürten Kürtler, ırkçılara müdahale etmeyen polislerin saldırısına uğradı. Kürtler polisin saldırısına eylemle yanıt verdi. 

Türkiye-Hollanda maçı sonrası İngiltere'nin başkenti Londra'da, Kürt mahallesi olarak bilinen Haringey'de ırkçı saldırı girişiminde bulunuldu.

Türkiye, 6 Temmuz akşamı gerçekleşen maçta Hollanda karşısında 2-1'lik yenilgi aldı. Ellerinde Türk bayrakları ve "faşist"lerin kullandığı "kurt" işaretleri ile Haringey bölgesine giriş yapmak isteyen ırkçı faşistler, Ar Kürt Toplum Merkezinin de bulunduğu Haringey Green Lane Caddesinde olası bir provokasyon girişimine karşı nöbet tutan Kürt halkı tarafından engellendi. 

Irkçı saldırıya karşı Kürtlerin özsavunma kullanmasının ardından faşistler, ara sokaklardan kaçmaya başladı. İngiliz polisi ise faşistlere değil Kürtlere saldırdı.

"Kahrolsun faşizm", "Kahrolsun ırkçılık", "Utan Türk devleti", "Faşizme geçit yok", "Bijî serok Apo", "Bijî berxwedana Kurd" sloganlarıyla eyleme geçti. Green Lane bölgesinde yüzlerce Kürt, polisin tavrına karşı oturma eylemi yaptı.

Halaylar çeken Kürtler, alkış ve zılgıtlarla direnişi sürdürdü. Bu sırada İngiliz polisi iki Kürt gencini gözaltına aldı. Bunun üzerine Kürtler, Haringey bölgesinden Wood Green Polis İstasyonuna doğru yürüyüşe geçti.

Gözaltına alınanlardan bir kişi serbest bırakıldı, diğer Kürt gencinin ise ifade işlemi sonrasında serbest bırakılacağı belirtildi.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi yöneticileri, ırkçı faşist grupların Londra Büyükelçiliği ve AKP-MHP faşist rejimine yakın ırkçı derneklerin organizasyonu ile provokasyon gerçekleştirildiğini ifade ettiler.

Londra'da bir süre önce de Avusturya-Türkiye maçı sonrası ırkçı saldırı girişiminde bulunulmuş ve Kürtler bunun üzerine bölgede kendi özsavunmalarını oluşturma kararı almıştı. Kürt Toplum Merkezi, yaşanan olayın ardından İngiliz polisinin ırkçılara karşı yeterli tedbiri almadığını Haringey, Edmonton ve Enfield polis müdürleri ile yapılan toplantıda dile getirmişti.