22 Eylül 2024 Pazar

Londra Kadın Dayanışma Platformu 25 Kasım çalışmalarına başladı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddet Karşı Uluslararası Mücadele Günü'ne ilişkin açıklama yapan Londra Kadın Dayanışması Platformu, erkek egemen sistemin tüm saldırılarına karşı kadınların örgütlü mücadelelerinin sınır tanımadığının altını çizdi. Açıklamada, 25 Kasım'da kadınların sokağı dolduracağı belirtildi. 

Londra Kadın Dayanışması Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Karşı Uluslararası Mücadele Günü'ne ilişkin açıklama yaptı. Kadınların dünyanın dört bir yanında erkek egemen sistemin saldırılarına uğradığı kaydedilen açıklamada, kadınların her türden şiddete, hak gasplarına ve savaş politikalarına karşı örgütlü güçlerini büyüterek mücadeleye devam ettiği belirtildi. Açıklamayla, 25 Kasım çalışmalarının startı verildi. 

Dünyada her gün 137 kadının katledildiği aktarılan açıklamada, Covid-19 pandemisinde de ilk olarak kadın haklarına yönelik saldırıların arttığı belirtildi. Kadınların çalışma koşulları ve aldığı ücretin eşitsizliğine dikkat çekilen açıklamada, "Yaşadığımız Avrupa coğrafyalarında yarı zamanlı, esnek ve evden çalışma, daha çok kadınlar üzerinden yaygınlaştırılarak kadınların yükü arttırılırken, cinsiyetler arası ücret farkı yükseldi. Avrupa'da da kadınlar daha fazla yoksullaştı, kadına yönelik her türden şiddet yükseldi. Buna rağmen, imzacı ülkeler, İstanbul sözleşmesinin gereklerini uygulamadılar, hatta Polonya, Macaristan ve Slovakya'da olduğu gibi tartışmalı hale getirilirken, Türkiye sözleşmeden çekildi" ifadeleri kullanıldı. 

Taliban'ın, Afganistan'daki uygulamalarına da değinilen açıklamada "Taliban, Afganistan'da öğretmen, doktor, sanatçı, sporcu kadınları katletti ve katletmeye devam ediyor. Okullar kız çocuklarına kapatıldı. Dünya, Afganistanlı kadınların sesini duymadı, duymak istemedi. Ama Afganistanlı kadınlar, kadın düşmanı Taliban'a karşı mücadeleyi sürdürüyorlar. Dünya Afrin'deki kadınların sesini de duymadı, Türk devleti ve çetelerin uyguladığı vahşette Afrin'de her gün kadınlar kaçırılıyor, tecavüz edilip öldürülüyor, zorla göç ettiriliyor" denildi. 

Londra Kadın Dayanışması, bu gerçekliklere inat, kadın mücadelesinin sınırları aştığını vurguladı, 25 Kasım'da Million Women Rise'da düzenlenecek yürüyüşte olacakları kaydedildi.