23 Eylül 2024 Pazartesi

Lise 1'de kaybedilen Abdurrahman Coşkun için Batman'da eylem

29 Ekim 1995 yılında henüz lise 1. sınıftayken gözaltına alınan ve kaybedilen Abdurrahman Coşkun için Batman'da düzenlenen eylemde, mücadelenin süreceği belirtildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eyleminin 604.'sünü Abdurrahman Coşkun için gerçekleştirdi. Gülistan Caddesinde düzenlenen eylemde, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartı ile gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı.

Basın metnini okuyan İslam Gegin, Coşkun'un 29 Ekim 1995 tarihinde Mardin Dargeçit ilçesin Ulaş köyünden evinden alındığını ve kendisinden bir daha haber alınamadığını kaydetti. Hem çobanlık yapan hem de okuyan Coşkun'un, ortaokul öğrencisi olduğunu belirten Gegin, şöyle devam etti: "1993 yılıydı. Bir grup asker Abdurrahman ve 2 arkadaşını alarak bir mağaraya götürdü, 'gidin içine bir bakın, ne var orada' dediler. Mağaranın kapısına mayın döşenmişti. PKK militanlarına tuzak kurulmuştu. Abdurrahman ve arkadaşları kendilerine kurulan tuzaktan habersiz içeri girdiler ve içeri girer girmez mayın patladı. Patlama sonucu Abdurrahman bir gözünü kaybetti, vücudunun birçok yerinde derin yaralanmalar oluştu. İki arkadaşı ise yaşamını yitirdi. Vücudunun birçok yeri parçalanan Abdurrahman, 4 ay hastanede tedavi gördü.

"Abdurrahman okuluna devam etti. Lise 1. sınıftaydı. 29 Ekim 1995 tarihinde gece saat 03.00 sıralarında askerler evlerine baskın düzenleyerek Abdurrahman'ı gözaltına aldılar. Bu arada aynı köyden 6 kişi daha gözaltına alınmıştı. Ertesi günü aile, Dargeçit savcılığına ve askeri tabura Abdurrahman'ı sordu. 'Abdurrahman biz de' dediler. İkinci günü ailesi hem savcıya hem de taburdakilere Abdurrahman'ı tekrar sordu. '5 kişiyi bıraktık, iki öğrenciyi de Mardin'e gönderdik dediler. Aile 9 gün boyunca hep aynı cevabı aldı. Abdurrahman'ın hayatından iyice endişe etmeye başladı. Mardin'e gidip tekrar Abdurrahman'ı savcıya sordu. Savcı, 'sizin Dargeçit'te savcınız var, niye buraya geliyorsunuz" dedi ve bağırarak tersledi. Tekrar Dargeçit savcısına gelen aile, savcıya Abdurrahman'ı sordu. Bu kez Dargeçit savcısı 'bana kâğıt geldi, serbest bırakmışlar sizinkileri' dedi. Abdurrahman'ın yakınları daha ilk günden 5 kişiyi serbest bıraktığınızı söylediniz, 9 gündür hiçbirini göremedik. Şimdi de iki kişiyi bıraktığınızı söylüyorsunuz, peki bu çocuklarımız neredeler' diye ısrarla sordular. Ailelerin çoğu yaşlı ve Türkçe bilmiyorlardı. Biraz Türkçe bilen içlerinden biri. Savcının Dargeçit savcısını arayarak 'Siz niye bana tekrar gönderdiniz bunları' diye bir süre tartıştığına tanıklık etti. Başvurular hep sonuçsuz kaldı. Ve babası da köy ortasında işkence edilerek öldürülen Abdurrahman Coşkun'dan bir daha haber alınamadı."

Gegin, tüm kayıpları, fail meçhul cinayetlerde katledilenleri andı ve mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti. Açıklamanın ardından bir süre sessiz oturma eylemiyle, eylem sona erdi.