30 Eylül 2024 Pazartesi

Limter İş: Asbestli Sao Paulo gemisini patronlar söksün

Limter-İş sendikası tonlarca asbest barındıran Sao Paulo uçak gemisinin söküm işlemi için Aliağa'ya gelmesine karşı çıkarak, gemi işçilerini ve ekoloji örgütlerini bu kıyıma dur demeye çağırdı.

Limter-İş sendikası, 600 ton asbest barındırdığı öngörülen Brezilya Donanmasına ait Sao Paulo uçak gemisinin, sökülmek üzere Aliağa'ya gelmesine ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın söküm işlemine onay vermesine yaptığı yazılı açıklamayla tepki gösterdi.

Sao Paulo gemisinin çevre ve işçi sağlığı açısından bir "kıyım makinası" olduğunu kaydeden Limter-İş, geminin daha önce söküm için Hindistan'a götürülmek istendiğini ama yol açacağı zararlar yüzünden reddedildiğini hatırlattı. Asbestin bölge halkına ve doğasına uzun yıllar boyunca zarar vermeye devam edeceğini ifade eden Limter-İş, Türkiye'nin dünyanın zehirli atık destinasyonu haline gelmesiyle çok ciddi bir halk ve çevre sağlığı sorunu ile karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

"Bu söküm ihalesinin kurbanları bir kez daha Aliağa işçileri ve halkı olmayacaktır. Asbestli Nae Sao Paulo gemi söküm işi, kriz koşullarında yaşamaya çalışan işçilerin hayatını ve İzmir ekosistemini yıllar içerisinde kurban edecek vurgunlardan biridir. Tonlarca asbest yüklü gemilerdeki asbesti zaten ağır koşullarda çalışan işçilere söktürüp bu organize taammüden cinayet üzerinden kar elde eden şirketler bir de kısmen işsizlik sigortasından çalınan fonlarla finanse edilen teşvik ve vergi muafiyetleri alıyorlar" ifadelerini kullanan Limter-İş, Türkiye'nin Akdeniz'i en fazla kirleten ülke ünvanını kazandığına dikkat çekti.

Limter-İş, Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Yönetmeliği hükümlerinin sistematik olarak çiğnendiğini kaydetti. Patronların denetimlerden önceden haberdar olduğunu, işçilere gerekli koruyucu ekipman sağlanmadığını, işçilerin toz maskeleri ve tulumlarının düzenli olarak yenilenmediğini, işçilerin sağlık kontrolleri ve meslek hastalığı tespitlerinin yapılmadığını belirten Limter-İş, patronların mevzuattaki zorunlulukları yerine getirmek için işçileri kağıt üzerinde "asbest söküm uzmanı" olarak gösterdiğini söyledi.

1990'lardan bu yana tersanelerde iş cinayetleri ve vahşi çalışma koşullarına karşı mücadele verdiğini dile getiren Limter-İş, gemi söküm işçilerini sendikalaşmaya, asbestli gemileri sökmeye reddetmeye çağırdı. Limter-İş, ekoloji örgütleri, sendikalar, demokratik kitle örgütlerine de çağrıda bulunarak Sao Paulo gemisini geri göndermek ya da patronlara söktürmek için bir platform kurmaya davet etti.

Tehlikeli Atıkların Sınırlar Ötesi Taşınması ve Bertaraf Edilmesinin Kontrolüne İlişkin Basel Sözleşmesi'nin 8'inci maddesine uyulmasını istedi ve "Asbestli Sao Paulo gemisini sadece ona izin verenler ve gemi söküm patronları söksün" dedi.