25 Eylül 2024 Çarşamba

Libya UMH İçişleri Bakanı Fethi Başağa görevden alındı

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz Es-Serrac, İçişleri Bakanı Fethi Başağa'yı görevden aldı. Libya medyasında yer alan iddialara göre İçişleri Bakanı Başağa, Serrac'ı devirme planları içerisindeydi.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Basın Ofisi'nin yayınladığı kararda, İçişleri Bakanı Fethi Başağa'nın 'tedbir amaçlı' görevden alındığı ve kararın yayınlanmasından sonraki 72 saat içinde Başağa hakkında Başkanlık Konseyi nezdinde idari soruşturma açılacağı kaydedildi. Türkiye ile olan yakın ilişkileriyle tanınan Başağa'nın yerine Bakan Yardımcısı Halid Ahmed Et-Ticani Mazin getirildi.

Libya medyasında yer alan iddialara göre İçişleri Bakanı Fethi Başağa, İhvan (Müslüman Kardeşler) örgütünün de desteği ile UMH Başbakanı Fayiz Es-Serrac'ı devirme planları içerisindeydi.

UMH'nin başındaki Fayez Serrac, Başkanlık Konseyi kararı çıkartarak Fethi Başağa'yı görevden aldı.

İddiaya göre darbeden haberdar olan Serrac, görevden alma kararının ardından Trablus kentinin güvenliğini, Başağa'ya bağlı güçlerden alarak başka bir isme verdi.

Arap medyasına göre İçişleri Bakanı Başağa, Serrac'dan habersiz bir şekilde Türkiye'yi ziyaret etti. Serrac'ın bu ziyaretten dolayı öfkelendiği ve ekibini toplayarak bu kararı aldığı aktarılıyor.

Bu sırada Misrata kentinin Başağa'nın ve ona bağlı güçlerin kalesi olduğu ve Başağa'yı desteklemek üzere Libyalıların Misrata'da sokağa çıktığı bildirildi.

Başağa, gece yarısından sonra yaptığı yazılı açıklamada 'meşruiyetin kaynağı Libya halkıdır' diyerek soruşturmayı ancak canlı yayınlanacak bir oturumda kabul edebileceğini söyledi.