1 Ekim 2024 Salı

Lermi: Asıl suç provokasyon yaratmaktır

Sanatçı Apolas Lermi faşistler tarafından hedef gösterilmesine ilişkin yaptığı açıklamada, yıllardır sahne adı ve müzikleri nedeniyle hedef gösterildiğini hatırlattı. Asıl suçun yapmadığı şeyler üzerinden provokasyon yaratmak ve halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek olduğunun altını çizen Lermi, iddiaları ortaya atan kişilerin kanıtları varsa kendisini mahkemeye vermeye çağırdı. 

Faşistler tarafından hedef gösterilen ve konserleri iptal edilen sanatçı Apolas Lermi, sosyal medya hesabından kendisine yönelik linç girişimine ilişkin açıklama yaptı.

Videolu açıklamasında Lermi, Trabzonspor'un kupa töreniyle başlayan ve bir kesimin kaos yaratmak istediğini ve kendisini de içine katmaya çalıştıklarını belirtti. Uzun yıllardır Türkiye'deki bazı aşırı ve ırkçı çevrelerin, sosyal medya trollerinin sahne adı veya müzikal çalışmaları nedeniyle kendisini hedef gösterdiğini söyleyen Lermi, "Defalarca açıklama yapmam, hukuki yollara başvurmam bu saldırıları engellemedi. Maddi, manevi çeşitli sıkıntılar yaşamama neden oldu. Bu süreçlere yakınımdaki insanlar şahittir. Ancak tüm bu sorunlara rağmen müziğe sarılmaktan ve üretmekten vazgeçmedim, vazgeçmeyeceğim" dedi. 

'ASIL GÜNDEM TRABZON'DUR'
Şu ana kadar yaptığı tüm çalışmaların arkasında olduğunun altını çizen Lermi, ortada suç teşkil eden bir şey olmadığını belirtti ve şöyle devam etti: "Asıl suç yapmadığım şeyler üzerinden beni hedef göstermek, provokasyon yapmak, halkı kin ve düşmanlığa yönlendirmektir. Aklı selim olması gereken siyasetçi, gazeteci, yönetici ve sanatçıların, derneklerin büyük çoğunluğu derin bir ahlaksızlık ve alçaklık içerisindedir. Birkaç gündür kendi mesleğine ve sorumluluğuna ihanet eden bu insancıkların ağzından akan salyaları izliyoruz. Asıl gündem Trabzon'dur; Trabzonlu siyasetçi, Trabzonlu sanatçı, Trabzonlu başkan, Trabzonlu mafya, Trabzonspor, Trabzonspor taraftarı vs. Geçmişte olduğu gibi Trabzon adı üzerinden bir provokasyon çalışılmakta. Farklı görüşten kişiler isteyerek ya da istemeyerek buna hizmet etmektedir."

'YUNANCA BİLMEDİĞİM İÇİN ALKIŞLARA TEPKİ VERDİM'
Geçmişte Yunanistan'da katıldığı bir programda sunumu yapan kişinin yanlış cümleler  kurduğunu, Yunanca bilmediği için de alkışlara karşı bir teşekkür olarak tepki verdiğini söyleyen Lermi, "Maalesef Türkçesini daha sonra öğrendiğim sunum yapıldı. Arkadaşımın hatalı sunumu birçok açıdan beni yansıtmıyor. Çünkü ben Türkçe ve Karadeniz Rumcası dilinde müzik yapıyorum bu da suç değil. Seslendirdiğim şarkı ise mübadele gerçeğinin yaşattığı travmayı ifade eden şarkıdır, bir marş değildir. Ayrıca hiçbir yerde soykırıma ilişkin açıklamam yoktur. İddia eden herkesi elindeki delilleri mahkemeye beni vermeye davet ediyorum. Aksi takdirde benden ve ailemden sonra da memleketimden ve dinleyicilerimden özür dilemesi gerekir, ki yapsalar da affetmiyorum" dedi. 

'EKİN'İ YOK SAYMADINIZ İKTİDARA YAKINLIĞI MI'
Asıl hedefin kendisini üzerinden Ekrem İmamoğlu'nu vurmak olduğunu belirten Lermis, yıllar önce Ekin Uzunlar ile bir evde çaldığı şarkının videolarından alınan görüntülerin de çarpıtılarak servis edildiğini açıkladı. Bu duruma şu sözlerle tepki gösterdi Lermi, "Orada iki kişiyiz ve ortada suç var ise iki kişinindir. Ekin'i yok saymanız şu anki mevcut iktidarla yakın ilişkide olmasıdır. Ortada suç var ise ki yok bu fotoğraf üzerinden neden sadece bana saldırılıyor. Anadolu tarihi medeniyetler tarihidir. Pontus Karadeniz Bölgesinin antik çağlardaki adıdır, terör örgütü adı değildir. Her toplumu ifade eden semboller vardır. O fotoğraftaki sembol Karadenizli Rumları temsil eden semboldür. Terör örgütü bayrağı değildir. Geçmişti savaşmış olsanız bile bir halkı temsel eden sembollere, bayraklara salgı durmanız gerek."

'ASIL TÜRKİYE DÜŞMANI SİZSİNİZ'
Söz konusu sembollerin önünde şarkı söylemenin suç olmadığının altını çizen Lermi, "Evin duvarında Alman, İngiliz, Arabistan ya da Katar bayrağı olsaydı aynı tepkiyi göstereceğinizden şüpheliyim. Benim Türkiye ve Türk düşmanı olduğumu ifade eden gazeteler, televizyon kanalları, siyasetçiler oldu. Nerede nasıl söylemişim kanıt sunsunlar. Asıl Türkiye düşmanı sizlersiniz ve hepiniz kendi mesleğinizin hainisiniz. Bu söylediklerimi yayınlayacak mesleki ahlakınız ve adalet duygunuz yok" dedi.