23 Kasım 2024 Cumartesi

Leipzig ve Berlin'de politik tutsaklar için panel

TSP, 18 Mart Uluslararası Politik Tutsaklar Günü vesilesiyle Leipzig ve Berlin'de panel düzenledi. Politik tutsakların durumuna ve egemenlerin hapishane politikalarına dikkat çekilen panellerde, devrimci tutsaklarla enternasyonal dayanışmayı yükseltme çağrısı yapıldı.

18 Mart Uluslararası Politik Tutsaklar Günü vesilesiyle Tutsakların Sesi Platformu (TSP) Almanya'nın Leipzig ve Berlin kentlerinde panel düzenledi.

LEIPZIG
Leipzig'de düzenlenen panelde ilk olarak İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul yöneticilerinden Mehmet Acettin'in, ev hapsi dolayısıyla katılamaması nedeniyle gönderdiği videolu mesaj dinlendi.

TSP temsilcisi tarafından yapılan sunumda, 18 Mart'ın ortaya çıkışına dair bilgiler verildi. Emperyalist-kapitalist sisteme, faşizme, sömürgeciliğe, ırkçılığa, erkek egemenliğine karşı mücadele yürüten devrimcilerin, hak savunucularının, aktivistlerin tutsaklıkla karşı karşıya kalabileceğinin farkında olduğunu kaydeden TSP temsilcisi, devrimci mücadelenin olduğu her yerde politik tutsakların olduğunu belirtti.

Egemen sınıfların iktidar aracı olan devlet aygıtıyla devrimci hareketi bastırmaya, öncülerini tasfiye etmeye çalıştığını belirten TSP temsilcisi, devrimcilerin ödediği bedellerden birinin de tutsaklık olduğunu vurguladı.

Türk devletinin 1980'lerden bu yana hapishaneler politikası ve tutsakların mücadelesinin anlatıldığı sunumda, İmralı'da PKK lideri Abdullah Öcalan üzerinde süren mutlak tecridin yaygınlaştırıldığı ve tutsakların 27 Kasım'dan bu yana tecride karşı açlık grevinde olduğu kaydedildi.

Bu direnişi sahiplendiklerini belirten TSP temsilcisi, son dönemde tutsaklarla dayanışan sosyalistlerin yaşadığı gözaltı ve tutuklama saldırılarına karşı enternasyonal dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı.

Dünyanın değişik ülkelerinde hapishanelerin durumuna ve tutsakların mücadelesine dair Almanya, Fransa, İngiltere, Sırbistan, Meksika, Filipinler, Hindistan, İsrail, Güney Kürdistan ve İran'dan örneklerin verildiği sunumdan sonra katılımcıların sorularına cevaplar verildi.

Panelin ardından katılımcılar politik tutsaklara mektuplar yazdılar.

BERLİN
Berlin'de düzenlenen panel, devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşuyla başladı. TSP adına yapılan sunumda devletlerin hapishane, tecrit ve izolasyon politikaları ve devrimci tutsakların direnişi ele alındı. 

Emperyalist-kapitalist sisteme karşı devrimci mücadelenin olduğu her yerde egemenlerin gözaltı, tutuklama, işkence, tecrit gibi bir dizi saldırıyı devreye koyduğu belirtilerek, devrimcilerin görevinin sınıf mücadelesinin bu alanında da mücadeleyi sürdürmek olduğu kaydedildi.

Devrimci tutsakları sahiplenmek ve saldırılara engel olmak için herkese görev düştüğü dile getirilen sunumda, İmralı'da süren tecridin yaygınlaştırıldığı ve tecride karşı açlık grevindeki tutsakların taleplerinin sahiplenildiği vurgulandı.

Genç kadın örgütü Zora temsilcisi de Almanya'da devletin ilerici, devrimci güçlere karşı kriminalize eden saldırılarını çeşitli örneklerle anlattı. Ceza yasasının 129, A ve B maddeleriyle devrimcilerin, ilericilerin susturulmaya çalışıldığını, Zora'nın da bundan nasibini aldığını, ancak erkek egemen sisteme ve kadına yönelik şiddete karşı yürüttükleri mücadelenin haklı ve meşru olduğunu, bu mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini belirtti.