25 Eylül 2024 Çarşamba

Kuzey ve Doğu Suriye'de Çocukları Savaştan Koruma Ofisi yenilendi

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Bölgesi Yürütme Meclisi Eşbaşkanlığı, yayınladığı kararname ile çocukların silahaltına alınmasını önlemek amacıyla Çocukları Savaştan Koruma Ofisi'ni yeniledi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanlığı, yayınladığı kararname ile çocuk yaştaki bireylerin silahaltına alınmasını önlemek amacıyla Çocukları Savaştan Koruma Ofisi'ni yeniledi.

Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanlığı'nın Çocukları Savaştan Koruma Ofisi'ni yenilemesine ilişkin 96 sayılı kararnamesinde şu ifadeler yer aldı:

"Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile Birleşmiş Milletler (BM) arasında 19.06.2019'da çocukların savaştan koruması ilgili bir protokol imzalanmış ve bu protokol, Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi tarafından onaylanmıştır.

Onaylanan protokolün uygulanması için şu kararlar alınmıştır:
Çocukları Savaştan Koruma Ofisi'nin yeniden aktif edilmesi ve Qamişlo, Hesekê, Rakka, Deyr ez Zor, Kobanê, Girê Spî, Şehba, Teqba ve Minbic'te şubelerinin açılması, ilgili komite ve kurulların aktif hale getirilmesi.
Bu büro, çocuk yaştakilerin DSG ile İç Güvenlik Güçleri saflarında asker olarak alınmasına ve çocuk haklarının ihlallerine ilişkin şikayetleri denetleyecektir.
Büro kendisine bağlı şubelere gelen şikayetleri değerlendirip Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimin ilgili birime iletecek. Burada değerlendirilen çocuk yaştakilerin silahaltına alma iddiaları DSG'nin ilgili birimine iletilecek ve gerekli işlemler yapılacaktır.
Şikayet edenlerin kişilik hakları ve gizliğine önem gösterilecektir. Ayrıca şikayet sahibi kimliğini gizli tutma hakkına sahip olacak ve istediği zaman şikayetini geri alabilecektir.
Askeri komutanlık, askeri bağlamda gereken yardımı temin etmekle ve şikayet sahiplerinin herhangi bir zarar görmesini engellemekle yükümlüdür. Kovuşturma sonunda, rütbeli personel dahi eğer iddiaya göre bir çocuk haklarına yönelik bir ihlalde pay sahibi ise uluslararası kanunlara göre yaptırım uygulanacaktır. Tarafımızdan hiçbir taraf veya kişinin çocuk haklarını istismar edilmesine müsamaha edilmeyecektir.
Bu karar ilgili taraflara sunulur."