7 Ekim 2024 Pazartesi

Kutevi: Talepler kabul edilmezse açlık grevi ölüm orucuna dönüştürülebilir

Van Barosu Cezaevleri Komisyonu Koordinatörü Abdülkadir Kutevi, açlık grevlerinin taleplerini kabul etmek yerine tutsaklara yönelik hak gasplarının arttığına dikkat çekti, "Kaygımız açlık grevlerinin ölüm orucuna dönüşmesidir. Bunun sorumlusu iktidar ve destekleyicileri olacaktır" dedi.

Van Barosu Cezaevleri Komisyonu Koordinatörü avukat Abdülkadir Kutevi, hapishanelerde artan hak gaspları ve tecride karşı başlatılan açlık grevlerinin taleplerinin kabul edilmemesine tepki gösterdi, açlık grevlerinin ölüm orucuna dönüşebileceğine işaret etti.

'ADALET BAKANI VE İKTİDAR SORUMLU'
ANF'ye konuşan Kutevi, siyasi tutsaklara yönelik uygulamaların daha sert bir hal aldığını belirterek, yaşanacak olumsuzluklardan Adalet Bakanı ve iktidarın sorumlu olacağını vurguladı.

Hapishanelerdeki hak ihlalleri ve tecridin kaldırılması talebiyle yapılan açlık grevlerine ilişkin kaygılarını dile getiren Kutevi, "Bizim kaygımız açlık grevlerinin ölüm orucuna dönüşmesidir. Ölüm orucuna dönüşmesi anayasa ile güvence altına alınan yaşam hakkının ihlalidir. Bunun sorumlusu iktidar ve destekleyicileri olacaktır. Hukuki ve yasal taleplerin karşılanması bir zorunluluktur. Adalet Bakanlığı bunu görmelidir" dedi.

'AÇLIK GREVİNİN TALEPLERİ KABUL EDİLMELİ'
Yeni infaz kanunu ve pandemi yasakları bahanesiyle siyasi tutsaklara yönelik baskıların arttığına işaret eden avukat Kutevi, şunları söyledi: "Ailelerle görüşme, avukatlarla görüşme, sağlığa erişim ve en önemlisi de idari gözlem kararıyla beraber cezası ve infazı tamamlanan tutsaklar bir yıl fazla cezaevinde bırakılıyor. Bununla ilgili Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'ne başvurular artmıştır. Bu çerçevede tecrit ve hak ihlallerinin kalkması için yapılan açlık grevlerinin son bulması bakımından yetkililerin ciddi bir adım atması gerekmektedir. Açlık grevleri toplumsal bellekte ağır tahribata yol açmakta ve toplumsal barışa zarar vermektedir. Bir an önce tecridin son bulmasını talep ediyoruz."