25 Eylül 2024 Çarşamba

Kütahya köylülerinin altın madenine karşı mücadelesi sürüyor

Simav'da yapılmak istenen altın madeninin kapasite artırımına dair ÇED iptal davasında keşif yapıldı. Dava avukatları ve köylülerin "bilirkişi reddi" talebi hakkında karar verilmemesi ve keşfin aynı heyetle yapılmasına tepki gösterildi.

Kütahya'nın Simav ilçesi Örencik köyü, Tavşanlı ilçesi Avcılar-Kavaklı köylerinde Zenit Madencilik A.Ş. tarafından Altın Gümüş Madeni Kapasite Artırımı için hazırlanan Nihai ÇED raporu Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından "olumlu" bulundu. Bunun üzerine Kütahya Barosu ve Örenci köylüleri raporun iptali için dava açtı. Ancak iptal davası mahkeme tarafından reddedildi.

Temyizde Danıştay 6. Dairesi'nin davanın esastan bozması üzerine yargılamaya devam edildi ve 10 Nisan 2023'te tekrar keşif yapılmasına karar verildi.

Keşif öncesi davacılar, bilirkişi heyetinde halk sağlığı uzmanı, jeofizikçi ve biyolog bulunması, mahkemece seçilen maden mühendisi bilirkişinin daha önce Bursa Yenişehir Kirazlıyayla kurşun, bakır, çinko zenginleştirme tesisiyle ilgili halkı bilgilendirme toplantısında şirket lehine çalışması nedeniyle bilirkişiliğinin reddi isteminin reddedilmesi gerekçeleriyle Kütahya İdare Mahkemesi heyeti hakkında reddi hakim talebinde bulunuldu. Bu talep de Bursa 3. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.

Yeniden yapılan keşifte şirketin maden mühendisi, maden etki sahasında bulunan on binlerce yıllık mağaraların kayaç yapılar olmadığını ve karstik yapılar olduğunu öne sürdü. Maden sahasında pasa döküm alanlarında yer kaymalarının meydana geldiği, şirketin bunun üzerine toprak dökerek kapatmaya çalıştığının açıkça gözlemlendiğini belirten davacı avukatlarından İsmail Hakkı Atal şunları söyledi: "Maden Ruhsat sahaları Konya Ermenek –Simav ve Kütahya Fay zonlarının birinci derece deprem kuşağındadır. Keşif sırasında maden yoğun liç sahasının ve siyanürlü bileşiklerin bulunacağı alanın rakım olarak etki alanındaki köylerden ve gerek yer altı ve yer üstü sulardan çok daha yukarıda olduğu anlaşılmıştır. Geçtiğimiz günlerde Fatsa'da Strateks-Altıntepe Madencilik Şirketi'nin siyanürlü bileşikleri yağmurla havuzlardan taşmış ve nehre, tarım arazilerine ve Karadeniz'e ulaşmıştır. Zenit'in işletmeye başlaması halinde Fatsa ve Erzincan İliç'te gerçekleşen facia, Örencik'te de gerçekleşecektir."

Atal, ayrıca alanla ilgili 27 Örencikli köylünün açtığı Cumhurbaşkanlığı'nca alınan "acele kamulaştırma kararı"nın iptali davasında, Danıştay 6. Dairesi'nin Cumhurbaşkanı'nın kararını iptal ettiğini hatırlattı; iptal kararında hiçbir devlet denetimi olmadan şirketin beyan ettiği değer üzerinden devlete sadece yüzde 6 devlet hakkı bıraktığını ve yüzde 13.6 oranında vergi ödediğini söyledi.