25 Eylül 2024 Çarşamba

'Kürt'üm' dediği için öldürülen Kadir Sakçı'nın katiline müebbet

Kürtçe konuştuğu için baba Sakçı'yı öldüren, oğlunu yalarayan katile müebbet hapis cezası verildi.

Kürtçe konuştuğu için vurularak öldürülen Kadir Sakçı'nın katilinin yargılandığı davada karar çıktı. Sakarya 1'inci Ağır Ceza'da görülen davada mahkeme heyeti, sanık Hikmet Usta'ya müebbet hapis cezasına karar verdi. Sakçı'nın olayda ağır yaralanan oğlu Burhan Sakçı'ya yönelik saldırısından dolayı ise ayrıca 15 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verildi.

Davayı takip eden Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Aralık 2018'de 'Kürtçe konuştuğu' gerekçesiyle Kadir Sakçı'yı (43) ateş ederek öldüren ve oğlu Burhan Sakçı'yı (16) ağır yaralayan sanık Hikmet Usta'ya (55) cinayet dolayısıyla müebbet, ağır yaralamadan dolayı da 15 yıl hapis cezası verildi. Verilen cezalarda hiçbir indirim uygulanmadı" bilgisini paylaştı.

ÖHD yaptığı bir diğer paylaşımda ise verilen cezanın yaşanan ırkçı saldırılar açısından caydırıcı olması temennisinde bulundu.

'KATLİAM, IRKÇILIK TEMELİNDE GERÇEKLEŞTİ'
Halkların Demokratik Partisi (HDP) konuya ilişkin açıklama yaptı. HDP açıklamasında şu ifadelere yer verildi: 

"Esasen nefret cinayeti kapsamında değerlendirilmesi gereken olayın ilk günden itibaren başta Sakarya Valisi olmak üzere mülki idare amirleri tarafından üstü örtülmeye çalışıldı. Hukuk Komisyonumuz ve ÖHD'li avukatlar ise yargılamanın her aşamasında, cinayetin bütün delilleriyle basit bir 'sarhoş saldırısı' olmadığına ve olayın nefret suçu ve ırkçılık kapsamında işlendiğine işaret ederek hükmün de bu temelde kurulmasını istedi. 

"Sakarya Valiliğinin olaydan hemen sonra yaptığı açıklamada, 'Olayın etnik bir temeli bulunmuyor' iddialarının aksine savcılığın mütalaasında saldırganın baba ve oğul Sakcilere 'Suriyeli misiniz' sorusunu yönelttiği bilgisine yer vermesiyle valiliğin bu açıklaması çürütülmüş oldu. Avukatlar, sonuçlanan davaya ilişkin yaptıkları değerlendirmede, olayın üstünün örtülme çabalarına rağmen bu katliamın ırkçılık temelinde gerçekleştiğinin ortaya çıktığını söyledi. 

"Partimiz bundan sonra da her türlü nefret saldırısı ve cinayetinin takipçisi olacak ve mağdurların yanında yer alacaktır."

NE OLMUŞTU?
16 Aralık 2018 günü Sakarya'nın Hendek ilçesi Yenimahalle Mahallesi Beştepeler Caddesi'nde meydana gelen olayda baba Sakçı ve oğlunun önü, bir kıraathane önünde Hikmet Usta  ve yanındakiler tarafından kesildi. Kürtçe konuşan baba ve oğula, "Kürt müsünüz, Suriyeli mi?" diye soran Hikmet Usta, baba ve oğlun "Kürt'üz" demesi üzerine "Zaten sizi sevmiyorum" diyerek belindeki tabancayı çıkarıp ateş etti. Kadir Sakçı yaşamını yitirmiş, oğlu Burhan Sakçı ise ağır yaralanmıştı.