23 Eylül 2024 Pazartesi

'Kürtler'in ölülerinden bile korkuyorlar'

Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sona ermesi için kendi hayatına son veren Zülküf Gezen'in hayatını kaybetmesine ilişkin Dersimliler, açlık grevi eylemcilerinin taleplerinin kabul edilmesini ve yeni ölümlerin olmamasını istiyor.
Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sona ermesi için Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde Zülküf Gezen'in yaşamına son vermesine ilişkin Dersim halkı, açlık grevcilerinintaleplerinin kabul edilmesini istedi.
 
Zülküf Gezen'in yaşamına son vermesi ve açlık grevlerine ilişkin ETHA'ya konuşan Alevi dedesi Veli Yıldız, Öcalan'ı Kürt halkının önderi olarak bul ettiğini belirtti, bir halk önderinin tecrit edilmesinin insan haklarına aykırı olduğunu vurguladı. Tecridin bir zulüm olduğuna dikkat çeken Yıldız, "Bir insanı mahkum edebilirsiniz ama her şeyden mahkum bırakamazsınız, çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak zorundasınız. Ailesiyle, avukatlartıyla görüştürmek zorundasınız" dedi.
 
KÜRTLER'İN ÖLÜLERİNDEN BİLE KORKUYORLAR
 
Hapishanedeki açlık grevi direnişçilerini anımsatan Yıldız, "Bu insanların ölmemesi için bir takım adımlar atılmalı. Ezilenden yana olanlar olarak insanlar ölmesin istiyoruz. İnsanların barış içerisinde yaşamasını istiyoruz. Bir halk anadilini kullanamıyorsa o halk özgür olamaz. Türkçe bir dildir ama bu ülkede yaşayan başka halklar da var. Bu halklar da anadilini kullanılmalı. Biz açlık grevi eylemcilerinin taleplerinin karşılanmasını istiyoruz" diye konuştu.
 
Gezen'in cenazesinin ailesinden ve Kürt halkından kaçırılarak defnedilmesini ve Diyarbakır'da anmasını yapmak isteyen halka polisin saldırdığını anımsatan Yıldız, sözlerine şu şekilde devam etti: "Bir insanın ölüsünden bile korkuyorlar. Devlet madem güçlü neden ölüden bile korkuyor? İnsanlar inançları temelinden cenazelerini defnedebilsinler. Kürtler'in ölülerinden bile korkuyorlar. İnsanların dini vazifelerini bile yerine getirtmeyen bir anlayış Müslümanlık olamaz. Hiçbir kitapta bu yazmaz."
 
HDP PM Üyesi Nesimi Aday ise açlık grevlerinin ezilenlerin başka türlü bir mücadele biçimi olduğunu ifade etti. İnsanların bedenleri ile savunma geliştirmek zorunda kalmasının çok acı bir biçim olduğunu dile getiren Aday, "Özellikle hapishanelerdeki insanların başka bir mücadele yöntemleri yok. Açlık grevi eylemcilerine sahip çıkmamız lazım" şeklinde konuştu.
 
KÜTLESEL KATILIMDAN KORKUYORLAR
 
Gezen'in cenazesinin kaçırılmasına ve bugün yapılan anmaya saldırıya tepki gösteren Aday, Kürtler'in bu tarz saldırılara daha önce birçok kez maruz kaldığına dikkat çekti. Musa Anter'in de cenazesinin kaçırıldığını anımsatan Aday, "Musa Anter bile Kürtler'in en önemli aydınlarından birinin bile cenazesini polisler gömmüştü. Kitlesel katılımdan korkuyorlar. Seçim sürecinde daha çok korkuyorlar, devrimci- demokratların muhalefeti faşist iktidarı korkutuyor. Bu yüzden insanların en kutsal cenazelerine bile izin vermiyorlar. Kendilerine müslümanım diyenler, sürekli dünü değerleri kullanan iktidar söz konusu Kürtler olunca gerekli duyarlılığı göstermiyor, düşmanca bir tutum sergiliyorlar."