1 Ekim 2024 Salı

'Kürtçe'ye sahip çıkmak için alanlarda buluşalım'

Kürt Araştırmalar Derneği ve MKM, Kürtçe üzerindeki baskı ve asimilasyona dikkat çekerek, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı günü tüm halkı Esenyurt ve Kartal meydanlarına çağırdı.

Kürt Araştırmalar Derneği ve Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı programına ilişkin dernek binasında basın toplantısı düzenledi.

Kürt Araştırmalar Derneği Eşbaşkanı Eyyüp Subaşı, Kürt dilbilimci Celadet Alî Bedirxan'ın 1932 yılında çıkarmaya başladığı Hawar dergisiyle Kürtçe'nin gelişiminde önemli bir dönüm noktası katedildiğini belirtti. 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nın Kürt halkı için önemine dikkat çeken Subaşı, bu sene 15 Mayıs çalışmaları kapsamında Kürtçe'nin resmi ve eğitim dili olarak sayılması yönündeki taleplerini gündemleştireceklerini kaydetti. Subaşı, Kürtçe'ye dönük baskılara karşı tüm halkı ve demokratik kitle örgütlerini, 15 Mayıs günü Esenyurt Meydanı'nda saat 14.00'de ve Kartal'da bulunan Neyzen Tevfik Meydanı'nda 17.00'de yapacakları kutlamalara çağırdı.

Doğu ve Güneydoğu Dernekler Platformu Başkanı Abdülhakim Daş ise, Kürt halkının görünürlüğü için dilin çok önemli bir faktör olduğunu ifade etti. Türk devletinin Kürt halkının varlığını dahi kabul etmediğine işaret eden Daş, "Kürt halkı statüye sahip olmak istiyorsa diline önem vermelidir. Statünün yolu dilden geçer. Bunun için halkımızı bayram günü haklarımızı ve taleplerimizi dile getirmeye, kutlama alanlarına davet ediyorum" ifadelerini kullandı.