23 Eylül 2024 Pazartesi

Kürtçe konuşan tutsağa jandarmadan işkence

Silivri Hapishanesinde tutsak İsa İpekli, götürüldüğü hastanede Kürtçe konuştuğu için jandarmanın tehdidine uğradı, hakaretlerine maruz kaldı. Tutsak İsa İpekli nefesi kesilinceye dek darp edildi, işkence gördü. ÖHD İstanbul Şubesi,tutsaklara işkence eden jandarmaların görevden alınmasını kaydetti, saldırıların takipçisi olacaklarını duyurdu.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, hastanede Kürtçe konuştuğu için jandarmanın müdahalesine uğrayan tutsak için açıklama yaptı.

Silivri Hapishanesinde tutsak İsa İpekli'nin 20 Ekim 2023 tarihinde tedaviye erişim hakkı kapsamında Silivri Devlet Hastanesine sevk edildiği belirtilen açıklamada, "Doktor muayenesi sonrasında diğer mahpusların tedavilerinin tamamlanmasını beklemek üzere hastanedeki bekleme odasına götürülen mahpus, o esnada bekleyen başka bir mahpusla Kürtçe konuşmaya başlamış, bunun üzerine kendilerine jandarma tarafından 'anlaşılmayan bir dille konuşmayın, koğuşunuza gittiğinizde konuşursunuz' şeklinde müdahale edilmiştir" denildi.

'NEFESİ KESİLİP YERE DÜŞÜNCEYE KADAR DARP EDİLDİ'
Tutsakların bu ayrımcı müdahaleye karşı çıkması ve konuşmaya devam etmeleri üzerine jandarmaların hem hakaret etmeye başladığı hem de "anlaşılmayan bir dille konuşmayacaksınız, şimdi sizin hangi suçtan yattığınızı buradakilere söyleyeyim de linç edildiğinizde gününüzü görürsünüz, az biraz sabredin sizi aşağı götürdüğümde size göstereceğim" şeklinde tehdit ettiği aktarılan açıklamada, şöyle devam etti: "Daha sonra hastanede bulunan başka yurttaşların jandarmalara sözlü müdahaleleri olmuş, bunun üzerine mahpus İsa İpekli ve Kürtçe konuştuğu mahpus hastanedeki başka bir bölüme tehdit ve hakaretlerle götürülüp burada da boğazı sıkılarak kendisine işkence edilmiştir. Yine jandarmalardan bir tanesi mahpus İsa İpekli'yi kast ederek 'bunu öldüreceğim' şeklinde söylemlerde bulunmuştur. Hastaneden çıkarılan mahpuslar ring aracına götürülürken de mahpus İsa İpekli'nin nefesi kesilip yere düşünceye kadar darp edilmeye devam edilmiştir.

'KOLLUK GÖREVLİLERİ DERHAL GÖREVDEN ALINMALI'
"Mahpuslara cezaevinden çıkarıldıktan sonra can güvenliğinden sorumlu olan kolluk kuvvetlerinin, bu sorumluluğu hiçe sayarak can güvenliğinden sorumlu oldukları mahpusları işkenceye maruz bırakması yıllardır devam eden cezasızlık politikasına duyduğu güvenin sonucudur. Kamu görevlilerinin açıkça işlediği suçlara karşı bir devlet politikası haline gelmiş olan cezasızlık geleneği devam etmektedir. Ancak kamu görevlilerinin işledikleri suçlar sebebiyle yargılamadan muaf değillerdir ve işkence suçunda zaman aşımı yoktur! Hastaneye götürdükleri hasta mahpuslara anadilinde konuştukları için işkence ve kötü muamelede bulunan kolluk görevlilerinin derhal görevden alınarak, haklarında soruşturma başlatılması gerekmektedir.

'SALDIRILARIN TAKİPÇİSİYİZ'
"Bizler özgürlükçü hukukçular olarak Kürt halkının diline ve kültürüne karşı gelişen her türlü ırkçı, şoven, saldırının ve işkencenin karşısında, halkımızın yanındayız. Müvekkillerimize karşı işlenen işkence suçunun ve Kürtçe diline karşı gelişen bu saldırıların takipçisiyiz!"