25 Eylül 2024 Çarşamba

Kürt halkı Yeşil Sol Parti'ye sahip çıkıyor

Seçimlere bir ay kala Yeşil Sol Parti Kürdistan'ın birçok kentinde seçim büroları açılışları ve halk buluşmaları gerçekleştiriyor. Dersim, Diyarbakır, Muş ve Mardin'de halkla buluşan partililere yoğun ilgi vardı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), seçim çalışmaları kapsamında Dersim, Diyarbakır, Muş ve Mardin'de seçim büroları açılışı yaptı.

Dersim'deki açılışa milletvekili adayı Ayten Kordu, Emek ve Özgürlük İttifakı temsilcileri katıldı. Parti bayraklarını asıldığı açılış alanında sık sık "Jin, jiyan azadî" sloganı atıldı.

EMEP Dersim İl Yöneticisi Mustafa Taşkale'nin ardından Elazığ ve Dersim milletvekili adayları halka seslendi. Yeşil Sol Parti Elazığ Milletvekili adayı Nurşat Yeşil, 15 Mayıs günü özgürlük ve barıştan yana olanların büyük bir zafere uyanacağını söyledi.

'MÜCADELEDE KARARLIYIZ'
Yeşil Sol Parti Dersim Milletvekili adayı Ayten Kordu da, birleşik mücadele ve dayanışmanın önemine işaret etti. "Alana 'Jin, jiyan, azadî'nin gücüyle girdik. Bu, artık bir slogan değildir. 'Jin, jiyan, azadî' mücadeleyle ilmek ilmek örülmüş ve bugüne taşınmış, mücadelenin emeğiyle dolu, kadınların direnişiyle dolu, ete kemiğe bürünmüş bir yaşam biçimidir" diyen Kordu, kadınların 14 Mayıs seçimlerinde parlamentoda en yüksek temsiliyetini sağlayacaklarını söyledi. Kordu, "Buradaki kadın arkadaşlarımla, buradaki yoldaşlarımla, halkımla, bileşenimizle, sosyalistlerle beraber yol yürüyeceğiz. Beraber başaracağız, hep birlikte gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından büro açılışı gerçekleştirildi. Açılış, çekilen halaylarla son buldu.

'AKP İKTİDARINI DEVİRECEĞİZ'
Yeşil Sol Parti Diyarbakır milletvekili adayları da Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed il yöneticileriyle birlikte Dicle ve Hani ilçelerinde halk buluşmaları gerçekleştirildi.

Hani'de esnafları ziyaret eden adaylar, seçim bildirilerini dağıttı, Yeşil Sol Parti'ye oy verme çağrısında bulundu. Esnaflar yaşadıkları ekonomik krize dikkat çekerek tepki gösterdi, bu seçimde değişim olmasını istedi. Diyarbakır'da 12-0 yapacaklarını vurgulayan halk, AKP iktidarını devireceklerini vurguladı.

Dicle ilçesinde de seçim bürosu açılışı yapıldı. Çeşme Meydanı'ndan seçim bürosuna yürüyen heyet, halkla birlikte davul zurna eşliğinde halay çekti. Kadınlar zılgıtlarıyla alanda coşkuyu yükseltirken, Yeşil Sol Parti bayraklarıyla alana gelen çocuklar zafer işaretleriyle renk kattı.

'14 MAYIS HESAP SORMA GÜNÜ'
Açılışta konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, "Çok zulüm gördük ama büyük zaferlerin meşalelerini yakmayı başardık. Türkiye halkları başta olmak üzere, özgürlüğün kapısını aralamak için mücadelemiz sürüyor. Kürdü inkar eden ve ayrıştıran zihniyete Kürtlerin, halkların, kadın birliği ile 14 Mayıs'ta gereken dersi vereceğiz. Yüzdük yüzdük sonuna geldik, derede boğulmaya niyetimiz yok. 14 Mayıs hesap sorma günüdür. Seçim süresince girmediğimiz sokak, çalmadığımız kapı ve sıkmadığımız el kalmayacak. Seçim günü özgürlük halayını hep beraber çekeceğiz. 15 Mayıs'a güzel güneşimizi selamlayarak gireceğiz" dedi.

Konuşmalar sırasında sık sık "Jin, jiyan, azadî" sloganı atıldı.

Diyarbakır milletvekili adayı Mehmet Kamaç, saldırılara rağmen Kürtlerin baş eğmediğini söyledi.

Konuşmaların ardından Barış Anneleri ve milletvekili adayları seçim bürosunu açtı. Büro açılışı sonrasında da kitle Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekti. Açılış "Jin, jiyan, azadî" sloganıyla son buldu.

ERGANİ
Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde de gençlerin yoğun katılımıyla seçim bürosu açıldı.

VARTO'DA 'BARIŞ VE DEMOKRASİ' VURGUSU
Muş'un Varto ilçesinde de seçim irtibat bürosu açılışında adaylar halkla buluştu. Muş Milletvekili adayları Sümeyye Boz, Sezai Temelli ve Serhat Dursun'un yanı sıra çok sayıda kişi çarşı merkezden, Kültür Mahallesi'nde açılışı gerçekleştirilecek seçim bürosuna yürüyüş düzenledi. Sık sık "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" ve "Yeşil Sol Parti halktır halk burada" sloganları atılan açılışta ilk olarak Yeşil Sol Parti Muş milletvekili adayı Serhat Dursun söz aldı. Yeşil Sol Parti'nin kadınların, çocukların, gençlerin sesi olduğunu söyleyen Dursun, Muş'ta üç sıfır yapacaklarını vurguladı. Dursun, "Varto bugün bize çok güzel bir şekilde hatırlattı. Haklıyız ve kazanacağız" dedi.

Varto halkının direngen ve direniş ruhuna sahip olduğunu ifade eden milletvekili adayı Sümeyye Boz da, seçimin Kürt ve Türkiye halkları için bir milat olduğunu söyledi. "Biz yine kazanacağız ve bu faşist iktidarı o koltuktan devireceğiz" diyen Boz, seçimlerden halkın verdiği oylarla tarih yazacaklarını belirtti.

Sezai Temelli de 30 gün boyunca 7/24 çalışacaklarını, Kürt düşmanı, kadın düşmanı, emek düşmanı iktidarı göndereceklerini belirtti. "Bir oy kaderi değiştirir" diyen Temelli, Yeşil Sol Parti'ye oy verilmesi çağrısında bulundu. Temelli, "Çünkü bizim oylarımız başkalarının oylarına benzemez. Yeşil Sol Parti'nin oyları mücadele tarihimizdir. Yeşil Sol Parti'nin oyları bu halkın verdiği bedellerin vesikasıdır. Oyumuza sahip çıkmamız çok önemlidir" dedi.

Kürt sorununun muhatabının PKK lideri Abdullah Öcalan olduğunu söyleyen Temelli, tutsak siyasetçileri özgür bırakacaklarını, sürgündekilerin geri döneceğini belirterek şunları ekledi: "Ve bu zulmü hep birlikte bitireceğiz. Hep birlikte değiştirmeye geliyoruz, yolumuz açık olsun. Dönen dönsün yolundan, biz dönmeyiz."

NUSAYBİN'DE YEŞİL SOL PARTİ KONVOYUNUN ÖNÜ KESİLDİ, ŞÖLEN YAPILDI
Mardin'in Nusaybir ve Kızıltepe ilçelerinde de Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk'ün katılımıyla halk buluşmaları yapıldı.

Mardin adaylarının da katılımıyla düzenlenen konvoy Nusaybin ilçe merkezinde halkın yoğun ilgisiyle karşılandı. Evlerinin damına, balkonuna ve penceresine çıkan halk zafer işaretleri ile Yeşil Sol heyetini karşıladı. Halk sık sık seçim otobüsünün önü kesti. Esnafı ziyaret eden heyet yoğun ilgiden dolayı yürümekte zorluk çekti. Yoğun ilgi nedeniyle ilerlemekte zorlanan heyet, Devrim Mahallesindeki seçim bürosunu da ziyaret etti. 

Kızıltepe ilçesine doğru yola çıkan heyet akşam saatlerinde Kızıltepe'de seçim bürosunun açılışını gerçekleştirecek.