23 Eylül 2024 Pazartesi

'Kürt düşmanlığı yapanlar Poyraz'ın katilidir'

Deniz Poyraz'ı katledenleri tanıdıklarını belirten HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, "Kürt düşmanlığı yapanlar Poyraz'ın katilidir" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Kadın Meclisi ve Tevgêra Jînen Azad (TJA), HDP İzmir il binasında faşist saldırıda katledilen Deniz Poyraz için merkez Akdeniz ilçesindeki Barış Parkı'nda basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya, HDP milletvekilleri Semra Güzel, Tülay Hatimoğulları, Nuran İmir ve Dilan Dirayet Taşdemir; Adana, Osmaniye ve Hatay'dan gelen partili kadınlar katıldı. "Kadın mücadelemiz Deniz'lerin izinde tecridi kıracak faşizmi yenecek" pankartı ile "Kadın mücadelesi her yerde", "Azmettiricileri tanıyoruz" ve "Hiçbir düş yarım kalmayacak" dövizlerinin taşındı. Üzerinde Deniz Poyraz'ın fotoğraflarının olduğu tşörtler giyen kadınlar, alkış, zılgıt ve ıslıklar eşliğinde "Biji Serok Apo", "Jin jinan azadi" ve "Biji berxwedana zindanan", "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganları attı.

Kadınlar adına parkta açıklama yapan HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, "faşizm" olarak nitelediği AKP-MHP ittifakına karşı parkta olduklarını belirterek, "Şenyaşar ailesi şahsında adalet için buradayız, kadın katliamına karşı buradayız, İstanbul Sözleşmesi'ni feshedenlere karşı buradayız" dedi. AKP-MHP ittifakının önüne koyduğu iki stratejik yolun olduğunu aktaran İmir, bunun da Kürt ve kadın düşmanlığı olduğunu ve bu yönde de politikalara başvurduğunu söyledi.

'KÜRT MÜCADELESİNİ ENGELLEYEMEDİLER'
Yürütülen politikalara karşı kadın mücadelelerini sürdürdüklerini dile getiren İmir, "Bunlar tarihten beri Kürt halkı üzerinde soykırım politikalarını yürütüyor. Kürtler zorunlu olarak göç ettirdiler. Çukurova'da bu yerlerden biridir" dedi. 90'lı yıllarda devlet tarafından 4 bin köyün yakıldığını, 17 bin faili meçhul cinayetin işlendiğini ve binlerce kişinin de cezaevine konulduğunu aktaran İmir, yürütülen bu politikalara rağmen Kürt mücadelesinin ilerlemesini engelleyemediklerini vurguladı.

'MÜCADELEMİZ FAŞİST İTTİFAKI YIKACAK'
Devletin Kürtlere reva gördüğü şeyin ölüm ve soykırım olduğuna işaret eden İmir, ancak bu durumun Kürt halkının kaderi olmadığını belirterek, "Bu kaderi birlikte değiştireceğiz" dedi. Poyraz'ın katledilmesine de değinen İmir, katilleri tanıdıklarını ifade ederek, "Kürt düşmanlığı yapanlar Poyraz'ın katilidir" diye konuştu. Kadın kurumlarına dönük yapılan saldırılara ve operasyonlara dikkat çeken İmir, "Bir Deniz gider bin Deniz geliriz, hepimiz Deniz'iz. Kadın mücadelesi her koşullarda mücadelesini büyütüyor. Her türlü saldırıya rağmen büyüyoruz. Biz kadınlar halkların umuduyuz, gençlerin umuduyuz. Mücadelemiz faşist ittifakı yıkacak. Bu toprakları özgürleştirene kadar mücadelemiz sürecek. Düşman ittifakına karşı kadın İttifakımızı kuralım" ifadelerini kullandı.

KADINLARDAN YÜRÜYÜŞ
Açıklama, 5 dakikalık oturma eyleminin ardından son buldu. Parktan ayrılan aralarında HDP Milletvekili Semra Güzel'in de olduğu bir grup kadın, HDP Akdeniz ilçe binasına yürüdü. Yürüyüşte, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ve cezaevlerinde 222 gündür süren süresiz-dönüşümlü açlık grevine dikkat çeken sloganlar atıldı. Kadınlar, ilçe binası önünde yürüyüşlerini sonlandırdı.