23 Eylül 2024 Pazartesi

Kürdistan'da 1 Mayıs coşkuyla kutlandı

Kürdistan'ın pek çok kentinde binlerce kişi, işgale, savaşa, tecride, tutsaklara yönelik saldırılara karşı meydanları doldurdu. 

İşçi ve emekçilerin birlik, mücadele, dayanışma günü 1 Mayıs, Kürdistan'da yaygın olarak kutlandı. Pek çok kentte sokaklara çıkan binlerce kişi, işgal saldırılarına, savaş, tecrit politikalarına, tutsaklara yönelik saldırılara karşı meydanlara çıktı.

VAN
Van'da Musa Anter Parkı'nda düzenlenen 1 Mayıs mitingi için kitle sabah saatlerinde Hayat Hastanesi civarında toplanarak kortejler oluşturdu. Sendikalar, siyasi partiler ve kitle örgütleri sloganlarla mitingin yapılacağı Musa Anter Parkı'na yürüdü. Savaş karşıtı sloganların yanı sıra sermayenin emek sömürüsüne karşı sloganların atıldığı mitinge gazeteciler Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) pankartlarıyla katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan mitingde, binlerce kişi Çerxa Şoreşê marşını okurken, "Şehid namirin", "Bijî berxwedana gerilla", "Bi can bi xwin em bitere ne ey Serok", "Yaşasın 1 Mayıs" sloganları attı. Ardından Tertip Komitesi Başkanı Ömer Tekin emekçileri selamladı.

ŞİMŞEK: EMİNE ŞENYAŞAR'A ADIYORUZ
Eğitim-Sen Merkez yöneticisi Arzu Nur Şimşek ise, 2022 yılının 1 Mayıs'ını Şenyaşar ailesine atfettiklerini söyledi. İktidarın savaş politikasından derhal vazgeçmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, saray rejiminin kendi bekasını garanti altına almak için savaş politikalarına başvurduğuna dikkat çekti. Halk desteğini kaybeden AKP-MHP iktidarının savaş politikalarına sarıldığını söyleyen Şimşek, aynı amaçla HDP'nin kapatılmak istendiğini vurguladı. Şimşek, "İktidar bu nedenle seçim stratejisini tamamen savaş üzerine kurmuştur" diye konuştu.

KÖKSAL: BU DÜZENİ DEĞİŞTİRECEĞİZ
KESK MYK üyesi Şenol Köksal, savaş ve Kürt sorununda çözümsüzlük politikalarına dikkat çekti, "Bu bozuk düzen böyle gitmez. Tek adam rejimin gitmesi mutlu azınlık dışında herkesin ortak talebidir. Demokrasi ve laikliğin hakim olduğu bir dünyayı birleşerek yaratacağız. Başta Kürt sorunu olmak üzere tüm sorunların çözüldüğü, cezaevleri yerine okulların yapıldığı, kadına yönelik şiddet ve tecavüzün son bulduğu bir düzen istiyoruz. Bu düzeni birleşerek değiştireceğiz. Bu ülkeyi yeniden inşa etme gücümüz var" diye vurguladı.

TEMELLİ: YOKSULLUĞUN NEDENİ TALAN DÜZENİDİR
HDP Van Milletvekili Sezai Temelli de konuşmasında, yoksulluk, sömürü ve savaş düzenine itiraz etmeye ve direnmeye devam edeceklerini vurguladı, "Bizi yıldırmaya çalışanlara, her gün şiddetle üzerimize gelenlere, asla baş eğmeyiz, yolumuzdan dönmeyiz. Üçüncü yolun yolcuları bugün 1 Mayıs meydanlarındalar. Bugün birlik olma günüdür. Kadınların, emekçilerin yan yana gelme günüdür. Özgürlük ve eşitlik için bu karanlık düzeni hep birlikte parçalayacağız" dedi. Kadınların, işçilerin, emekçilerin yoksulluğunun sorumlusunun talan düzeni olduğunu kaydeden Temelli, "Yediğiniz her lokma bizim aşımızdan çaldığınızdır. Yediğiniz her lokmanın hesabını size soracağız" diye konuştu.

'TÜRK VE KÜRT EMEKÇİLERİ BİRLİK OLMALI'
Kürt ve Türk emekçilerin birlik olması gerektiğini vurgulayan Temelli, bu düzeni yıkarak halkların eşit, özgür, birlikte yaşamının inşa edileceğini belirtti. Savaş politikalarına değinen Temelli, Ukrayna'da barış havarisi kesilenlerin Kürtlerin üzerine bomba yağdırdığını söyleyerek, ikiyüzlü siyasete vurgu yaptı. Temelli, "Kim savaşa karşı çıkmıyorsa bu düzenin çarkına su taşır. Biz bu çarka çomak sokmayı çok iyi biliriz. Bu düzeni ve zulmü görmeyenler bize demokrasiden söz etmesin" şeklinde konuştu.

Hapishanelerde tutsaklara yönelik saldırılara ve tecrit politikalarına da değinen Sezai Temelli, "Bu iktidarı yıkma ve demokrasiyi inşa etme zamanıdır" çağrısında bulundu. Temelli sözlerini şöyle sürdürdü: "Buradan bir kez daha sesleniyoruz; savaşa hayır! Ortadoğu ve Türkiye'de demokrasinin inşa edilmesini yolu İmralı'dan geçiyor. Bu nedenle tecridi kıracağız ve Sayın Öcalan'ın özgürlüğünü sağlayacağız. Bir çözümü olanın özgür olmalı, çözümü olmayanların dayattığı bu tecridi kabul etmiyoruz. Cezaevlerinde bu kadar tecrit var ve bu kadar siyasetçi tutsaksa bunun tek nedeni tecrittir. Tecridi kırmadan bu düşmanca düzen son bulmaz. Bunu biliyorlar ve bunu bildikleri için tüm ülkeyi tek tipleştiriyorlar."

URFA
Urfa Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamaları Ali Şelli Parkı'nda yapıldı. HDP Urfa Milletvekilleri Ömer Öcalan, Ayşe Sürücü ve Nurettin Maçin'in ve partililerin katıldığı eylemde sık sık "Bijî yek gûlan" sloganı atıldı.

HDP Urfa İl Örgütü, açıklamanın gerçekleştiği alana yürüyüş ve sloganlarla geldi. "Kürt halkı özgürleşmeden işçi sınıfı özgürleşmez", "Fıtratımızda direniş var" dövizleri taşıyan kitle zılgıt ve sloganlar eşliğinde karşılandı.

SAVAŞ POLİTİKALARINA TEPKİ
HDP Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin, Güney Kürdistan'a yönelik işgal saldırılarını hatırlattı, iktidarın son 7 yıldır uyguladığı politikalarla toplumu açlığa ve işsizliğe sürüklediğini söyledi. Maçin, "Son 7 yılda Rojava'dan Güney Kürdistan'a yönelik bu işgal politikası dün Efrîn'de olduğu gibi atılan her kurşun bu halka işsizlik, yoksulluk ve açlık olarak geri döneceğini hepimiz biliyoruz" dedi.

Ardından platform adına ÖHD yöneticisi Ahmet Ateş, açıklama metnini okudu.

MARDİN
Mardin'de Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) ve Mardin Tabip Odası öncülüğünde yapılan 1 Mayıs kutlaması için emekçiler, Artuklu ilçesi ve Yenişehir PTT binasının önünde toplandı. HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, milletvekili Pero Dündar ve siyasetçi Ahmet Türk'ün katıldığı mitingde Şahmaran Kadın Platformu da yer aldı.

Kortejler, 1 Mayıs kutlamasında Yenişehir PTT önünden, "Bijî 1'e gûlan", "Bijî berxwedana karkeran", "Bijî berxwedana zindanan" sloganları eşliğinde Karayolları Parkı'na ulaştı. Tertip Komitesi adına Tabip Odası Başkanı Mustafa Volkan Binbaş ile Eğitim-Sen Şube Eşbaşkanı Yasemin Altunli Derin söz aldı.

BARIŞI SAVUNANLAR SELAMLANDI
Binbaş konuşmasında 1 Mayıs'ın önemine değinerek, işçi ve emekçilerin mücadelesine vurgu yaptı. Savaşa karşı barış, yoksulluğa karşı eşitlik-özgürlük, faşizme karşı demokrasi özlemini haykıran emekçi ve ezilen halkları selamlayan Binbaş, AKP hükümetinin anayasal düzeni ortadan kaldırarak, toplumun her kesimi üzerindeki baskıları artırdığını söyledi. Binbaş, Kürt halkının hak taleplerinin bastırılmaya çalışıldığını, savaşlarla milliyetçilik ve ırkçılığın kışkırtıldığını kaydetti. İşçi ve emekçiler ile halklar arasında düşmanlık tohumlarının ekilmek istendiğini ifade eden Binbaş, işçi ve emekçiler ile halkların mücadelesinin AKP iktidarının zulmüne son vereceğine işaret etti.

Yasemin Altunli Derin ise, işçi ve emekçiler ile birlikte kadın mücadelesinin her geçen gün büyüdüğünü ve mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

Siyasetçi Ahmet Türk de konuşmasında, "1 Mayıs direniş ve özgürlük günüdür. İşçiler için, ezilenler için, Kürt halkı için özel bir gündür" dedi. Demokrasi talep eden, eşitlik isteyen 10 binlerce kişinin hapishanelerde tutulduğunu, hasta tutsakların serbest bırakılmasını hatırlatan Türk, tutsakları selamladı. Aysel Tuğluk sağlık sorunlarına da değinen Türk, "Kürt halkı üzerinde, işçiler üzerinde, demokratlar üzerinde yürütülen bu kirli siyaset çok yakın zamanda yıkılacaktır. Buna inanıyoruz" diye konuştu.

SİİRT
Siirt Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde kent merkezindeki Demokrasi Meydanı'nda yapılacak 1 Mayıs kutlaması Valilik tarafından yasaklanarak engellenmek istendi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Milletvekilli Sıdık Taş, Barış Anneleri Meclisi, TJA, HDP ve platform üyeleri, yasağı tanımayarak Demokrasi Meydanı'na aktı. "Ekmek, özgürlük ve adalet için yoksulluk düzenini değiştireceğiz", "Sömürüye, yoksulluğa, güvencesizliğe ve savaşa karşı mücadeleyi büyütüyoruz" ve Kürtçe, Arapça, Türkçe "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankartlar açan kitle Demokrasi Meydanı'nda toplandı.

Burada emekçilere seslenen Eğitim-Sen Siirt Şube Başkanı Selahattin Talu, valiliğin yasak kararına tepki gösterdi. Ardından kitlenin müzik eşliğinde halaya durması üzerine polis hoparlöre el koydu. Sendika temsilcileri ve polis arasında kısa süreli arbede yaşanırken, HDP Grup Başkanvekili Beştaş, yaşananlara tepki gösterdi, "Her yer bizim alanımız, bu il bizim ilimiz, oraya buraya gidin diyemezsin. Nerede nasıl halay çekeceğimizi size mi soracağız" dedi.

Yaşanan tartışmanın ardından kitle "Direne direne kazanacağız", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganlarıyla eylemi sona erdirdi.

BATMAN
Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde 1 Mayıs Batman'da büyük bir coşkuyla kutlandı. Zilan Hastanesi önünde toplayan kitle, burada halaya durup sloganlar attı. Yağmura rağmen emekçiler, yürüyüşle mitingin kutlandığı alana geçti. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ve HDP'li milletvekilleri, TJA, Barış Anneleri Meclisi, Azadi Hareketi, HDP, CHP'nin de katıldığı miting için 8 Mart Kadın Parkı'na yürüyüş düzenlendi.

Eylemde, "Yoksulluk üreten savaş düzenini değiştireceğiz", "Yaşasın 1 Mayıs, bijî yek gûlan", "Emeğimize, mesleğimize, haklarımıza sahip çıkıyoruz. Sorunlarımıza çözüm istiyoruz", "Newroz ateşi ile 1 Mayıs'ı selamlıyoruz", "Güvencesiz çalışmaya, angaryaya, mobbinge, mülakata hayır", "İhraçlar onurumuzdur", "Baharı da barışı da kadınlar getirecek", "Savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunuyoruz", "Barışı, umudu ve mücadeleyi büyütüyoruz. Birlikte değiştireceğiz" pankartları taşındı.

Yürüyüşte ve miting alanında sık sık "Bijî yek gûlan", "Direne direne kazanacağız", "Bijî berxwedana karkeran", "Jin jiyan azadî", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.

Platform adına konuşan Petrol-İş Batman Şube Başkanı Veysel Kartal, "Yaşadığımız mahalleden şehrimize, çalıştığımız işyerinden ülkemize tüm dünya bir salgınla sarsıldı. Her baktığı yerde sadece doların yeşilini ve petrolün siyahını gören, gölgesini satamayacağı ağacı kesen, kapitalist barbarlığın yarattığı yıkımın faturasını milyonlarca insan canlarıyla, doğa geri dönüşü olmayan tahribatlarla ödüyor" diye konuştu.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran da, emekçinin alınterinin yok sayıldığını ve savaşa harcandığını söyledi. Başaran, "Bugün binler yağan yağmura rağmen alana aktı. Burada taleplerini haykırıyoruz. İktidarın yürüttüğü politikalardan kaynaklı bu halk giderek daha yoksul bir hal alıyor. Bu yoksulluk altında eziliyor. Kendi iktidarlarını ayakta tutmak için savaş başlattı. Tüm kesimlere başlattığı savaşta iktidar kaybetmeye mahkum olacaktır" dedi.

ANTEP
Yılın başından itibaren çok sayıda işçi direnişinin yaşandığı Antep'te işçi ve emekçiler 1 Mayıs'ı Kırkayak Parkı'nda yapıldı. "Birlikte değiştireceğiz" şiarıyla gerçekleştirilen mitinge direnişlerde aktif rol oynayan Bir Tek-Sen üyeleri kitlesel olarak katıldı. Alana sığmayan binlerce kişi hep bir "İş, ekmek, özgürlük", "Birlik, mücadele, dayanışma", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganlarını attı. İşçi ve emekçiler "Ek zam talebi için mücadele edelim", "Bu düzene artık yeter diyoruz" diye seslendi.

HDP ve DBP üye ve yöneticileri, HDP il binası önünden açtıkları "Yoksulluk üreten savaş düzenini değiştireceğiz" yazılı pankart ve "Savaşa hayır barış hemen şimdi" sloganıyla miting alanına yürüdü.

Antepspor'da çalışırken tazminatını alamayan ve direnişte olan işçiler de mitingde yer aldı. 

Miting alanında sıklıkla "Faşizme karşı omuz omuza" sloganı atılırken, Gezi ayaklanması davasında verilen hapis cezalarına tepki gösterilen pankartlar taşındı.

Mitingde konuşan Antep-Kilis Tabip Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, 29 Mayıs'ta Ankara'da yapılacak olan büyük mitinglerine halkı davet etti. 

BİRLEŞEREK KAZANACAĞIZ 
KESK Antep Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Parlakçı, Taksim, Şişhane ve Kadıköy 1 Mayıs'larında katledilenleri andı. Urfa Adliyesi önünde adalet nöbetini sürdüren Emine Şenyaşar'ın mücadelesini hatırlatan Parlakçı, "Bugün dünyanın her yerinde barış ve özgürlük sevdalıları savaşa, güvencesizliğe karşı sloganlarını atıyorlar. Bizde buradan onlara destek veriyoruz" dedi. İmha ve inkar siyaseti ile barışın ortadan kaldırılmaya çalışıldığını belirten Parlakçı, kendi iktidarları için Kürt sorununun çözümsüzlükle sürdürüldüğünü söyledi. Parlakçı, taleplerini sıralayarak, "Birleşerek biz kazanacağız" dedi.

DİSK Bölge Temsilcisi Ali Güdücü ve TMMOB Antep İl Koordinasyonu Temsilcisi Aykut Kocalar da mitingde konuşma yaptı.

MALATYA
Malatya'da 1 Mayıs kutlaması Emeksiz Meydanı'nda yapıldı. KESK, Tüm Köy-Sen, TMMOB, ESP, HDP, EMEP, CHP, Sol Parti, TİP, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, İHD, Çağdaş Avukatlar Derneği ve 10 Ekim Ankara Gar katliamında yaşamını yitirenlerin aileleri, "Savaşa, sömürüye, işsizliğe, yoksulluğa, zamlara karşı, barışı umudu ve mücadeleyi büyütüyoruz", "Haramilerin düzenini değiştireceğiz", "Zorbalar kalmaz gider" ve 10 Ekim Gar Katliamı'nda yaşamını yitirenlerin resimlerinin bulunduğu pankartlar taşıdı.

Kitle yürüyüş boyunca "Bijî yek gûlan", "Jin jiyan azadî", "HDP halktır kapatılamaz", "Direne direne kazanacağız", "Gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek" ve "Bijî berxedana zindana" sloganlarını attı. Yürüyüş sırasında halk sloganlara eşlik etti, alkışlayarak destek verdi.

Emek ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşu yapılırken, 1 Mayıs marşı okunan mitinde KESK Malatya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Akdemir konuşma yaptı.

GÜREL: KÖYLÜLER ÜRETEMİYOR
Tüm Üretici Köylü Sendikası (Tüm Köy-Sen) Malatya Şube Başkanı Ali Gürel ise, Türkiye'nin emperyalistlerin savaş ve sömürü politikalarına destek verdiğini hatırlattı. Savaş politikaları nedeniyle derinleşen ekonomik, sosyal ve siyasal krizlerin köylülere ve çiftçilere büyük zarar verdiğini söyleyen Gürel, AKP'nin 10 yıllık tarım politikalarının üretim yapan halkı üretemez hale getirdiğini vurguladı. Gürel, "Çiftçi, köylü tarlasını ekememekte ve yaşamını borçla harçla sürdürmektedir" şeklinde konuştu.

Mitingde KHK Malatya Platformundan Özlem Gürcü de konuşma yaparak "KHK'ler gidecek, bizler işimize geri döneceğiz" dedi. 

ADIYAMAN
Adıyaman Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde gerçekleştirilen 1 Mayıs mitingi için İtfaiye Kavşağı'nda buluşan yüzlerce kişi 1 Mayıs alanına yürüdü. Platform bileşenlerinin açtığı "Yaşasın 1 Mayıs" pankartı öncülüğünde başlayan yürüyüş, "Susma sustukça sıra sana gelecek" ve "Bijî yek gûlan" sloganları ile alana kadar sürdü. Katılımcı kurumların mesajlarının okunması ile başlayan mitingde, sık sık "İşçiyiz haklıyız kazanacağız" ve "Susma haykır savaşa hayır" sloganları atıldı.

KARS 
Kars'ta tren garı alanında KESK tarafından düzenlenen mitinge yüzlerce kişi katıldı. Siyasi ve kitle örgütlerinin de katıldığı mitingde "Yaşasın 1 Mayıs" ve "Mutlaka kazanacağız" pankartları taşındı, "Savaşa değil, emekçiye bütçe" sloganı atıldı.

Saygı duruşunun ardından Eğitim-Sen Kars Şube Eşbaşkanı Hakan Topçu konuşma yaptı. Derinleşen ekonomik kriz ve savaş politikalarına değinen Topçu, Erdoğan'ın Kürtler için "mecalleri kalmadı" sözlerini hatırlattı, alandaki kalabalığı işaret ederek, "Bahar güzel günleri müjdeliyor, karanlık bulutlar da dağılıyor ve abluka kırılıyor. Umut tohumları, birer birer tomurcuk açıyor. Öfkemiz gibi umudumuz da büyüyor. Emekçilerin gerici, faşist, militarist kuşatmayı paramparça edecek kararlılığı ve inancı büyüyor" dedi.

Mitingde Kod-29 bahanesiyle kayyum atanan Kars belediyesinden atılan Resul Kanbay adlı işçi de konuşma yaptı.

HAKKARİ
Hakkari Emek ve Demokrasi Platformu, KESK binası önünde açıklama yaptı. HDP, KESK, DİSK, TMMOB, ÖHD, İHD, Hakkari Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Birliği'nin (HESOB) katıldığı eylemde, Genel-İş Hakkari Şube Başkanı Haluk Duran konuşma yaptı. Duran, "Hakikate dair çığlıklar, baskı, şiddet, sansür ve devlet zoru ile bastırılmak isteniyor. Bizim değil, sermayenin, patronların yüzünü güldüren bu düzen böyle gitmez. Bu bozuk düzen, bizim düzenimiz değil. Bu sömürü düzenin bize vereceği hiçbir şey yok" dedi.

ŞIRNAK
Şırnak'ta da Emek ve Demokrasi Güçleri KESK binası önünde eylem düzenledi. HDP Şırnak milletvekilleri Nuran İmir, Hasan Özgüneş ve Hüseyin Kaçmaz, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, TJA aktivistleri, HDP il ve ilçe örgütlerinden üyelerin katılımıyla HDP Şırnak il binası önünde toplanan kitle açıklama yapılacak alana "Savaşa değil, emekçiye bütçe" ve "1 Gulan" sloganlarıyla yürüdü.

ELAZIĞ
Elazığ'da yapılan 1 Mayıs kutlamasında Emek Gençliği'nin Gezi ayaklanmasına ilişkin taşıdığı "Unutmayacağız, unutturmayacağız" yazılı pankart alana alınmadı. KESK, EMEP, HDP, SMF, Sol Parti, Yeşil Sol Parti, CHP üyelerinin katıldığı mitingde tertip komitesi adına Kenan Korkmaz konuşma yaptı. Emek sömürüsü ve yoksulluğun arttığına vurgu yapan Korkmaz, "Bizim değil, sermayenin, patronların yüzünü güldüren bu düzen böyle gitmez" dedi.

Miting, siyasi parti ve örgütlerin mesajlarının okunmasının ardından sona erdi.