25 Eylül 2024 Çarşamba

Kürdistan kentlerinde coşkulu 1 Mayıs kutlamaları

İşçi sınıfının Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs kutlamaları Kuzey Kürdistan kentlerinde büyük katılım ve coşkuyla kutlandı. 

Antep, Şırnak, Hakkari, Mardin, Siirt, Muş ve Bitlis'te işçi ve emekçiler düzenlenen 1 Mayıs mitinglerinde bir araya geldi, taleplerini dile getirdi. 

ANTEP
Emek ve Demokrasi Güçleri, “Kapitalist yıkıma, işsizliğe, yoksulluğa karşı birleşelim” şiarıyla Kırkayak Parkı’nda kutlama yaptı. Aralarında ESP, DİSK, KESK, EMEP ve HDP’nin de bulunduğu çok sayıda siyasi parti ve kitle örgütünün yer aldığı mitinge Yeşil Sol Parti milletvekili adayları da katıldı. 

Sosyalistler yurseverler 1 Mayıs yürüyüşüne “Yaşasın 1 Mayıs, Bijî Yek Gulan” yazılı pankart ve bayraklarıyla katıldı. Kitle kutlama yapılan parka sığmadı, eylemde sık sık “Direne direne kazanacağız”, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Jin, jîyan, azadî”, “Zafer direnen emekçinin olacak” ve “Bijî yek gulan” sloganları atıldı.

Emek ve Demokrasi Güçleri adına konuşan Ali Güdücü, dünyanın dört bir yanında mücadele eden işçilerin ve emekçilerin alanları doldurduğunu dile getirdi. Güdücü, “Ve nihayet dediğimiz gün geldi, devran döndü. Kadınlara, kamu emekçilerine, işçilere, kadınlara, çocuklara, geleceğimize zarar verenlere, bu halka zararlı olan karanlık rejime son vermek için, yan yana omuz omuzayız. Kapitalist yıkıma, işsizliğe, yoksulluğa karşı birleşeceğiz ve düzeni değiştireceğiz” ifadelerini kullandı.
 
Antep Demokratik Kadın Platformu adına yapılan açıklamada, “İktidarın kadın düşmanı, savaş yanlısı politikalarına karşı çıkan kadınlar olarak sözümüzü söylemek, ‘Varız’ demek için alanlardayız” denildi.

ŞIRNAK
Şırnak’ta Emek ve Demokrasi güçleri, 1 Mayıs’ı KESK binası önünde düzenledikleri mitingle kutladı. Sendika ve siyasi partiler, "Eşit işe, eşit ücret istiyoruz", “Yoksulluk sınırı altında ücret istemiyoruz", "Adalet" ve "Kadro bizim hakkımız" yazılı dövizler taşıdı. Mitingde sık sık "İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız", "Bijî berxwedana zindana", "Jin, jiyan, azadî" ve “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı.

Mitingde konuşan Eğitim-Sen, İHD ve SES adına yapılan konuşmalarda, iktidarın politikaları nedeniyle çalışma  ve yaşam koşullarının giderek kötüleştiğini dile getirildi. Yeşil Sol Parti Milletvekili Adayı Newroz Uysal yaptığı konuşmada, mücadele sonunda emeğin kazanacağını belirtti ve şunları dile  getirdi: “Emeği ve emekçi haklarını görmezden gelenlere karşı hep direneceğiz. Kapitalist sisteme direnişle cevap vermemiz gerekiyor. Direnişimiz sonuç verene kadar mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Miting, halaylar ve sloganlarla son buldu.


HAKKARİ 
KESK, TMMOB, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Genel-İş, İHD ve ÖHD Şubeleri, 1 Mayıs dolayısıyla Mini Kent Kır Bahçesi’nde etkinlik düzenledi. 

Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte konuşan DİSK Temsilcisi Haluk Duran, “Eşit yurttaşlık temelinde demokratik ve emekten yana bir yönetime ihtiyacımız var. Sendikal hak, özgürlük, emek, demokrasi, sınıfsız ve sınırsız bir dünya için, birlik ve dayanışma içinde mücadelemize devam edeceğiz” dedi.
 
Eğitim-Sen Şube Başkanı Murat Balıkesir de AKP-MHP iktidarının Kürt sorununda çözümsüzlük ve imha siyasetiyle kendi iktidarlarını sürdürmeye çalıştığını dile getirdi. 

Yeşil Sol Parti Milletvekili adayı Onur Düşünmez tüm emekçilerin 1 Mayıs’ını kutladı, “Bu talan, rantçı ve kirli politikalarla yönetilen düzen gittikten sonra özgürlük halayımızı daha güçlü bir şekilde çekeceğiz” diye konuştu.
 
Konuşmaların ardından halaylar çekildi. 

MARDİN
1 Mayıs kutlaması Mardin Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde gerçekleştirildi. Sendika ve meslek örgütleri kendi binaları önünden Karayolları Parkı’na kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Davul ve zurna eşliğinde halaylar çekilen etkinlikte “Direne direne kazanacağız” ve “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları atıldı. 

Kürtçe ve Türkçe yapılan açıklamada, “İşçiden alıp patronlara verdiler, fakirden çalıp zenginin kasasını doldurdular. Halklarımız, işçi ve emekçiler, kadınlar, gençler 14 Mayıs’ta yapılacak seçimde, 21 yıldır ülkeyi yöneten AKP-MHP iktidarından hesap soracak” denildi.

SİİRT
İşçi ve emekçiler, KESK binası önünde toplanarak Demokrasi Meydanı’na doğru yürümek istedi. Ancak polis valiliğin dün aldığı 4 günlük eylem yasağını gerekçe göstererek emekçileri engelledi. Sendika önünde oturma eylemi yapan emekçiler, üç dilde “Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankart açtı, “Emekçiye değil çetelere barikat”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganları attı. 
 
Siirt Baro Başkanı Muhammed Alptekin, eylem yasağı kararının keyfi olduğunu vurguladı, “Biz sermayedarların değil emekçi ve işçilerin yanında olduğumuz için izin vermiyorlar” dedi.

MUŞ
KESK Şubeler Platformu tarafından düzenlenen 1 Mayıs buluşmasına, Yeşil Sol Parti milletvekili adayları ile çok sayıda meslek örgütü temsilcisi katıldı.

Etkinlikte konuşan Eğitim-Sen Şube Başkanı İlyas Aslan şunları dile getirdi: “Bizden alınan vergiler savunma ve güvenlik adı altında silahlanmaya, teşvik-vergi affı olarak sermayeye, patronlara harcanıyor. Kürt sorununda çözümsüzlük ve imha siyasetiyle kendi bekalarını garantiye almayı hedefliyorlar. Rant ve sömürü düzeni devam etsin istiyorlar. Artık böyle gitmez dedik, gerçekten de gitmiyor. Eşitlik, özgürlük, adalet, barış, demokrasi ve laiklik için artık ‘yeter’ diyoruz.”

BİTLİS
Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Mayıs'ı Tatvan ilçe merkezindeki AVM önünde açıklama yaparak kutladı. "Bijî yek gulan" yazılı pankartın açıldığı eyleme siyasi parti ve kitle örgütü temsilcileri de katıldı. 

Etkinlikte konuşan Yeşil Sol Parti milletvekili adayı Semra Çağlar Gökalp, tüm işçi ve emekçilerin 1 Mayıs'ını kutladı. Gökalp, başta işçi ve emekçiler katmerleşen toplumsal sorunların çözümüne katkı sağlaması gerektiğini söyledi. Ekonomik krizin derinleştiğini belirten Gökalp, AKP iktidarını birlikte mücadeleyle göndereceklerini söyledi.

Eğitim-Sen Şube Eşbaşkanı Abdulhakim Kartal da iktidarın işçi ve emekçilere yönelik politikalarına tepki gösterdi, "Zamlar, hayatımızı olanaksız kılıyor. Her şeye zam gelirken, yerinde sayan tek şey maaşlarımız" dedi.