22 Eylül 2024 Pazar

KTÜ, Ilgım Apartmanı raporunu binayı incelemeden hazırladı

Maraş merkezli depremde yıkılan binaların müteahhit ve yapı denetim sorumluları teker teker serbest bırakılıyor. Birçoğunun kaçmasına göz yumulurken, binalar incelenmeden hazırlanan bilirkişi raporlarıyla cezasızlık politikası uygulanıyor. ÇHD'li avukatlar yaptıkları açıklamada, Antakya'da 85 kişinin yaşamını yitirdiği Ilgım Apartmanı'nda, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin hazırladığı raporun, binada inceleme yapılmadan yazıldığını ve 85 kişinin ölümünden sorumlu müteahhit ve yapı denetim sorumlusunun raporlarına dayandırıldığına dikkat çekti.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Merkezi, 6 Şubat'ta Maraş'ta meydana gelen depremde onbinlerce kişinin ölümüne neden olanlara cezasızlık politikası uygulandığına dikkat çekti. Antakya'da 85 kişinin yaşamını yitirdiği Ilgım Apartmanına ilişkin hazırlanan bilirkişi raporundaki çarpıcı noktalara dikkat çekilen açıklamada, uygulanan cezasızlık politikasıyla ölümlerin sorumlularının ödüllendirildiği kaydedildi.

ÇHD Ankara Şube Başkanı Ceren Yılmaz, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) kurtarma çalışmalarında yetersiz kaldığını ve bu nedenle onbinlerce insanın hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Depremin ardından başlatılan soruşturmalarda delillerin yeteri kadar toplanmadığını, karot örnekleri alınmadığını, soruşturmaların eksik başlatıldığını söyleyen Yılmaz, "Aradan neredeyse 1 yıl geçmek üzereyken birçok davanın henüz açılmadığını soruşturmaların sürüncemede kaldığını ve dosyada tutuklanan müteahhitlerin ve yapı denetim personellerinin tahliye edildiğinin haberlerini alıyoruz" dedi.

DEPREME DAYANIKLI REKLAMLARIYLA SATIŞI YAPILDI
Açıklamada Yılmaz ardından, Ilgım Apartmanında yaşayan halasını kaybeden ÇHD'li avukat Duygu İnegöllü söz aldı. Üç yıllık binanın depreme dayanıklı olduğu şeklinde reklamlar yapılarak pazarlandığını hatırlatan İnegöllü, Van depremini yaşayan halasının depreme dayanıklı olduğu söylendiği için bu binaya taşındığı bilgisini verdi. İnegöllü, depremin ardından geldiklerinde gördüklerini anlattı: "Bina dönerek yan yatmıştı ve yan binaya da çarpıp onunla birlikte çökmüştü. Asansör ve apartman boşluğu çok büyük bir ağırlık oluşturuyordu ve onun altında kalan dairelere günlerce ulaşamadık. Yakınlarımızı 8'inci günün sonunda bulabilmiştik."

ÜNİVERSİTENİN RAPORU SONUCU TUTUKLULAR SERBEST BIRAKILDI
Depremin ardından birçok müteahhidin kaçtığını hatırlatan İnegöllü, Ilgım Apartmanı müteahhidi Salih Zorsu ve yapı denetim sorumlusu Edip Talipoğlu'nun yakalanması için sosyal medyadan çağrı yaptıklarını, savcı ile defalarca görüştüklerini ve çabalarının ardından Zorsu ve Talipoğlu'nun Mart ayında tutuklandığını anlattı. Tutuklu olan yargılanan iki kişinin gönüllü olarak bilirkişi raporu hazırlayan Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin (KTÜ) raporunun ardından serbest bırakıldığına dikkat çeken İnegöllü, üniversitenin inceleme yapmadan rapor hazırladığını söyledi.

İnegöllü rapora ilişkin şu bilgileri verdi: "Bu ay bir rapor geldi ve bu rapor depremin kusurlu olduğunu başka hiç kimsenin kusurlu olmadığını söylüyor. Bu rapora dayanılarak yapı denetim şirketinin sorumlusu ve müteahhit serbest bırakıldılar yakında. Bunun dışında zaten dosyamızda idari kurumların hiçbirinin yetkilileri dinlenmedi, hiçbirinin ifadesi alınmadı hiç biri dosyaya dâhil edilmedi. Zaten tutuklu iki kişi vardı onlarda serbest bırakıldı."

'BİLİRKİŞİ BİNAYI GÖRMEDEN RAPOR HAZIRLADI'
KTÜ'nün bilirkişi raporunun oldukça eksik olduğunu aktaran İnegöllü, "Bilirkişilerin hiçbiri bizim binamızdan alınan malzemeleri bizzat görmedi. Binanın yıkıldığı yere gelmediler, binayı incelemediler. Kendisi de zaten söylüyor, binadan iki kere karot örneği alınmış, ilk alınan karot örneğinde yalnızca iki kolonun örneği var ve bunlardan yalnızca birinin üzerinde test yapılmış. İkinci kez alınan karot örnekleri üzerinde test yapılmamış ve buna rağmen diyor ki kimsenin kusuru yok, bina süper" diye konuştu.

"Peki, bu incelemeyi nasıl yapıyor?" sorusunu yönelten İnegöllü, KTÜ bilirkişi raporunun 85 kişinin ölümünün sorumlusu olan müteahhit ve yapı denetim firma sorumlusunun binanın yapımı sırasındaki hazırladığı evraklara dayandırıldığına dikkat çekti. Raporda, "Bu evraklar üzerinden yapılan incelemede yönetmeliğe uygun olduğu görüldü, biz bu sebeple hiç kimseye kusur atfında bulunamıyoruz" ifadesinin yer aldığını aktaran İnegöllü, sorumluların cezasız bırakılması amacıyla hazırlanan bilirkişi raporlarına tepki gösterdi.