19 Eylül 2024 Perşembe

Kraliyet Sanat Akademisi, İsrailli akademi ile işbirliğine son verdi

Kraliyet Sanat Akademisi yönetimi, Kudüs'teki Bezalel Sanat ve Tasarım Akademisi ile işbirliğini iptal etme kararı aldı.

Hollanda'nın idari başkenti Lahey'deki Kraliyet Sanat Akademisi (KABK) yönetimi, Kudüs'teki Bezalel Sanat ve Tasarım Akademisi ile işbirliğini iptal etme kararı aldı.

KABK Öğrenci Birliğinin sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Akademi yönetiminin, İsrailli kurumlarla işbirliğini sonlandırma taleplerini kabul ettiğini duyurdu.

KABK yönetiminin Hollanda'da bir İsrailli eğitim kurumuyla işbirliğini iptal eden ilk eğitim kurumu olduğu belirtilen açıklamada, kararın olumlu karşılandığı kaydedildi.

Açıklamada, Birliğin, KABK yönetimine ilettiği talepler, "Bezalel Sanat ve Tasarım Akademisi ile işbirliğini iptal etmesi, Gazze'deki savaşa tarafsız kalma politikasından vazgeçmesi, Akademide Filistinliler için yardım toplanması, Filistin'deki sanat akademileriyle işbirliği kurulması ve Ukraynalı öğrencilerde olduğu gibi Filistinli öğrencilerin de okul ücretinde indirime gidilmesi" olarak sıralandı.

Benzer kararların Hollanda'daki diğer eğitim kurumları tarafından da alınması istendi.

AMSTERDAM ÜNİVERİSTESİ EYLEMİ
Aralarında öğrenciler ve öğretim görevlilerinin de bulunduğu Filistin halkıyla dayanışma amacıyla kurulan grupların Amsterdam Üniversitesi'nin (UvA) Roeterseiland kampüsünde yaptığı eyleme 6 Mayıs Pazartesi günü polis sert şekilde saldırmış, 125 kişiyi gözaltına almıştı.

7 Mayıs'ta Roeterseiland kampüsünde toplanan öğrenciler UvA'ya ait şehir merkezindeki Binnengasthuis binasında kamp kurmuştu. Polis, 8 Mayıs'ta eyleme saldırarak, 36 kişiyi gözaltına aldı. Utrecht Üniversitesi Kütüphanesinin avlusunu işgal eden öğrenciler 7 Mayıs'ta binanın girişine barikat kurarak Filistin'i destekleyen pankartlar asmıştı. Polis gece yarısına doğru 50 kişiyi gözaltına almıştı.