1 Ekim 2024 Salı

Köylüye karantina, HES çalışanlarına özel izin

Rize'de Gürgen Köyü koronavirüs salgını nedeniyle karantina altına alındı. HES projesi çalışmalarının aralıksız devam etmesi köylülerin tepkisine neden oldu.

Rize'nin Güneysu İlçesi Gürgen köylüleri Coronavirus korkusundan çay bahçelerine gidemezken Bora Enerji (Baro Enerji Elektrik Üretim Dağıtım Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş) tarafından Gürgen vadisinde hukuksuz bir şekilde yapımı devam eden Alicik HES projesi çalışmalarının aralıksız devam etmesi köylülerin tepkisine neden oldu.

BU NASIL KARANTİNA?
Artı Gerçek'ten Gençağa Karafazlı'nın haberine göre Gürgen köylülerinden Orhan Kalender, "Vatandaşın çayı dalında ama şirket yasa takmıyor hukuksuz bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Rize il sağlık müdürlüğü bugün Gürgen Köyü ve Başköy'de artan koronavirüs vakaları sonucunda bu iki köyümüze karantina uygulaması başlattı. Sokağa çıkmanın yanında köye giriş çıkışlar da yasaklandı. HES şirketi hariç alınan bu yasak kararına köylüler uyuyor. Bu nasıl bir iş köylüler yasağa uyuyor ama şirket yasak takmıyor. Vatandaşlara çayını toplamaya izin verilmezken şirket çalışma iznini nereden nasıl alıyor? Konu ile ilgili kaymakamlığı aradım, 'Onlar özel izinle çalışıyor' dediler. Bunun üzerine 'Siz şirketle ortak mı çalışıyorsunuz?' diye çıkıştım, aramızda kısa bir tartışma yaşandı. Şimdi bu durum karşısında çayı tarlasında bekleyen birçok vatandaş da kaymakamlığa giderek özel izin isteyecek çayını toplamak için. Benim şu an dalında bekleyen yaklaşık 1 ton çayım var. Bu nasıl bir anlayış. Bu HES baronları bu gücü nereden alıyor?" diyerek yaşananlara tepki gösterdi.

Öte yandan Gürgen köylüleri Baro enerji firmasının HES projesi ile ilgili Gürgen dere yatağında yaptığı yasa dışı çalınmaların video görüntülerini sosyal medya hesaplarından paylaşarak tepki gösterdiler.