23 Eylül 2024 Pazartesi

Köse: Soma Katliamı iktidar sermaye işbirliğiyle gerçekleşti

HDP Emek Komisyonu üyesi Şaziye Köse, Soma Katliamı'nın 8. yıldönümünde iktidarın sermaye yanlısı ve emek düşmanı politikalarıyla iş cinayetlerine sebep olmaya devam ettiğini ifade ederek, işçiden yana bir gelecek için mücadeleyi yükselttiklerini ifade etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, 301 maden işçinin katledildiği Soma Katliamı'nın 8. yıldönümüne ilişkin bir açıklama yayınladı.

Dünyanın dört bir yanında ve Türkiye'de işçi ve emekçilerin sermayenin aşırı kar hırsı ve iktidarların gerekli önlemleri almaması sebebiyle iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini belirten Köse, "Hiçbir denetimin söz konusu olmadığı iş yerleri ve iktidarın yarattığı cezasızlık politikalarından faydalanan işverenlerin sorumsuzlukları, hemen her gün işçi katliamlarının yaşanmasına neden olmaktadır" dedi.

2014 yılında gerçekleşen Soma Katliamı'nın en büyük sorumlusunun AKP'nin emek düşmanı ve sermaye yanlısı politikaları olduğunu ifade eden Köse, 301 madencinin iktidar ve sermaye ortaklığında katledildiğini söyledi.

"Soma Katliamı, Türkiye halklarının hem yüreklerinde hem de hafızalarında acı ve öfkeyle ilk günkü gibi diri durmaktadır" ifadelerini kullanan Köse, katliamın sorumlularına ödül gibi cezalar verildiğini, AKP iktidarının ise katliamdan sonra da sermayeyi kollamayı sürdürerek iş cinayetleri ve katliamların artmasına sebep olduğunu vurguladı.

Köse, Soma Katliamı ve tüm işçi katliamlarının "kader" ya da "fıtrat" değil, taşeronlaştırma, özelleştirme, örgütsüzleştirme, rödovans, sendikasızlaştırma, insanlık dışı çalışma sistemi ve kamu madenciliğinin yok edilmesi gibi politikaların sonucu gerçekleştiğine işaret etti.

Soma Katliamını asla unutmadıklarını ve unutturulmasına izin vermeyeceklerini dile getiren Köse, şöyle devam etti: "Biz, Soma'da ilk sağ kurtulan madencilerden birisi olan ve yer altından çıkarıldığında hala yaşadığına inanamayan, alkışları duyduktan sonra 'Yaşasın, yaşıyorum' diyen madenciyi hiç unutmadık. Biz, nefretle madenci yakınına atılan tekmeyi hiç unutmadık. 'Çizmemi çıkarayım sedye kirlenmesin' diyen onurlu maden emekçisinin sesi hala kulaklarımızda. İşçi katliamlarının yaşanmaması için çalışma koşullarının düzeltilmesi ve can güvenliğinin en birincil hak olduğu, iş ve işçi güvenliğinin eksiksiz olarak sağlandığı günlere kavuşmak için hep birlikte mücadeleyi yükseltiyoruz."