30 Eylül 2024 Pazartesi

KOS eyleminde 4 gözaltı: Doğayı savunmak değil ormanları yağmalamak suçtur

Kuzey Ormanları'na 20 yeni rüzgar tribünü yapılmak istenmesine tepki gösteren Kuzey Ormanı Savunması (KOS) aktivistleri Borusan önünde eylem yaptıktan sonra gözaltına alındı. Saldırıya tepki gösteren KOS "Doğayı savunmak değil ormanları tahrip edip yağmalamak suçtur" dedi.

Kuzey Ormanları Savunması (KOS) Borusan AŞ'ye ait Kıyıköy'de bulunan RES'lere karşı şirketin İstiklal Caddesi'ndeki binası önünde basın açıklaması yaptı. 'Sürdürülebilir enerji' adı altında Kuzey Ormanları'nın yağmalandığı belirtilen açıklamada, üzerindeki tüm projelerden vazgeçilmesi çağrısı yaptı. Açıklama sonrasında 4 kişi gözaltına alındı. KOS, gözaltılardan sonra yaptığı açıklamada, "Doğayı savunmak değil ormanları tahrip edip yağmalamak suçtur" dedi.

'KUZEY ORMANLARI RES'T ÇEKİLMEZ'
"Borusan Holding Kıkıköy'de orman kıyımı yapıyor, Kuzey Ormanları RES't çekilmez" pankartı açan KOS aktivistleri, Beyoğlu'ndaki Borusan AŞ önünde bir araya geldi. Kuzey Ormanları Savunması adına Seda Elhan açıklama yaptı. 

Şirketin 20 adet daha rüzgar tribünü yapmak istediğini belirten Elhan, RES'in bulunduğu yerin Kuzey Ormanlarının Istrancalar bölümünde bulunduğunu söyledi. Istrancaların ise Türkiye'nin önemli doğa alanları içinde bulunduğu, maden ve taş ocakları, RES, nükleer santral, baraj, enerji ve nakil hatları projeleri ile büyük tehdit altında yer aldığına dikkat çekti.

Elhan, "Kıyıköy'den Vize'ye kadar yaklaşık 30 km boyunca Kuzey Ormanlarını ve yaban hayatı dikenli tellerle ikiye bölen TürkAkım, -esasen RusAkım- isimli proje yüzünden onlarca hektar ormanını kaybeden Kıyıköy, bir yandan da Rüzgâr Enerji Santralleri nedeniyle büyük bir orman tahribatı yaşıyor" dedi.

RES'LER GERİ DÖNÜLEMEZ YIKIMLARA SEBEP OLUYOR
RES'lerin ekolojik tahribatının altını çizen Elhan "RESler hiçbir şekilde sunulduğu şekliyle ‘masum projeler' ya da ‘sadece birkaç tribün konuluyor ne olacak' diye düşünülecek projeler değildirler. Tribünlerin çalışması ile oluşacak zararın çok öncesinde daha yapım aşamasında Santral İnşası, Enerji nakil hatları, dev direk ve pervanelerin nakliyesi için yeni açılan veya genişletilen yollar nedeniyle yüz binlerce ağaç kesilmekte, orman ekosistemi zarar görmekte, orman bütünlüğü parçalanmakta, yaban hayatı tehdit altına girmektedir" dedi.

Holdinglerin ekoloji, yenilenebilir enerji, sürdürülebilirlik kavramlarını paravan olarak ikiyüzlüce kullandıklarını belirten Elhan şöyle devam etti: 

"10 yılda 2,5milyon haneyi aydınlattık' diyen Borusan Holding ekolojik yıkıma ortak olarak aslında geleceğimizi karartmaktadır. 'Rüzgâr enerjisi üretiminde Türkiye’de lider olmayı hedefleyen' ve 'ülkeye değer kattıkları' iddiasında olan Borusan’a soruyoruz: İklim krizinin yaşandığı bir dönemde, yaban hayatına müdahalelerin sonucunda ortaya çıkan virüs sebebiyle milyonlarca insanın hayatını kaybettiği ve hepimizin hayatlarının altüst olduğu pandemi gerçeğinde, su krizi, gıda krizi gündeminde ormanları yok ederek, ekolojik dengeyi bozarak mı bu ülkeye değer katacaksınız? Her yerde övünerek söylediğiniz 'Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması', öyle ormanların yağmalanmasıyla, yok edilmesiyle gerçekleştirilemez!"

Açıklama, RES projelerinin durdurulması ve Kuzey Ormanları'nın tüm projelere kapatılarak korunması çağrısıyla sona erdi. 

4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Açıklamanın ardından polis Kuzey Ormanları Savunması aktivistlerine saldırdı. Seda Elhan, Seçkin Ulaş Barbaros, Eren İpçizade ve Mustafa Çakır gözaltına alındı. 

'DOĞAYI SAVUNMAK SUÇ DEĞİLDİR'
Kuzey Ormanları Savunması twitter hesabından yaptığı açıklamayla, doğayı savunmanın suç olmadığı belirtildi. KOS "Doğayı savunmak değil ormanları tahrip edip yağmalamak suçtur. Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır" ifadelerini kullandı