22 Eylül 2024 Pazar

Konteynerde kalan aileye fahiş elektrik faturası

Depremin ardından çadırda kaldıkları dönem kaymakamlık talimatıyla gelen yetkililerin "şikayet var" diyerek elektiği kestiğini, tepki gösterdiklerinde ise güldüklerini aktaran Koku, verilen konteynerin yağışta su aldığını anlattı. "Biz yardım istemiyoruz, bize ev yapsınlar" diyen Koku, Erdoğan rahatsız olduğu için çadırların söküldüğünü hatırlattı. "Beğenmedikleri çadıra 25 kişi sığındık biz" dedi. Koku, konteyner geldikten sonra tekrar elektrik bağlattıklarını ve aydı 600-700 lira fatura geldiğini anlattı.

Antakya'nın Defne ilçesi Harbiye/Karyer Mahallesine deprem zamanı yardım gitmediği gibi kendi imkanlarıyla yaşam alanı kuran halka, yüksek miktarda elektrik faturaları gelmeye başladı. ETHA'ya konuşan Zehre Koku, depremin ardından kendi imkanlarıyla kurdukları çadıra, komşularının onayıyla elektrik çektiklerini ancak kaymakamlıktan gelen kişilerin, "şikayet var" diyerek elektriği kestiğini anlattı. "Kim şikayet edecek burada herkesin durumu aynı" diyen Koku, konteynere geçtikten sonra elektrik bağlattıklarını, ayda 600-700 lira fatura geldiğini, ödeyemediklerinde faiz uygulandığını anlattı.

'ÇADIR KORELİLERDEN GELDİ, AFAD ÜÇ AY SONRA ÇADIR DAĞITTI'
"Deprem oldu, çadır kurduk kendi imkanımızla 25 kişi kaldık" diyen Koku, bir süre yeğeninin depremde hasar almayan evinde kaldıklarını söyledi. Koku, "15 gün sonra çadır geldi AFAD'dan değil Korelilerden. AFAD üç ay sonra çadır dağıttı, e oraya da sığamadık eşyalarımız vardı onu koyduk" dedi.

'ÜSTTEN EMİR VAR DEYİP ELEKTRİĞİMİZİ KESTİLER'
Komşuların rızasıyla kurdukları çadıra elektrik çektiklerini aktaran Koku, "30 Eylül'de arıza mı ne olmuş. Sözde şikayet gelmiş, kim şikayet edecek herkesin durumu aynı. Sökeceğiz dedi gelen görevliler o kadar dil döktük, dedikleri şey 'üstten emir geldi, gidin kaymakamla görüşün' dediler. Ne görüşeceğim bilmiyor mu sanki, onun haberi yok mu bizim yaşadığımız koşullardan" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

'FATURALAR SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA HİÇ AFFETMİYORLAR'
Çadırda yaşadıklarını, çamaşırları soğuk havada elde yıkadıklarını, banyo için kazanlarla su ısıttıklarını anlatan Koku, yine de yaşadıkları alanı terk etmediklerini söyledi. "Evimiz, işyerimiz, her şeyimiz burada" diyen Koku, karanlıkta kaldıklarını, mecburen elektrik bağlattıklarını ekledi. Koku, "Çadır kentte oturduk bir süre, ağabeyim konteyner istedi. İlk başta kimseye bir şey verilmedi. Konteyner geldikten sonra elektrik bağlattık. Ayda 600-700 lira elektrik faturası geliyor. Ne kira yardımı ne hiçbir şey yok. Faturayı ödeyemeyince faiz uyguluyorlar, hiç affetmediler vallahi. Bir dünya yardım geldi buraya, nereye gitti bu yardımlar" diye tepki gösterdi.

'ERDOĞAN BEY RAHATSIZ OLDU DİYE ÇADIRLARIMIZI SÖKTÜLER'
Koreliler imkan sağladıktan sonra hükümetin Avrupa Birliği tarafından sıkıştırıldığını tahmin ettiğini söyleyen Koku, "E sonra da Erdoğan bey rahatsız olduğu için o çadırları kaldırdılar. Evimiz yok, çadıra sığınmışız ne yapacağız. Yardım edeceğiz dediler, biz yardım istemiyoruz ki. Ev yapsınlar. Çadırımızı sökmüşler, elektrik almışız kestiler, karanlıkta kaldık. İtiraz et diyorlar; kime? Soruyoruz, gülüyorlar. İkisi AFAD'tan biri kaymakamlıktan üç kişi geldi, çadıra baktılar. Sağlığımızı düşünüyorlarmış güya, size ne sağlığımızdan. O karda kışta, beğenmedikleri çadıra 25 kişi sığındık biz. Onlara da söyledik" dedi.

'YAĞMUR YAĞDIĞINDA SANKİ DIŞARIDAYIZ, ÇATIDAN SU AKIYOR'
Kurdukları çadırın altına palet koydukları için sel zamanı bir zarar görmediğini ancak mutfak için kullandıkları çadırın sular altında kaldığını aktaran Koku, şu an kaldığı konteynerin sağanak yağışta su aldığını anlattı. Konteynere gösteren Koku, "Yağmur yağdığında güya konteynerdeyiz ya sanki dışarıdayız. O su komple çatıdan aktı içeri. Kovalar koyduk altına. Biz burada kalmak istemedik ki evimize geçmek istesek bir dünya masraf. Yardım yok. İşimiz yok, gelirimiz yok. Yardım etmiyorlar, etmedikleri gibi bir de faturayı ödemedik mi hemen faiz yansıtıyorlar" ifadelerini kullandı.