24 Eylül 2024 Salı

Kolombiya'da 10 askerin 120 sivili katlettiği ortaya çıktı

Kolombiya'da mahkeme ülkedeki 10 askeri, 120 sivili katlederek can kayıplarını çatışmada yaşanmış gibi göstermekle suçladı. Mahkeme bunun 'organize bir eylem' olduğunu belirtti.

Kolombiya'da devlet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında imzalanan barış anlaşmasının ardından kurulan Özel Barış Hukuku (JEP) mahkemesi, aralarında bir general ve 2 albayın da bulunduğu 10 askeri personeli, sivilleri katletmekle itham etti.

Mahkeme hakimlerinden Catalina Diaz, Catatumbo bölgesinde en az 120 sivilin infazının suç örgütleriyle aynı yöntemlerle işlenmiş "organize bir eylem" olduğunu kaydetti.

Diaz, söz konusu infazların FARC ile mücadelede verilen kayıplara ne pahasına olursa olsun cevap verilmesi "baskısının" ardından gerçekleştirildiğini öne sürdü.

Katliam, 2008'de savcıların FARC gerillalarına ait olduğu belirtilen cenazelerin Soacha kentinde kayıp olduğu bildirilen kişilere ait olduğunu tespit etmesiyle ortaya çıkmıştı.

Bazı askerlerin Venezuela sınırındaki Catatumbo bölgesinde 2007 ve 2008'de sivillerin infaz edildiğine dair ifadelerinin ardından da JEP harekete geçmişti.

Kolombiya'da askerlere FARC üyelerini katletmelerinden dolayı fazladan tatil ve ikramiye gibi maddi çeşitli taltifler veriliyordu.

JEP verilerine göre, ülkede 2002 ila 2008 arasında, askerler tarafından FARC'ı destekleyen en az 6 bin 402 sivil katledildi.

Ayrıca, insan hakları örgütleri ise ülkede bu şekilde infaz edilen kişi sayısının daha yüksek olabileceğini belirtiyor.