25 Eylül 2024 Çarşamba

Köln'de Mayıs şehitleri anıldı, direnişi büyütme çağrısı yapıldı

Almanya'nın Köln kentinde Mayıs şehitleri anısına etkinlik düzenlendi. Etkinlikte, Türk devletinin soykırımcı saldırılarına karşı direnişi büyütme çağrısı yapıldı.

Almanya'nın Köln kentinde KOMAW, FED-MED, NRW YJKE ve ADGB tarafından Mayıs şehitleri anıldı. Deutzer Werft alanında düzenlenen anma etkinliğine, yağmur ve fırtınaya rağmen yüzlerce kişi katıldı.

Ey Reqip marşıyla başlayan anma, konuşmalarla devam etti. Rojava Şehit Aileleri Kurumu Dış İlişkiler Sorumlusu Hesen Ubeyd yaptığı konuşmada, "Halkımız, partimiz ve kurumumuz için Mayıs ayının önemi nedir? Şehitlerin gerçeği temelinde mücadele etmek ve demokratik bir toplumu ortaya çıkarmaktır" dedi.

FED-MED Eşbaşkanı Ayten Sünger ise "Şehitler bize görevlerimizi, ülkemize olan bağlılığımızı, yapmamız gereken çalışmalarınızı hatırlatıyor" diye kaydetti.

Med Federasyonu Eşbaşkanı Engin Sever de "Leyla Agri ve Sinan Dersim'in şahsında tüm şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Çok ağır bir savaş Kürdistan'ın bütün parçalarında sürdürülmektedir. Bugün uluslararası komployu yeniden hayata geçirmek istiyorlar. Ancak Kürt gençleri büyük bir direniş gösteriyorlar. Ama bu mücadelede sadece gerillanın direnişi yetmez. Başta şehit aileleri olmak üzere tüm yurtsever halkımız destek olmalıdır" diye konuştu.

MLKP adına yapılan konuşmada ise "İşgalci ve sömürgecilere karşı mücadelede, ayaklanan halklardan ve gerilla mücadelesinden aldığımız güç ve şehitlerimizden aldığımız direngenlikle birleşik mücadeleyi büyütüleceğiz" diye vurgulandı.

Şengal'de yaşamını yitiren Mam Beşir'in eşi Sabriye Tutar da şehitleri anarak "Onların umutlarını canlı tutmalıyız onların yolunda yürümeliyiz onların isimlerini unutmamalıyız" diye belirtti.

YJKE adına Hatice Tok da "Deniz Gezmiş, İbrahim Kaypakkaya, Dörtler ve Haki Karer gibi binlerce devrimci Mayıs ayında şehit oldular. Onlar devrimimizin ve mücadelemizin önünü açtılar. Bugün Rojava'da binlerce enternasyonalist yoldaş mücadele ediyor. Haki Karer yoldaş şahsında tüm enternasyonalist şehitlerimizi saygıyla anıyorum" diye kaydetti.

Anmaya katılan Sinan Dêrsim'in kuzeni Kemal Şanlı da "Sinan Dêrsim bizden çok Kürdistan halkının evladıydı. Kürdistan halkının içindeydi. Son görüşmemizde, artık Kürdistan'a gideceğini, dönmeyeceğini söyledi. Kürdistan şehitlerine sahip çıkmamız, onların yoluna sahip çıkmakla olur. Ülkemiz üzerinde büyük bir vahşet uygulanıyor. Binlerce şehidimiz var. Onları çocuklarımıza tanıtmalıyız. Mücadeleye sahip çıkarsak onlara layık olabiliriz" diye konuştu.

Etkinlik, Hozan Cömert'in Mayıs şehitleri için söylediği ezgiler ile sona erdi.