29 Eylül 2024 Pazar

'Kolluk, gazetecilere işkenceyi meşrulaştırmaya çalışıyor'

Gazetecilere yönelik artan baskı, tehdit ve işkenceyi Adalet Bakanı Bozdağ'a yönelttiği sorularla Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Remziye Tosun, işkencenin meşrulaştırılmaya çalışılmasına tepki gösterdi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Remziye Tosun, gazetecilere yönelik artarak devam eden saldırı, tehdit ve işkenceye tepki gösterdi. 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Van'da haber takibi yapan Jinnews muhabirleri Zelal Tunç ve Elfazi Toral ile Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Berivan Kutlu'nun polisin tarafından silah çekerek ölümle tehdit edildiğini hatırlatan Tosun, 3 Eylül 2022 tarihinde ise tutsak yakınlarının İstanbul Kartal Meydanı'nda yaptığı eylem sırasında haber takibi yapan Etkin Haber Ajansı (ETHA) muhabiri Elif Bayburt'un işkenceyle gözaltına alındığını belirtti.

Özellikle İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısının talimatıyla gazetecilerin haber takibi sırasında baskı altına alındığını söyleyen Tosun, "Ayrıca bazı kolluk kuvveti mensuplarının gazetecilerin kendilerine şiddet uyguladığını ifade ederek gazetecilere yönelik baskıyı, şiddeti meşrulaştırmaya çalıştığı iddia edilmiştir" dedi. 

HDP Milletvekili Remziye Tosun, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yanıtlanması üzerine Meclis'e soru önergesi vererek basına yönelik şiddeti gündemleştirdi.

Tosun, şu soruların derhal yanıtlanmasını istedi:
🔹 "1 Eylül Dünya Barış Gününde Van'da gazeteciler Zelal Tunç, Elfazi Toral ve Berivan Kutlu'nun kolluk kuvvetlerince silah çekilerek ölümle tehdit edildiği, aynı gün Kadıköy'de kadın gazetecinin cinsel tacize maruz kaldığı, 3 Eylül İstanbul Kartal Meydanı'nda yapılan eylemde gazeteci Elif Bayburt'un darp edilmesi ve ters kelepçeli bir şekilde gözaltına alınarak keyfi ve kötü muameleye maruz kaldığı, haber takibi sırasında gazetecilerin engellendiği ve bu şekilde kamuoyunun haber alma hakkının engellendiği Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir?
🔹 1 Eylül Dünya Barış Gününde Van'da gazeteciler Zelal Tunç, Elfazi Toral ve Berivan Kutlu'nun kolluk kuvvetlerince silah çekilerek ölümle tehdit edilmesi, aynı gün Kadıköy'de kadın gazetecinin cinsel tacize maruz kalması, 3 Eylül İstanbul Kartal Meydanı'nda yapılan eylemde gazeteci Elif Bayburt'un darp edilmesi ve ters kelepçeli bir şekilde gözaltına alınarak keyfi ve kötü muameleye maruz kalmasına ilişkin bu suçları uygulayan ve talimatı veren kolluk kuvvetleri hakkında soruşturma açılmış veya açılacak mıdır?
🔹 Gazetecilerin beyanları doğrultusunda İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısının talimatıyla gazetecilerin baskı altına alınması, gazetecilere yönelik şiddetin meşrulaştırılması Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir? Söz konusu uygulamaya ilişkin Bakanlığınızın müdahale edecek midir?
🔹 Gazetecilerin kolluk kuvvetlerince haber yapmasının engellenmesinin yasal gerekçesi nedir? Bakanlığınız bu uygulamaya ilişkin kolluk kuvvetleri hakkında herhangi bir inceleme veya soruşturma açmış mıdır?
🔹 Kolluk kuvvetlerinin gazetecilerin mesleklerini yapmalarını keyfi ve kötü muamele uygulayarak engellemesi, İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısının talimatıyla gazetecilerin baskı altına alınması, gazetecilere yönelik şiddetin meşrulaştırılmasına ilişkin Bakanlığınızın hakkında işlem başlattığı kolluk kuvveti sayısı kaçtır? Son bir yıl içinde söz konusu suçlardan hakkında işlem başlatılan kolluk kuvveti sayısı kaçtır?
🔹 1 Eylül Dünya Barış gününde Kadıköy'de haber takibi yapan bir kadın gazeteci kolluk kuvvetlerinin cinsel tacizine maruz kalmasına ilişkin Bakanlığınız işlem başlatmış mıdır?
🔹 Bakanlığınız son zamanlarda gazetecilerin haber yapmasının, engellenmesi, kamuoyunun haber alma hakkının bu şekilde engellenmesi, gazetecilerin keyfi gözaltına alınması, şiddete ve cinsel tacize maruz kalmasına ilişkin adım atmış veya atacak mıdır?
🔹 Son bir yıl içinde gözaltına alınan ve tutuklanan gazeteci sayısı kaçtır? Son bir yıl içinde kolluk kuvvetlerinin gazetecilere yönelik keyfi ve kötü muamelesi, orantısız güç uygulaması, cinsel taciz ve şiddet uygulamasına ilişkin açılan soruşturma sayısı kaçtır? Soruşturma sonrası ceza alan kolluk kuvveti sayısı kaçtır?"