23 Eylül 2024 Pazartesi

'Kölelik düzeni dayatmalarınıza boyun eğmeyeceğiz'

HDK İzmir Emek Komisyonu, Konak'ta yaptığı eylemle Kod 29'u ve hak gasplarını protesto etti. Özelikle kadınların Kod 29 ile hem işssizkaldığını hem de önyargılar nedeniyle yaftalandığına dikkat çekilen açıklamada, "Haklarımızın gasp edilmesine izin vermeyeceğiz" denildi. 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İzmir Emek Komisyonu, Kod 29 uygulamasına karşı eylem yaptı. Konak'ın Çimentepe Mahallesi'nde "Kod 29 fişlemedir, çalışma hakkının gaspıdır" yazılı pankartı ile basın açıklaması düzenledi.  

'KADIN İŞÇİLER HEM İŞSİZ KALIYOR HEM DE YAFTALANIYOR'
Basın metnini okuyan HDK İzmir Yürütme Kurulu Üyesi Aylin Aker, pandemi döneminde işçi ve emekçilerin maruz kaldığı hak gasplarını hatırlattı. En yaygın saldırılardan birinin Kod 29 uygulaması olduğuna dikkat çeken Aker, "Kod 29 kadınlar boyutunda daha fazla olumsuz sonuca yol açıyor. Kadınların yeni bir iş ararken veya yeni bir işte çalışırken daha dazla mobbinge, tacize,ayrımcılığa ve cinsiyetçi baskılara uğramasına sebep oluyor. Cinsiyetçi önyargılar nedeniyle kadınlar kendilerini ailelerine, şayet çalışma imkanı bulabilirlerse yeni iş yerlerine anlatmak mecburiyetinde bırakılıyorlar. Dolayısıyla kadın işçiler Kod 29 ile hem işsiz kalıyor hem de yaftalanıyorlar" dedi.

'TALİMAT USULÜ İŞÇİ KIYIMINA DERHAL SON VERİLMELİ'
Son zamanlarda yoğunluklu olarak CHP yönetiminde bulunan belediye ve belediyelere bağlı şirketlerde istihdam edilen işçilere yönelik güvenlik soruşturmaları bahane edilerek İçişleri Bakanlığı veya valiler tarafından gönderilen yazılar ile işçilerin sözleşmelerinin feshedildiğini, Kod 29 gerekçesi ile işlerine son verildiğini vurgulayan Aker, "Yasal açıdan gerek Anayasa Mahkemesi kararları gerekse yetkili mahkemeler tarafından verilen kararlar ile yasa ve yönetmeliklere aykırı görülen bu uygulama aynı zamanda uluslararası sözleşmelere de aykırıdır. Hiçbir meşruiyeti bulunmayan bu uygulamadan derhal vazgeçilmesini ve muhalefetin elinde bulunan belediyelerde bu talimat usulü işçi kıyımına derhal son verilmelidir" diye konuştu. 

'HAK GASPLARINA SESSİZ KALMAYACAĞIZ'
İşçi ve emekçilere ölümün gösterilip sıtmaya razı edildiğini belirten Aker, şöyle devam etti: "Bugün emekçilere dayatılan kölelik düzenine karşı memleketin dört bir tarafında mücadele verilmekte, direnişler sergilenmektedir. Bu mücadele bir yandan mevcut kazanımlarımızı korumaya dönükken diğer yandan da ağırlaşan yaşam koşullarını düzeltmeye dönük bir mücadeledir. Buradan bir kez daha haykırıyoruz. Kölelik düzeni dayatmalarına boyun eğmeyeceğiz, direneceğiz. İlgili kurumları da adım atmaya, kendi çıkardıkları kanun ve yönetmeliklerin uygulanması için görevlerini yapmaya davet ediyoruz. Haklarımızın gasp edilmesine sessiz kalmayacağız."