22 Eylül 2024 Pazar

Koçyiğit: Rojwelat için kurtarma çalışması yürütülmedi

Günlük gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan DEM Parti Grup Başkanvekili Koçyiğit, Dersim'de kaybedilen Gülistan Doku'nun yakın arkadaşı Rojwelat Kızmaz'ın kurtarılması için emniyetin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğinin altını çizdi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Meclis'te gündemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'AİLE EMNİYETTE CİDDİ DUYARSIZLIKLA KARŞILAŞTI'
Batman'da 26 yaşındaki Rojwelat Kızmaz'ın kaybolduktan sonra ailesinin emniyete gittiğini ve durumu bildirdiğini aktaran Koçyiğit, "Özellikle kız kardeşinin Hasankeyf'e gitmiş olabileceği bilgisini Emniyete verdiklerini söylüyor. Emniyetin olayla ilgilenmediğini, hiçbir çalışma başlatmadığını sosyal medyada yaptığı paylaşımda ifade etmiş kardeşi. Ardından aile sokak sokak bütün kenti tarıyorlar, Hasankeyf'e gidiyorlar. Hasankeyf'te baraj gölünün kenarında arama yapıyorlar ve orada kız kardeşlerinin giysilerini buluyorlar. Yeniden Emniyete bildiriyorlar. Ancak ciddi bir duyarsızlıkla karşılaşıyorlar. Milletvekilimiz Zeynep Oduncu ile sabah görüştük. Oduncu ilk andan itibaren hem vekiller hem de yetkililerle görüşüyor. Bunun üzerine AFAD'ın gece 4.00'te dalış yaparak arama çalışması yaptığı bilgisini aldık. Ama bu dört günde gerçek anlamda etkin bir arama faaliyeti yürütülmediğini, suyun kenarında kıyafetler bulunduktan sonra da hızlı bir şekilde dalış gerçekleştirilerek kurtarma faaliyeti yapılmadığını görüyoruz" dedi.

Rojwelat'ın aynı zamanda Dersim'de kaybedilen Gülistan Doku'nun çok yakın arkadaşı olduğuna dikkat çeken Koçyiğit, "Bu anlamda hem bizim hem de ailesinin kaygıları var. Akıbetinin Gülistan gibi olmasından endişe ediyorlar. Yetkililere neden görevlerini yapmadıkları, neden etkin bir arama kurtarma faaliyeti yürütmedikleri sorusunu soruyorlar. Biz de buradan, Batman Hasankeyf Emniyeti ve arama kurtarma faaliyeti yürüten bütün kurumların ilk elden yapması gereken çalışmayı neden yapmadıkları sorusunu soruyoruz. Bütün kamuoyuna da duyarlılık çağrısı yapıyoruz. Umuyor ve diliyorum ki Rojwelat sağlıklı bir şekilde bulunur ve ailesiyle buluşur (açıklamanın yapıldığı saatlerde Rojwelat'ın cansız bedeni bulundu)" ifadelerini kullandı.

'MECLİS ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI'
Yerel seçimlere işaret eden Koçyiğit, ocak ayında 28 kadın ve 5 çocuğun erkekler tarafından katledildiğini, 25 kadın ve 3 çocuğun şüpheli şekilde hayatını aktardı. "Peki onları kim öldürmüş" diye soran Koçyiğit, en yakınındaki erkeklerin bu katliamları işlediğini belirtti. Kadın kırımına isyan ettiklerinin altını çizen Koçyiğit, "Buna karşı Meclis'i de sorumluluk almaya davet ediyoruz. Kadın kırımının önüne geçecek uluslararası sözleşmelerin etkin bir şekilde uygulanması ve ulusal mevzuatta şiddeti önleyici mekanizmaların her yerde yaşam bulması için Meclis elini taşın altına koymalıdır" dedi.

'ANADİL VAROLUŞSAL BİR HAKTIR'
Anadil için yürütülen mücadeleye dikkat çeken Koçyiğit, şöyle devam etti: "Anadil varoluşsal bir haktır. Kişiye sıkı sıkıya bağlı olan, asla devredilemeyen, insanın içinde doğduğu ilk evrendir. Anadilden ayrı olmak aslında sizin var oluşunuza yönelik büyük bir tehdittir. Bunun altını çizmemiz gerekiyor. Anadilinde eğitim ve bütün kamusal hizmetlerin anadilinde olması; dil hakkı ihlalini engeller, eğitim hakkı ihlalini engeller, kültürel hakların ihlalini engeller, toplumsal ayrımcılık ve dışlanmayı engeller. Demokratik katılımın önündeki engelleri ortadan kaldırır, uzlaşma ve barış süreçlerinin önünü açar. Tam bir toplumsal barışın sağlanmasının en önemli başlıklarından biri de anadilinde eğitim ve kamusal hizmetlerdir."