1 Ekim 2024 Salı

Koçyiğit: İnsan Hakları İnceleme Komisyonu tutsaklarla görüşmeli

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit açlık grevinde olan ve işkenceye maruz kalan tutsaklar için İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na başvurdu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Yiğit Koçyiğit, Yeşilyurt Devlet Hastanesi'ne kaldırılan ve bugün ölüm orucunun 202. gününde olan Didem Akman, 4 Eylül'de ölüm orucunu sonlandıran Özgür Karakaya ile Kırşehir E Tipi Hapishanesi'nde 110 gündür açlık grevinde olan 14 tutsakla ilgili Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı'na başvurdu. 

Koçyiğit, hapishanelerde ağır hak ihlallerinin yaşandığını ve bunların dışarıda duyulması ve bilinmesinin oldukça zor olduğuna dikkat çekti. Hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri ile mücadelenin insani ve vicdani bir sorumluluk olmasının yanısıra hukuk devleti olmanın vazgeçilmez ilkesi olduğunu kaydeden Koçyiğit, kendisine gelen başvuruları aktardı. 

Koçyiğit hazırladığı dilekçede ölüm orucu ve açlık grevinde tutsakların durumunu gündeme getirdi. İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde bulunan Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu’nun; Kayseri Bünyan, Kırşehir ve Şakran Cezaevlerini ziyaret ederek mahpuslarla görüşmesini talep etti.

Kendisine çok sayıda başvuru yapıldığını kaydeden Koçyiğit dilekçesinde özetle, Yeşilyurt Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Didem Akman ve Özgür Karakaya'nın aileleriyle görüşemediklerini, Kayseri Bünyan 1 No’lu T Tipi Cezaevinde bulunan Eski HDP Muş İl Başkanı Ferhat Çakır ve birlikte kaldığı iki mahpusa karşı hapishane yönetiminin kötü muamelelerinin devam ettiğini, Kırşehir E Tipi Cezaevi yönetiminin dayattığı askeri sayım ve işkencenin son bulması için 19 Mayıs tarihinden bu yana 14 mahpusun sürdürdüğü açlık grevi eylemi 110 gündür devam ettiğini belirtti. 

Beyanlarda dile getirilen hak ihlallerinin incelenmesi ve araştırılmasının komisyonun sorumlulukları arasında olduğunu hatırlatan Koçyiğit, "İnsan Hakları İnceleme Komisyonu olarak; cezaevinde adil yargılanma ve cezaevi koşullarının düzeltilmesi yönünde Şakran Cezaevinde iken hastaneye kaldırılan Didem Akman ve Özgür Karakaya’nın durumunun bir an önce gündeme alınması, komisyon bünyesinde bulunan Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu’nun; Kayseri Bünyan, Kırşehir ve Şakran Cezaevlerini ziyaret ederek mahpuslarla görüşülmesi, mahpusların sağlık durumları ve tedavileri hakkında bilgi alınması ve söz konusu hak ihlallerinin bizzat kendilerinden dinlemesi, yapılan eylemlerin ölümle sonuçlanmaması için bu hususta gerekli çalışmaların derhal başlatılması komisyonun misyonu ve sorumluluğu gereğidir" talebinde bulundu.