30 Eylül 2024 Pazartesi

Koç Üniversitesi temizlik işçilerine jandarma saldırdı

Koç Üniversitesi'nde sosyal hakları ve sürgün edilen arkadaşları için direniş başlatan taşeron temizlik işçileri, jandarma saldırısıyla gözaltına alındı. Destek için gelen çok sayıda üniversite öğrencisi de gözaltına alınırken işçiler hakları için direnmeye devam edeceklerini söyledi.

Koç Üniversitesi'nde Eurest Service firmasına bağlı çalışan taşeron temizlik işçileri, firma yönetiminin mobbing, baskı ve sürgün uygulamalarına karşı direniş başlattı. Sabahın erken saatlerinde Koç Üniversitesi'nin Sarıyer'de bulunan kampüsü önüne gelen işçiler, "Hak talep etmek suç değildir! Haklarımız için direniyoruz, kazanacağız" yazılı pankartı ve direniş çadırını kampüs önüne açarak, bayram ikramiyesi istediği için farklı yerlere sürgün edilen 6 arkadaşları eski çalışma yerlerine dönene ve firma yönetiminin mobbingi son bulana kadar direnmeye devam edeceklerini vurguladı. İşçiler, direnişi başlatmadan önce de bayram ikramiyesi ve sosyal hakları için imza kampanyası başlatmıştı.

Basın açıklamasını sürgün edilen işçilerden Levent İşler okudu. İşler, pandemiyle birlikte işçiler üzerindeki baskı, mobbing ve iş yükünün arttığına işaret ederek, yıl boyu bu sorunlara karşı yaptıkları başvurulardan geri dönüş alamadıklarını kaydetti. Nisan ayında sosyal hakları, bayram ikramiyesi ve gıda desteği için 103 imza topladıklarını ve bu imzaları üniversite yönetimine teslim ettiklerini aktaran İşler, kendilerinin taşeron firmaya yönlendirildiğini ancak üst işveren olarak Koç Üniversitesi'nin de bu haksızlıktan sorumlu olduğunu söyledi.

İşler, şöyle devam etti: "Yasal hakkını kullanıp dilekçeye imza atan ve haklarını arayan biz işçiler; tehditlerle, rotasyonla, mobbingle yıldırılmaya çalışıldık. Eurest Müdürlüğü 1 Temmuz cuma günü mesai bitiminde hak mücadelesi yürüten 6 işçiyi yanına çağırarak farklı farklı yerlere gönderildiklerini söyledi. İş çıkış saatinde hiçbir yetkiliye görüşmeden, nakil kağıtlarımız elimize verildi. Bizler bu rotasyonun yıldırma ve mobbing amaçlı olduğunu biliyoruz. Bu sebeple bu sürgünü kabul etmiyoruz. Haklı taleplerimizin arkasındayız. Mücadele ederek kazanacağız. Bizler yıllarca emek verdik buraya. Emeğimizin karşılığını almadan hiçbir yere gitmiyoruz, bize reva görülen bu muameleyi kabul etmiyoruz. Biz haklarımızı alana kadar buradayız, herkesi de dayanışmaya, direnişi beraber büyütmeye çağırıyoruz."

"Zafer direnen emekçinin olacak" sloganı ve halaylar eşliğinde direnişi sürdüren işçilere, Kaldıraç hareketi üyeleri ve Koç Üniversitesi öğrencileri de destek verdi. Bir süre sonra olay yerine gelen jandarma, direnişi engellemeye çalışarak işçi ve öğrencilere saldırdı. Jandarmanın saldırısına "Hayır, hiçbir yere gitmiyoruz" diyerek direnen işçiler ve onlara destek için gelenler, darp edilerek gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında işçilere hukuki destek için giden Avukat Dayanışması avukatlarından Mehmet Eroldu'nun da bulunduğu öğrenilirken, jandarmalar saldırıyı görüntülemek isteyen basın emekçilerini de abluka altına alarak GBT yaptı.