24 Eylül 2024 Salı

Kobanê halkı katledilen üç kadın için sokağa çıktı

Kobanê, Qamişlo ve Til Temir'de halk, Türkiye'nin gerçekleştirdiği saldırıya karşı sokağa çıktı. Saldırının ABD ve Rusya'nın bilgisi dahilinde gerçekleştiğine dikkat çekilen eylemde, kadın iradesinin getirletemeyeceği vurgulandı.

Türkiye'nin dün akşam saatlerinde Helincê Köyü'nde SİHA'yla bir evi hede alarak 3 kadını katletmesine karşı Kobanê'de yürüyüş yapıldı. Qamişlo ve Til Temir'de de eylemler gerçekleştirildi.

KOBANÊ
Kadın Özgürlük Meydanında bir araya gelen binlerce kişi Şehit Egîd Meydanına yürüdü. Eylem boyunca "Kahrolsun işgalcilik" ve "Şehit namirin" sloganları atıldı. Yürüyüşe Kongreya Star, Özerk Yönetim, Şehit Aileleri Kurumu, PYD, TKŞ, JKŞ ve CKŞ üyeleri ile üniversite ve lise öğrencileri de katıldı.

Eylemde Fırat Bölgesi Kadın Hareketi adına konuşan Rewşen Heçim, "Helincê köyünde vahşi bir saldırıyla üç kadın şehit düştü. Üç arkadaşımız kadın hakları mücadelesi veriyorlardı. Türk devleti kadınların iradesinden ve gücünden korkuyor, bu nedenle Kürt kadınlarını hedef alıyor" dedi.

Türk devletinin bu tür saldırılarla kadın iradesini kıramayacağını dile getiren Heçim şöyle konuştu: "Arkadaşlarımızın şehadetleri bizim için acı verici ama irademizi hiç birşey kıramaz. Biz asla iradesiz kalmayacağız. Biz her zaman yoldaşlarımızın izinden gideceğiz."

Fırat Kantonu Özerk Yönetimi Eşbaşkanı Muhammet Şahin de yaptığı konuşmada, tüm Kobanê halkına başı sağlığı diledi. Kobanê'nin ilk defa saldırıya hedef olmadığını hatırlatan Şahin, ABD ve Rusya'nın katliamdaki sorumluluklarına dikkat çekti. Şahin şöyle konuştu: "Biz üzerimize düşen herşeyi yerine getirdik. Türk Devletinin amacı, sınır güvenliği değil. Türk devleti Ortadoğu üzerinde Osmanlı egemenliğini devam ettirmek istiyor. Biz Rusya'yı da saldırının sorumlusu görüyoruz. Bu saldırı tekrarlarsa siyaseti, diplomasiyi tanımayız. Üç kadın arkadaşımız şahsında diyoruz ki mücadeleleri yerde kalmayacak."

Kobanê Şehit Aileleri Kurumu adına konuşan Ayşe Efendi tüm halklara çağrı yaptı. Efendi, "Dört parça Kürdistan halklarına çağrımdır. Türk devleti saldırıları karşısında sessiz kalmayın, ayaklanın. Kahrolsun ihanet, kahrolsun işgalcilik, yaşasın Rojava devrimimiz" diye konuştu.

QAMIŞLO
Katliama karşı Kongreya Star'ın çağrısıyla çok sayıda kişi Birleşmiş Milletler temsilciliği önünde toplandı. Eyleme TKŞ ve JKŞ üyeleri de katıldı.

Eylemde yapılan açıklamada, Kobane'de üç kadınının katledilmesi lanetlenirken, kadın iradesini hedefleyen bu saldırılara karşı mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.

TIL TEMIR
Til Temir halkı da katliamı protesto etmek için Şehit Aileleri Kurumu önünde bir araya geldi. Sık sık "Katil Erdoğan" sloganı atan halkın eylemi, Til Temir bulvarında mitinge dönüştü. Yürüyüşe PYD, Partiya Çep, Habur Savunma Gücü, Kongra Star, TKŞ ve JKŞ üyeleri ilie çok sayıda kurum temsilcisi de katıldı.

Mitingde Kongreya Star adına konuşan Gulihan Sofi Tahir, işgalci Türk devletinin saldırılarını kınadı, kadın devrimini savunma sözü verdiklerini dile getirdi.