22 Eylül 2024 Pazar

Kobanê'de Mayıs şehitleri anıldı

Rojava'nın Kobanê kentinde Mayıs ayında ölümsüzleşen Haki Karer, İbrahim Kaypakkaya, Denizler, Destan Temmuz ve Dörtler anıldı.
Rojava'nın Kobanê kentinde Mayıs ayında ölümsüzleşen Haki Karer, İbrahim Kaypakkaya, Denizler,  Destan Temmuz ve Dörtler anıldı.
 
Kobanê Şehitliği'nde yapılan anma saygı duruşu ile başladı. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetiminden Ferhat Derik anmada yaptığı konuşmada, "Rojava devrimi şehitler sayesinde bugünlere gelmiştir. Devrim toprağımıza şehitlerimiz can suyu oldu. Saygıyla anıyoruz" dedi.
 
Süren açlık grevleri ve ölüm oruçlarına da değinen Ferhat Derik, "Geçmişte Amed'deki büyük zindan direnişi bugün Leyla Güven, ölüm orucu ve açlık grevi direnişçileriyle devam ediyor" ifadelerini kullandı. 
 
SYPG adına konuşan Arjin Rojava, 6 Mayıs 1972'de idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ile 18 Mayıs 1973'te Amed zindanında katledilen İbrahim Kaypakkaya'yı andı.
 
Arjin Rojava, "Kürt özgürlük mücadelesi öncülerinden Haki Karer ve Amed zindanında Dörtler'in direnişini büyütme ve bugünle birleştirmeliyiz" dedi. 29 Mayıs 2017'de Rakka'da IŞİD'e karşı mücadelede yaşanını yitiren Destan Temmuz'u da anan Arjin Rojava "Destan Temmuz gibi savaşçıların kendilerini fedaice ortaya koymalarıyla bugün devrimimiz Rojava topraklarında bir kadın devrimi olarak büyüyor" diye belirtti.
 
Anma mumların yakılmasıyla sona erdi.